Νέος ρόλος, νέο στοίχημα, νέα προοπτική για τον Μιχάλη Σιδηρόπουλο, ένα από τα πιο αγαπητά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα | dete

Νέος ρόλος, νέο στοίχημα, νέα προοπτική για τον Μιχάλη Σιδηρόπουλο, ένα από τα πιο αγαπητά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα

 Ο Μιχάλης Σιδηρόπουλος, ένα από τα πιο αγαπητά πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα, άφησε το ρόλο του Συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος για το χατίρι της Αυτοδιοίκησης. Κάποιοι ξαφνιάστηκαν από αυτή την απόφαση. Όσοι ωστόσο γνωρίζουν την πορεία του, βλέπουν αυτή την εξέλιξη ως φυσική συνέπεια της διαδρομής ενός νέου, άφθαρτου, ανήσυχου και πολλά υποσχόμενου στελέχους. Άλλωστε η προσοχή του φαίνεται να έχει στραφεί από καιρό στο χώρο καθώς αυτή την περίοδο ολοκληρώνει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση κι αν αναλογιστεί κανείς ότι ο πολιτικός χώρος τον οποίο εκπροσωπεί, έχει ανάγκη από έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη, τότε εύκολα εξάγει το συμπέρασμα, ότι η διαδρομή που μόλις ανοίγεται για τον Μιχάλη Σιδηρόπουλο μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Ο υποψήφιος Περιφερειακός σύμβουλος με το συνδυασμό του Απόστολου Κατσιφάρα μιλάει στις «7Μ» για την επίσκεψη Τσίπρα στην Πάτρα, για τη μάχη των εκλογών, την κρισιμότητά τους και την απόφασή του να μπει στον αυτοδιοικητικό ...χορό.

 Eίστε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των πολιτών της Πάτρας στην ομιλία Τσίπρα;

 Μ.Σ.: «Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την προεκλογική συγκέντρωση για τις Ευρωεκλογές με ομιλητή των Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο γήπεδο του Απόλλωνα Πατρών. Η συμμετοχή των πολιτών της Πάτρας και της Αχαΐας ήταν ιδιαίτερa συγκινητική αλλά αυτό που θεωρούμε ότι ήταν το σημαντικότερο ήταν ο παλμός του κόσμου κατά την διάρκεια της ομιλίας. Θεωρούμε ότι η συγκέντρωση ήταν το έναυσμα για έναν ιδιαίτερα κρίσιμο προεκλογικό αγώνα ενόψει των Ευρωεκλογών που πιστεύουμε ότι θα είναι νικηφόρος τόσο στην Αχαΐα όσο και στην υπόλοιπη χώρα. Ήταν μια συγκέντρωση που ακολούθησε άλλες δύο επιτυχημένες συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε κλειστά γήπεδα και συγκεκριμένα στο Γαλάτσι και την Καλαμάτα και το σερί συνεχίστηκε με την επίσης μεγαλειώδη συγκέντρωση για την παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου στο ΣΕΦ, με λίγες μέρες διαφορά».

«Τους αφήνουμε να γεμίζουν τα τηλεοπτικά τους στούντιο με σκουπίδια. Εμάς μας αρκεί που γεμίζουμε γήπεδα» είπε ο πρωθυπουργός. Πιστεύετε ότι τα γήπεδα είναι όντως μια μορφή δημοσκόπησης;

 Μ.Σ.: «Οι μέχρι τώρα προεκλογικές συγκεντρώσεις στα γήπεδα που ανέφερα παραπάνω ήταν απόλυτα επιτυχημένες και πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη συμμετοχή πολιτών  όταν η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιλέγουν πιο «διαχειρίσιμους» χώρους όπως οι αίθουσες των ξενοδοχείων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι την ίδια ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε στην Πάτρα μπροστά σε χιλιάδες κόσμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε σε προεκλογική εκδήλωση στην Λειβαδιά με τη συμμετοχή μερικών εκατοντάδων πολιτών.

Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου αλλά κυρίως ο παλμός και η ατμόσφαιρα που δημιουργείται στις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα αποτελούν μια σαφέστατη και αδιαμφισβήτητη ένδειξη ότι οι δημοσκοπήσεις δεν καταφέρνουν να επιβάλλουν το κλίμα που θα ήθελαν οι εταιρίες που τις διενεργούν και κυρίως οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις της χώρας. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταφέρνει να κινητοποιεί μεγάλες κοινωνικές δυνάμεις και κοινωνικά στρώματα στις προεκλογικές συγκεντρώσεις παρά τις προσπάθειες του κυρίαρχου μιντιακού συστήματος να διαμορφώσει ένα αρνητικό κλίμα για τη Κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ. Εάν κάποιος παρατηρήσει προσεκτικά τις αντιδράσεις τους διαπιστώνει το πανικό τους γιατί για ακόμη μια φορά αντιλαμβάνονται ότι δεν τους βγαίνει ο σχεδιασμός τους και ότι δεν πρόκειται να κλείσει η αριστερή παρένθεση ούτε και μετά την επόμενη εκλογική μάχη. Οι δυνάμεις της Δεξιάς και της Συντήρησης, οι δυνάμεις της Παλινόρθωσης του παλαιοκομματικού συστήματος για ακόμη μια φορά βρίσκονται σε στρατηγικό πολιτικό αδιέξοδο». 

 Πώς πήρατε την απόφαση να αφήσετε τη θέση του Συντονιστή της Νομαρχιακής για να θέσετε υποψηφιότητα για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας;

 Μ.Σ.: «Η απόφαση αυτή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία αλλά προέκυψε ως φυσικό επακόλουθο μέσα από μια μακρά πορεία ενασχόλησης με τα πολιτικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά και αυτοδιοικητικά θέματα της περιφερειακής ενότητας Αχαΐας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος. Από το 2007 εντάχθηκα στη Νεολαία Συνασπισμού με συνδικαλιστική δράση στο χώρο των μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών αλλά και στο μεταναστευτικό και προσφυγικό κίνημα της Πάτρας που ήταν στη κορύφωση του εκείνα τα χρόνια ως ιδρυτικό μέλος της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών Πάτρας. Το καλοκαίρι του 2010 και μετά το 6ο Συνέδριο του Συνασπισμού πέρασα στο κόμμα και τιμήθηκα από τους συντρόφουκαι τις συντρόφισσες  με την ψήφο τους ως μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας αλλά και της Γραμματείας της Ν.Ε. του Συνασπισμού. Μετά τις εθνικές εκλογές του 2012 και συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2015 υπήρξα επιστημονικός συνεργάτης της Βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρίας Κανελλοπούλου έχοντας την ευκαιρία να ασχοληθώ πιο εντατικά σε καθημερινή βάση με τα ζητήματα της περιοχής μας. Οι νικηφόρες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, οι εξελίξεις στο εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ και η εμπιστοσύνη των συντρόφων και συντρόφισσών μου με έφεραν στη θέση του Συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του κόμματος, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Η θητεία μου ως Συντονιστή της Ν.Ε. Αχαΐας ανανεώθηκε τον Φλεβάρη του 2017 μετά την 2η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, μια θέση που διατήρησα μέχρι και πριν λίγους μήνες. Η ιδιαίτερη ενασχόληση μου, μέσα από αυτή την πολιτική θέση, με ένα ευρύ φάσμα τοπικών και περιφερειακών θεμάτων της περιοχής, η ιδιαίτερη αγάπη μου στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία ειρήσθω εν παρόδω με οδήγησε στο να ολοκληρώνω αυτή την περίοδο ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση αλλά και η συμμετοχή μου, με εκλεκτούς συναδέλφους, στην Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ – Τμήμα Δυτικής Ελλάδας την περίοδο 2013 – 2016 συνέβαλλαν καθοριστικά στο να αποφασίσω να κατέλθω στις περιφερειακές εκλογές ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, «Δυτική Ελλάδα – Δικαίωμα στην Πρόοδο».

