Ξέχασαν την επέτειο ίδρυσης της Ν.Δ.! H ΝΟΔΕ ΔΕΝ ΕΒΓΑΛE ΟΥΤΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ | dete

Ξέχασαν την επέτειο ίδρυσης της Ν.Δ.! H ΝΟΔΕ ΔΕΝ ΕΒΓΑΛE ΟΥΤΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την περασμένη Παρασκευή 4 Οκτωβρίου συμπληρώθηκαν 45 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας. Όμως, αυτή η σημαντική για το κυβερνών κόμμα επέτειος πέρασε σε τοπικό επίπεδο απαρατήρητη, εφόσον την ξέχασε ακόμη και η ΝΟΔΕ!

Ούτε μια ανακοίνωση (έστω για την τιμή των κομματικών όπλων) δεν έβγαλε η τοπική Οργάνωση. Για τέτοια ένδεια και έλλειψη πολιτικής μνήμης και κρίσης μιλάμε.

Προφανώς περιττεύει κάθε σύγκριση ακόμη και με το καταρρέον ΚΙΝΑΛ, το απομεινάρι του παλιού και ιστορικού ΠΑΣΟΚ, που επιμένει να γιορτάζει πομπωδώς την επέτειο της ίδρυσης του με την περίφημη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη.

Όχι τίποτα άλλο, αλλά συχνά πολλά νεοδημοκρατικά στελέχη αναφέρονται με ύμνους στον ιδρυτή της παράταξης, τον  Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον οποίο χαρακτηρίζουν και «εθνάρχη».

Αλήθεια, πώς θα έκρινε ο ίδιος, αν ζούσε, την απουσία μιας τιμητικής αναφοράς στην επέτειο της ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία όσο περνούν τα χρόνια παραδίνεται όλο και περισσότερο στη λήθη;

Βέβαια, ένα καλό ερώτημα είναι εάν οι περισσότερες και οι περισσότεροι από το σύνολο των παροικούντων τη «γαλάζια Ιερουσαλήμ» ξέρουν την ημερομηνία γέννησης της Νέας Δημοκρατίας.

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ

«Εγγίζει τα όρια πολιτικού θαύματος αυτό που με την συμπαράσταση του λαού συνέβη στην Ελλάδα μέσα στους δύο τελευταίους μήνες. Διότι η μετάβαση από την δικτατορία στην ελευθερία έγινε με τρόπο ανώδυνο, ενώ πολλοί ανέμεναν ότι θα γίνει με τα τρόπο αιματηρό, με αδελφοκτόνο σπαραγμό.

Πολλοί επίσης επίστευαν ότι θα ήταν βραδεία και οδυνηρά η αποδιοργάνωση του μηχανισμού της τυραννίας και η διαδικασία για την επάνοδο στη Δημοκρατία. Και όμως, αυτό έγινε μέσα στους δύο αυτούς μήνες».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και είναι μέρος της διακήρυξης για την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, στις 4 Οκτωβρίου 1974, στην οποία αναφέρονταν και τα εξής:

«Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που αγνοεί τις διενέξεις και τους διχασμούς του παρελθόντος και προσανατολίζεται στα ευρύτερα δυνατά σχήματα εθνικής ενότητος.

Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας υπόσχεται ότι θα υπηρετεί πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του Έθνους, που βρίσκονται πέρα και επάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς.

Η ελευθέρα οικονομία στην οποία πιστεύει η Νέα Δημοκρατία δεν ημπορεί να αποκλείσει την διεύρυνση του οικονομικού τομέως, τον οποίο ελέγχει το κράτος. Η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν ημπορεί να βρει την δικαίωσή της χωρίς παράλληλη συμμετοχή των ευρύτερων λαϊκών τάξεων στην κατανομή του εθνικού προϊόντος. Κάθε πολίτης της χώρας αυτής πρέπει να γίνει εργάτης μαζί και νομεύς της οικονομικής ευημερίας. Και να αισθάνεται ήσυχος για το μέλλον του και για το μέλλον των παιδιών του.

Θα καταστήσει την Ελλάδα ισχυρή και απρόσβλητη. Με εκσυγχρονισμένες τις Ένοπλες Δυνάμεις, η ανεξαρτησία της Ελλάδος θα κατοχυρωθεί. Και θα είναι σεβαστή από όλους, χωρίς την ανάγκη άλλων προστατών εκτός από τους συλλογικούς οργανισμούς, στους οποίους θα μετέχει με την ελεύθερη βούλησή της και σύμφωνα με τα πάγια συμφέροντα του Ελληνισμού, στα οποία περιλαμβάνεται και η μοίρα της Κύπρου».

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Διαβάζοντας  κανείς τη διακήρυξη ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας, αντιλαμβάνεται τις σοβαρές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των αρχών που πρέσβευε τότε και της πολιτικής που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Καραμανλής πίστευε στην αρμονική συνύπαρξη του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας και ενός διευρυμένου δημοσίου τομέα με ισχυρό παρεμβατικό ρόλο.

Εξ ου κι εκείνη την εποχή προχώρησε σε μια σειρά από κρατικοποιήσεις, με πλέον εμβληματική αυτή της Ολυμπιακής.

Το κράμα αυτό βαφτίστηκε «ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός» και πόρρω απέχει από το σημερινό νεοφιλελεύθερο μοντέλο που είναι «ευαγγέλιο» για τους σημερινούς κυβερνώντες.

Όσο για την παρατήρηση μπροστά στη συγκεκριμένη διαπίστωση ότι οι «εποχές έχουν αλλάξει», αυτή δεν αναιρεί το γεγονός ότι η σημερινή Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία, μα καμία απολύτως σχέση, με το κόμμα που ιδρύθηκε το 1974 και έβαλε τα θεμέλια για την εδραίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.

(7 Μέρες Ενημέρωση)