Ορισμένα αντιβιοτικά συνδέονται με θανατηφόρες επιπλοκές στην καρδιά | dete

Ορισμένα αντιβιοτικά συνδέονται με θανατηφόρες επιπλοκές στην καρδιά

Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν μια κατηγορία αντιβιοτικών που ονομάζονται φθοροκινολόνες (fluoroquinolones) λόγω του αυξημένου κινδύνου ρήξης καρδιακών αγγείων, που σχετίζεται με τη χρήση τους, προειδοποιεί ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

"Αυτές οι ρήξεις στην αορτή (συνήθως σε κάποιο ανεύρυσμα αορτής) μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνη αιμορραγία ή ακόμα και θάνατο", αναφέρει ο FDA.

Ο κίνδυνος για αυτές τις ρήξεις αυξάνεται με τη χρήση αντιβιοτικών φθοριοκινολόνης που χορηγούνται με ένεση, ή ως χάπι και τα φάρμακα αυτά "πρέπει να μην χρησιμοποιούνται σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο, εκτός εάν δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές", πρόσθεσε ο FDA.

Οι φθοροκινολόνες έχουν βρεθεί εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες στον πυρήνα της αντιβιοτικής θεραπείας, ιδιαίτερα για τις παθήσεις της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Περιλαμβάνουν δραστικές ουσίες όπως οι ciprofloxacinlevofloxacingemifloxacin και moxifloxacin.

Ορισμένες ομάδες ασθενών είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, δήλωσε ο FDA:

"Τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο είναι εκείνα με ιστορικό εμφραγμάτων, ή ανευρύσματος σε αιμοφόρα αγγεία, καθώς και ηλικιωμένοι και άτομα με υπέρταση, ή ορισμένες γενετικές διαταραχές που αφορούν μεταβολές αιμοφόρων αγγείων", σύμφωνα με τον FDA.

Πριν από τη λήψη αντιβιοτικού, οι ασθενείς θα πρέπει πάντα να ενημερώνουν τον γιατρό τους για οποιοδήποτε ιστορικό ανευρύσματος, σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρυνση), υπέρταση, ή κάποιες γενετικές καταστάσεις, όπως το σύνδρομο Marfan και το σύνδρομο Ehlers-Danlos.

Ένας καρδιολόγος είπε ότι αυτή η νέα ανακοίνωση του FDA μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς:

"Τα αντιβιοτικά, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, σώζουν ζωές", δήλωσε ο δρ. Satjit Bhusri, καρδιολόγος στο νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη, και πρόσεθσε: “Με αυτή τη νέα προειδοποίηση από τον FDA σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο ρήξης αορτής, πρέπει να δίνεται προσοχή σε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο. Η εξέταση από έναν καρδιολόγο πριν από την έναρξη θεραπείας με αυτά τα αντιβιοτικά είναι η καλύτερη πρόληψη. Ένας υπέρηχος καρδιάς και αορτής είναι ένα απλό, μη επεμβατικό και σωτήριο εργαλείο".

Για εκείνους τους ανθρώπους που παίρνουν ήδη αντιβιοτικό φθοριοκινολόνης, “μην σταματήσετε το αντιβιοτικό χωρίς πρώτα να μιλήσετε με τον γιατρό σας”, συνιστά ο FDA.

Υπάρχει και μια άλλη ομάδα ασθενών που πρέπει να προσέχει τα αντιβιοτικά με φθοροκινολόνη, αν και για άλλο λόγο από ό,τι οι προαναφερθέντες ασθενείς:

"Οι γιατροί θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση των αντιβιοτικών αυτών σε νεαρούς ασθενείς και εφήβους που είναι πολύ δραστήριοι, ειδικά αν παίζουν αθλήματα", δήλωσε ο δρ. Theodore Strange, αναπληρωτής πρόεδρος της ιατρικής σχολής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Staten Island στη Νέα Υόρκη. Είπε ότι παλιότερες έρευνες έχει δείξει ότι η χρήση φθοροκινολονών έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού στον τένοντα.