 Πώς σχολιάζετε τις αντιδράσεις που υπάρχουν από μερίδα του ΚΙΝ.ΑΛ. για τη «συγκατοίκηση» των δύο κομμάτων στην Περιφέρεια;

Μ.Σ.:  «Καταρχήν θα ήθελα να μου επιτρέψετε να επισημάνω κάτι σε αυτό το σημείο. Το εγχείρημα της περιφερειακής παράταξης «Δυτική Ελλάδα – Δικαίωμα στην Πρόοδο» κάθε άλλο παρά συγκατοίκηση δύο κομμάτων μπορεί να χαρακτηριστεί. Όπως το έχει τονίσει από την πρώτη στιγμή και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ο συνδυασμός «Δυτική Ελλάδα – Δικαίωμα στην Πρόοδο» είναι ένας καθαρά αυτοδιοικητικός, ανεξάρτητος και ακηδεμόνευτος συνδυασμός στον οποίο συμμετέχουν πολίτες που ο καθένας έχει την πολιτική του ταυτότητα και την ιδεολογική του αναφορά, την πολιτική του διαδρομή και τα πιστεύω του, με κοινή αναφορά τον δημοκρατικό προοδευτικό χώρο. Επομένως δεν πρόκειται για συγκατοίκηση δύο κομμάτων μέσα σε μια αυτοδιοικητική παράταξη.

 Η συμμετοχή μας σε αυτό το εγχείρημα γίνεται με σεβασμό στον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα της παράταξης και αυτό εκφράστηκε από την πλευρά μας, υλοποιώντας τις αποφάσεις των κεντρικών και τοπικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, με την   πρωτοβουλία συγκρότησης ενός προοδευτικού αυτοδιοικητικού σχήματος για την περιφέρεια μας, το οποίο είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Νοέμβριο, και στο οποίο συμμετέχουν πολίτες που προέρχονται από το χώρο της Ριζοσπαστικής Ανανεωτικής Αριστεράς, από δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας που απεγκλωβίζονται από τη συμπόρευση με δεξιές νεοφιλελεύθερες δυνάμεις αλλά και κάθε ανένταχτο πολίτη που προσεγγίζει τα πράγματα συμφωνώντας με τη δική μας οπτική. Το σχήμα αυτό ανέλαβε και ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα συντονισμένο και ουσιαστικό διάλογο με την παράταξη «Δυτική Ελλάδα – Δικαίωμα στην Πρόοδο» που οδήγησε στις αναγκαίες προγραμματικές συγκλίσεις με αποτέλεσμα τη συμμετοχή μας στην παράταξη αυτή ξεφεύγοντας από τη λογική των σφιχτών κομματικών εναγκαλισμών και των χρισμάτων.

Στην επιλογή αυτή συνέβαλλε η αλλαγή του εκλογικού συστήματος με την καθιέρωση της απλής αναλογικής που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ενδυνάμωση της κουλτούρας των συνεργασιών, φέρνει νέες δυνάμεις στο προσκήνιο και προωθεί δημοκρατικές, προοδευτικές και προγραμματικές συγκλίσεις. Επιλέξαμε σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η πορεία προς αυτές και τα αποτελέσματά τους να μπορούν να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση της προώθησης βημάτων για ευρύτερες προοδευτικές πολιτικές συγκλίσεις μεταξύ κοινωνικών και πολιτικών υποκειμένων για τη συγκρότηση ενός δημοκρατικού προοδευτικού πόλου σε τοπικό αλλά και κεντρικό επίπεδο απέναντι στην ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι οι αντιδράσεις που υπάρχουν από την πλευρά μερίδας στελεχών του ΚΙΝΑΛ, που επισήμως στηρίζει την παράταξη του Περιφερειάρχη, είναι ακατανόητες, κοντόφθαλμες, στερούνται ουσιαστικής πολιτικής βάσης καιθεωρώ ότι ρέπουν προς μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

 Πιστεύετε ότι είναι κρίσιμες αυτές οι εκλογές για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας; Και αν ναι, γιατί;

Μ.Σ.: «Συνηθίζεται σε κάθε εκλογική διαδικασία να κάνουμε αναφορά στην κρισιμότητα της, είναι και αυτός ένα εύσχημος τρόπος να προτρέψουμε τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία και να επιλέξουν την εποικοδομητική συμμετοχή από την αποχή. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό δεν ισχύει αυτή τη φορά, δεν ισχύει σε αυτή την εκλογική διαδικασία και στην πολιτική συγκυρία όπως αυτή έχει διαμορφωθεί.

