«Μιλάμε για την Πόλη» Κορδάς: Ζητήματα πολιτικής και αμεσότητα έργων | dete

«Μιλάμε για την Πόλη» Κορδάς: Ζητήματα πολιτικής και αμεσότητα έργων

Στην διημερίδα «Μιλάμε για την Πόλη» που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και το ινστιτούτο «ΠΡΟΣΩΠΑ» και στην ενότητα Υποδομές - Έργα του Δήμου, παρουσίασε εισήγηση ο Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Έργου, Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Μηχανολογικού Εξοπλισμού Χρήστος Κορδάς.
Το θέμα της ομιλίας ήταν «Ζητήματα πολιτικής και αμεσότητα έργων».
Στην ομιλία του ο Αντιδήμαρχος σημείωσε:
«Παρά τις Κυβερνητικές διακηρύξεις ότι με το τέλος των μνημονίων έρχεται η «δίκαιη ανάπτυξη», η πραγματικότητα βοά όσον αφορά τη χειροτέρευση των συνθηκών ζωής της λαϊκής οικογένειας, εξαιτίας της συνέχισης των αντιλαϊκών πολιτικών της Κυβέρνησης και της ΕΕ. Οι άνεργοι, η νεολαία, τα γηρατειά βιώνουν τα ίδια αδιέξοδα αφού το ενδιαφέρον τους αφορά στην δημιουργία νέων προϋποθέσεων , για νέα πεδία κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Στο Δήμο αυξάνονται διαρκώς οι ανάγκες για νέους παιδικούς σταθμούς, νέα σχολεία. Η Κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα για τα χιλιάδες παιδιά που μένουν εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών. Το ζήτημα της παιδείας και των υποδομών που την αφορούν καλείται να το επιλύσει ο κάθε δήμος όπως-όπως και κατά το δοκούν.
Οι λαϊκές ανάγκες για ασφαλείς δρόμους, για πεζοδρόμια , για αγορά ελεύθερων χώρων αποτελούν και αυτά λίγο πολύ «μη ανταποδοτικά» έργα για την Κυβέρνηση. Ο Δήμος με ίδιους πόρους αναγκάζεται να σηκώνει το βάρος της συντήρησης των άθλιων οδοστρωμάτων της πόλης μας σε δρόμους μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων, των πλατειών των κοινόχρηστων χώρων. Και αυτό με μεγάλη έλλειψη στελεχών, συνεπώς χωρίς κατάλληλη δομή υπηρεσιών και με ελάχιστο μόνιμο προσωπικό.

 

Οι εργαζόμενοι του Δήμου και η Δημοτική Αρχή έχουν να επιδείξουν πρωτοφανή θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τα έργα:
1. Μέσα από νοικοκυρεμένο προγραμματισμό και τη σωστή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου.
2. Μέσα από τη προσπάθεια των Τεχνικών μας υπηρεσιών για σύνταξη ολοκληρωμένων μελετών ώστε να είναι δυνατή η ένταξη μεγάλου αριθμού και προϋπολογισμού σε προγράμματα χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, Πράσινο Ταμείο, Φιλόδημος, Πάτρα -Ιταλία με interegg, Αναπτυξιακή Νομού κ.λ.π.).
3. Μέσα από τις ιδιαίτερες προσπάθειες των υπηρεσιών αυτεπιστασίας του Δήμου στο να οργανώσουν και παρακολουθήσουν την δουλειά ιδιαίτερα την άθλια αμειβομένων για 8 μήνες εργατοτεχνιτών οι οποίοι πέτυχαν «θαύματα»
4. Μέσα από τη συνεχή βελτίωση και αύξηση του στόλου των οχημάτων και μηχανημάτων του Δήμου με δεκάδες νέες αγορές , την προσπάθεια των εργαζόμενων στην καθαριότητα,
5. Με τη συνεχή προσπάθεια των λίγων εργαζόμενων στις προμήθειες για να διαθέτουμε επαρκείς ποσότητες υλικών για τα έργα του Δήμου

 

