Νυχτώνοντας στο Μεσολόγγι | dete

Νυχτώνοντας στο Μεσολόγγι

Του Γ. ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗ

Ο Δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Καραπάνος έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι είναι αντίθετος στη φιλοξενία προσφύγων στην πόλη του. Μια φιλοξενία λίγων ανθρώπων σε ξενοδοχειακή μονάδα, της οποίας ο ιδιοκτήτης είναι σύμφωνος.

Ο λόγος που αρνείται είναι ότι δεν ενημερώθηκε αλλά και επειδή έχει ενστάσεις για την υποβάθμιση της πόλη του.

Δεν πρόκειται φυσικά για πρωτόγνωρο φαινόμενο. Σε αρκετές περιπτώσεις, τοπικοί παράγοντες έχουν αντιδράσει στη φιλοξενία όχι μόνο μεταναστών αλλά  και θεραπευτικών κέντρων για εθισμένα άτομα ή ακόμα και προσωρινής παραμονής κακοποιημένων γυναικών κ.ο.κ.

Είναι ο φόβος προς το άγνωστο, ο φόβος για την πιθανή αλλαγή, της καθημερινότητας που έχουμε συνηθίσει και μας προκαλεί ασφάλεια.

Στην περίπτωση όμως του Μεσολογγίου υπάρχει μια σαφής ιδιαιτερότητα. Δεν ονομάζεται Ιερά Πόλις γιατί δεν είχαν κάποιο άλλο προσδιορισμό να της αποδώσουν.

Ονομάζεται έτσι γιατί κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης έγινε το επίκεντρο μιας υπεράνθρωπης θυσίας που ως φάρος φώτισε ολόκληρο τον κόσμο, αναγεννώντας ουσιαστικά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Η θυσία δεν έγινε μόνο όμως από Μεσολογγίτες που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία αλλά και από ξένους φιλέλληνες που ήρθαν να πολεμήσουν σε μία ξένη χώρα, έχοντας εμπνευστεί από ανώτερα ιδανικά και ιδέες.

Ποιος είναι ο κ. Καραπάνος που θα τολμήσει να αναμετρηθεί με την Ιστορία και να σταθεί μπροστά στον Λόρδο Μπάιρον, τον Ιάκωβο Μάγερ, τον Νχίτμαρ , τον Ντελάουνι, τον Στίτσελμπεργκερ, τον  Λίμπχοβ, τον  Κλέμπε, τον Ρόονερ τον  Τζιακομούτσι, τον Σιπάνου, τον Piντεζελ, τον  Ραζιέρι και τόσους άλλους;

Μπορεί αλήθεια να ορθώσει το ανάστημά του μπροστά σε αυτούς τους γίγαντες και να πει ότι το Μεσολόγγι δεν θέλει να…  καταδεχτεί τους κατατρεγμένους ενός άλλου πολέμου;

Πως θα τολμήσει να ξαναπερπατήσει στον πανέμορφο κήπο των ηρώων χωρίς να τρομοκρατηθεί από τη σκέψη ότι εκεί ακόμα περιδιαβαίνουν οι πραγματικοί ήρωες.

Και παραφράζοντας τον ποιητή:

«Δεν αποθνήσκουν οι ήρωες.

Η πίστη αποθνήσκει του αχάριστου όχλου των θνητών

Η  αιθέρια μορφή τους πάντα επί των λόφων του Μεσολογγίου θα  πετά».