Νυχτερινά στιγμιότυπα σαν καρτ ποστάλ από τον Ισθμό της Κορίνθου | dete

Νυχτερινά στιγμιότυπα σαν καρτ ποστάλ από τον Ισθμό της Κορίνθου

Νύχτα-μέρα δουλεύουν στον ισθμό της Κορίνθου τα συνεργεία για την αποκατάστασης της ζημιάς που προκλήθηκε μετά την πρόσφατη κατολίσθηση στις 8 Νοεμβρίου.

Από την κατολίσθηση έπεσαν κομμάτια από τα βράχια και χώματα μέσα στη θάλασσα με αποτέλεσμα να χρειαστεί να κλείσει ο ισθμός για την διέλευση των πλοίων. Σημειώνεται ότι αντίστοιχο περιστατικό είχε συμβεί και τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν κατολίσθηση είχε κλείσει για 15 ημέρες τη διώρυγα.

Πάντως τα συνεργεία καταβάλουν όλες τις δυνατές προσπάθειες προκειμένου το πρόβλημα να επιλυθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Ούτε τη νύχτα δεν σταματούν οι εργασίες στον Ισθμό της ΚορίνθουΟύτε τη νύχτα δεν σταματούν οι εργασίες στον Ισθμό της ΚορίνθουΗ κατολίσθηση έκλεισε τον Ισθμό και δεν γινόταν καμία διέλευση πλοίουΗ κατολίσθηση έκλεισε τον Ισθμό και δεν γινόταν καμία διέλευση πλοίουΕιδικά μηχανήματα αφαιρούν χώματα και πέτρες από τη θάλασσαΕιδικά μηχανήματα αφαιρούν χώματα και πέτρες από τη θάλασσαΕιδικές βάρκες απομακρύνουν τα χώματα από τη θάλασσαΕιδικές βάρκες απομακρύνουν τα χώματα από τη θάλασσα

Ενώνοντας τον Σαρωνικό με τον Κορινθιακό κόλπο 

Ισθμός της Κορίνθου είναι μια στενή λωρίδα γης που ενώνει τη Στερεά Ελλάδα με την Πελοπόννησο, ενώ η διώρυγα που έχει διανοιχθεί σε αυτόν ενώνει τον Σαρωνικό με τον Κορινθιακό κόλπο. Οπως αναφέρει και η wikipedia ο ισθμός έχει μήκος 6 περίπου χιλιόμετρα και το πιο στενό σημείο είναι εκεί όπου έχει κατασκευαστεί η διώρυγα της Κορίνθου (1880-1893). Ήταν στρατηγικό σημείο και για το λόγο αυτό είχε κατασκευαστεί τείχος ήδη από τους αρχαίους χρόνους (τέλη 5ου αιώνα π.Χ.), που είχε διατηρηθεί μέχρι και τους Βυζαντινούς (Εξαμίλιον).

Ο ισθμός της Κορίνθου ήταν γνωστός στον αρχαίο κόσμο ως το ορόσημο που χώριζε την Πελοπόννησο από την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα. Τον 1ο αιώνα μ.Χ. ο γεωγράφος Στράβων επισήμανε μια στήλη στον ισθμό της Κορίνθου, που έφερε δύο επιγραφές. Μία προς την Ανατολή, δηλ. τα Μέγαρα της Αττικής, που έλεγε : "τάδ᾽ οὐχὶ Πελοπόννησος, ἀλλ᾽ Ἰωνία" και την άλλη προς τη Δύση, δηλ. την Πελοπόννησο : "τάδ᾽ ἐστὶ Πελοπόννησος, οὐκ Ἰωνία". Ο Πλούταρχος απέδιδε την ανέγερση αυτής της στήλης στον ήρωα της Αττικής Θησέα καθ' οδόν προς την Αθήνα.

Από το 1893 στον πλάτους 6,3 χιλιομέτρων ισθμό έχει διανοιχτεί η Διώρυγα της Κορίνθου, που στην πράξη καθιστά την Πελοπόννησο νησί. Σήμερα δύο οδικές, δύο σιδηροδρομικές και δύο βυθιζόμενες γέφυρες στα δύο άκρα της διώρυγας συνδέουν την ηπειρωτική πλευρά του ισθμού με εκείνη της Πελοποννήσου. Στο δυτικό άκρο της διώρυγας βρίσκεται επίσης μια στρατιωτική γέφυρα έκτακτης ανάγκης.

Χωρίς διάλειμμα εργάζεται η ειδική πλατφόρμα για την απομάκρυνση των χωμάτων Χωρίς διάλειμμα εργάζεται η ειδική πλατφόρμα για την απομάκρυνση των χωμάτων Εντυπωσιακή νυχτερινή λήψη του Ισθμού της ΚορίνθουΕντυπωσιακή νυχτερινή λήψη του Ισθμού της Κορίνθου

Πηγή: [εικόνες] | iefimerida.gr