Οι επικείμενες περιφερειακές εκλογές τον Μάϊο του 2019 είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον της περιοχής μας, το μέλλον της Περιφέρειας μας. Η Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι ένας νέος θεσμός στη χώρα μας, δημιουργήθηκε από την αρχή  το 2010 με την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη και είχε την ατυχία το ξεκίνημα της να συμπέσει με την αρχή της  οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Παρά τις αντιξοότητες η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση κατάφερε να ξεπεράσει τις δυσκολίες και πλέον έχει περάσει σε μια φάση ωρίμανσης αλλά πλέον σε ένα διαφορετικό περιβάλλον σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η Κυβέρνηση έχει καταφέρει να ολοκληρώσει και να κλείσει το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, κρατώντας την κοινωνία όρθια, βάζοντας τέλος στην σκληρή μνημονιακή επιτροπεία. Στο νέο αυτό  πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που διαμορφώνεται για την επόμενη ημέρα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μετά την μεταρρύθμιση του Κλεισθένη και την εφαρμογή της απλής αναλογικής είναι σημαντικό και ουσιαστικό οι συμπολίτες μας να συμμετάσχουν στις εκλογές, να ψηφίσουν και να στηρίξουν τις πολιτικές δυνάμεις εκείνες που μπορούν να προχωρήσουν στις απαραίτητες ευρύτερες προοδευτικές πολιτικές συγκλίσεις, τις δυνάμεις εκείνες που μπορούν να ολοκληρώσουν ένα καλά επεξεργασμένο και συνεκτικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής. Να στηρίξουν δηλαδή την παράταξη «Δυτική Ελλάδα – Δικαίωμα στην Πρόοδο».

 Είστε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Περιφέρεια;

Μ.Σ.:«Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος άνθρωπος.Όσον αφορά όμως το αποτέλεσμα των εκλογών είμαι αισιόδοξος όχι μόνο από προσωπική στάση. Είμαι αισιόδοξος διότι η Περιφερειακή Αρχή κατάφερε μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης να κλείσει εκκρεμότητες δεκαετιών σε μικρά και μεγάλα έργα υποδομής, κατάφερε να κρατήσει όρθια και ζωντανή την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κόντρα στις αντιξοότητες αλλά κυρίως γιατί όλα αυτά είναι ορατά στους πολίτες που αναγνωρίζουν αυτό το έργο. Επίσης έχω τη τιμή και τη χαρά να συμμετέχω σε ένα δυνατό ψηφοδέλτιο που καταφέρνει να συνδυάζει την εμπειρία, την διοικητική ικανότητα και την αποτελεσματικότητα των εν ενεργεία στελεχών με σημαντική ανανέωση του με συνυποψηφίους και συνυποψήφιες με γεωγραφική διασπορά από ολόκληρη την Περιφέρεια που εκπροσωπούν παράλληλα διάφορα κοινωνικά στρώματα αλλά και επαγγελματικούς χώρους, πρόκειται δηλαδή για ένα ψηφοδέλτιο νίκης».

 Θα τελειώσω με ένα ερώτημα στην ανθρώπινη διάστασή του. Στο γήπεδο του Απόλλωνα είδαμε να χαιρετά τον Αλέξη Τσίπρα ο εκπαιδευτικός και παλιό στέλεχος  του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Σταυρόπουλος. Πόσο φορτισμένη συγκινησιακά ήταν αυτή η στιγμή για σας τους συντρόφους του στην Πάτρα;

Μ.Σ.:«Ήταν μια ιδιαίτερα φορτισμένη στιγμή για όλους εμάς γιατί μετά από πολύ καιρό είδαμε και πάλι τον σύντροφο μας, τον αγαπημένο μας Παναγιώτη δίπλα μας στον αγώνα. Όπως τον είχαμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια, πρώτο στους αγώνες της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς για την δημοκρατία, τη κοινωνική δικαιοσύνη, τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Αυτό φάνηκε άλλωστε και από το γεγονός ότι με την είσοδο του σείστηκε όλο το στάδιο από τα χειροκροτήματα των συντρόφων και των συντρόφισσών που με χαρά τον υποδέχτηκαν και πάλι κοντά μας».

Συνέντευξη στη Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

(από εφημερίδα 7Μέρες Ενημέρωση)