Ο ΕΝΦΙΑ «λαγός» για γενικευμένη μείωση φόρων το 2020 – Πού θα κριθεί το «στοίχημα» | dete

Ο ΕΝΦΙΑ «λαγός» για γενικευμένη μείωση φόρων το 2020 – Πού θα κριθεί το «στοίχημα»

Η επιλογή της κυβέρνησης για άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ από 10% έως και 30% και μάλιστα από τώρα, μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Και αυτό διότι το μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Οικονομικών είναι να δώσει δείγματα γραφής, έτσι ώστε του χρόνου να μπορέσει να προχωρήσει σε πιο γενναίες και πιο οριζόντιες μειώσεις.

Τι σημαίνει αυτό; Το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει ότι για κερδίσει το στοίχημα της μείωσης των φόρων γενικότερα, θα πρέπει να αυξηθεί η εισπραξιμότητα κατά τουλάχιστον 5 έως 7 μονάδες. Πέρυσι από τα 100 ευρώ που βεβαιώθηκαν για τον ΕΝΦΙΑ εισπράχθηκαν τα 75 ευρώ και τα υπόλοιπα 25 ευρώ, πήγαν στον «κουβά» με τα ληξιπρόθεσμα.

Αν η κυβέρνηση πετύχει τον στόχο που έχει θέσει τότε αυτομάτως θα αποκτήσει ένα ισχυρό επιχείρημα απέναντι στους δανειστές όταν θα κληθεί να επιχειρηματολογήσει για την πολιτική μείωσης των φόρων και την λογική της «οι χαμηλότεροι συντελεστές μπορούν να φέρουν υψηλότερα φορολογικά έσοδα».

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν εκτός απροόπτου την επόμενη εβδομάδα με το συνολικό ποσό που θα βεβαιωθεί να είναι μειωμένο κατά 570 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Στόχος της κυβέρνησης είναι το δημοσιονομικό άμεσο κόστος πέσει κάτω από τα 500 εκατ. ή αν αυτό είναι δυνατό και κάτω από 450 εκατ. αν και αυτό θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, όχι όμως αδύνατο.

Και αυτό, χωρίς να προσμετρώνται τα «παράλληλα οφέλη». Η μείωση του ΕΝΦΙΑ ισοδυναμεί με «ένεση ρευστότητας» 570 εκατ. ευρώ στην αγορά. Αυτά τα χρήματα, μπορεί να οδηγηθούν είτε στην κατανάλωση είτε στην αποπληρωμή άλλων υποχρεώσεων προς το δημόσιο. Είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο, μέρος αυτών των 570 εκατ. ευρώ θα επιστρέψουν στο δημόσιο ταμείο περιορίζοντας ακόμη περισσότερο το δημοσιονομικό κόστος από τη μείωση.