Η Δημοτική Αρχή θέλει να υπογραμμίσει σ' όλους του τόνους την πολλαπλάσια σε σύγκριση με το παρελθόν και ποσοτικά και ποιοτικά δουλειά που έχει γίνει από τις υπηρεσίες μας. Είμαστε σε θέση και διαβεβαιώνουμε ότι έχουμε έτοιμες μελέτες και διεκδικούμε από την Κυβέρνηση, Περιφέρεια κ.λ.π. για να χρηματοδοτηθούν έργα από διάφορες πηγές (ΣΑΤΑ, Πόροι του Δήμου ,ΠΔΕ,ΕΣΠΑ κ.τ.λ.) που ο προϋπολογισμός τους υπερβαίνει τα 100.000.000 ευρώ!!!
Αν αθροίσουμε και τις προμήθειες ,τα έργα για την διαχείριση των απορριμμάτων, τα έργα της ΔΕΥΑΠ, και τα έργα των διαφόρων Οργανισμών του Δήμου ο προϋπολογισμός τους υπερβαίνει συνολικά τα 200 εκ. ευρώ!!
Σημειωτέον ότι ήδη ο Δήμος και η ΔΕΥΑΠ έχουν σήμερα εγκεκριμένες στα προγράμματα χρηματοδοτήσεις και ενταγμένα έργα που υπερβαίνουν τα 80 εκ. ευρώ!!!
Στόχος αφενός η βελτίωση των υποδομών της Πόλης μας ιδιαίτερα στις υποβαθμισμένες γειτονιές και παράλληλα η μείωση του μεγάλου ποσοστού ανεργίας του Τεχνικού κόσμου της Πόλης μας .
Αναλυτικότερα:
Κτίρια και ελεύθεροι χώροι (σχολεία, παιδικοί σταθμοί, δημοτικά κτίρια, πλατείες, παιδικές χαρές κ.λ.π.)
Παρά τις τεράστιες ανάγκες και την ξεχωριστή προσπάθεια των εργαζομένων μηχανικών ,τεχνιτών κ.λ.π. είμαστε σε εξαιρετικά καλό δρόμο όσον αφορά βελτίωση των υποδομών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς ,σχολεία, παιδικές χαρές ,σε λαϊκές γειτονιές κ.λ.π. πράγματα στα οποία η Δημοτική Αρχή δίνει ξεχωριστή προτεραιότητα. Ήδη η αυτεπιστασία της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού Έργου έχει να επιδείξει τα τελευταία χρόνια σπουδαίο έργο, χάριν και της εργασίας των εκατοντάδων οκταμηνιτών εργατοτεχνιτών.
Φέτος έχει επιτευχθεί ριζική αναβάθμιση 90 σχολείων που είναι πολυπληθή και είναι στις υποβαθμισμένες γειτονιές καθώς και των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών ,παιδικών χαρών, πλατειών, αθλητικών χώρων ,χώρων πολιτισμού και πρασίνου.
Στο Παραλιακό Μέτωπο έχουμε ήδη κατασκευάσει το Νότιο Πάρκο, τον Κόκκινο Μύλο και βελτιώσαμε όλη σχεδόν την παραλία μέχρι του Τσαούση.
Στο στρατηγικής σημασία για την Πόλη θέμα του Παραλιακού Μετώπου ως Δημοτική Αρχή έχουμε καταθέσει και δημοσιεύσει για διαβούλευση πλαίσιο γενικών κατευθύνσεων αλλά και συγκεκριμένων παραμέτρων σχεδιασμού που πρέπει να περιλάβουν όλοι όσοι θελήσουν να συμμετάσχουν σε μεγάλο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό σε στάδιο προμελέτης. Κατά την αρχική μας πρόταση και προκειμένου να υπάρχει ρεαλιστικό ύψος στην απαίτηση μας για χρηματοδότηση από προγράμματα ,Π.Δ.Ε. κ.λ.π. ο προϋπολογισμός των έργων θα είναι της τάξης των 25 εκ. ευρώ
Προχώραμε σε δημοπράτηση έργων στο έλος της Αγυιάς 3 εκ. ευρώ ,ποδηλατοδρόμου Κανελλοπούλου -Παπαφλέσσα και σε Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό ιδεών που αφορά στο Βόρειο Πάρκο και παρεμβάσεις στο Πλατανόδασος που ζητήσαμε και μας αποδόθηκε για τα 25 χρόνια .
Συνεχίζουμε την πίεση για παραχώρηση των 150 στρεμμάτων στο Ριγανόκαμπο (Ανατολικό Πάρκο) και έχομε εξαγγείλει σχετικό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό ιδεών.
Ιδιαίτερα σημαντικά και ιστορικής σημασίας για την φυσιογνωμία της Πάτρας είναι 1) η υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής και του Προαστιακού οι νέοι σιδηροδρομικοί σταθμοί και στάσεις η δημιουργία άνωθεν γραμμικού Πάρκου
2) Η κατασκευή του νέου Διοικητικού -Εκθεσιακού -Πολιτιστικού Κέντρου στο υψηλής Αρχιτεκτονικής στάθμης Βιομηχανοστασίου στου Λαδόπουλου
Με τα δύο αυτά έργα προστίθενται στην Πόλη μας υποδομές της τάξεως των 300εκ. ευρώ

 

Έργα Υποδομής
Οι ανάγκες για ανακατασκευή, συντήρηση, οδών και πεζοδρομίων πολλαπλασιάζονται χρόνο με το χρόνο. Πρόκειται για δεκάδες χιλιόμετρα στο κέντρο της πόλης, στα διαμερίσματα και στις τοπικές κοινότητες. Ταυτόχρονα χρειάζονται νέες τσιμεντοστρώσεις και διανοίξεις οδών του σχεδίου πόλης, σε όλη την έκταση του Δήμου. Υπάρχουν εκατοντάδες αγροτικοί δρόμοι δεκάδων χιλιομέτρων που κάθε χρόνο χρήζουν συντήρησης , όπως και νέα μικρά τεχνικά έργα. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε φθαρμένα οδοστρώματα, πεζοδρόμια, διαγραμμίσεις, σε αντιστηρίξεις οδών, αποκατάστασης κατολισθήσεων, σε στηθαία ασφαλείας και κιγκλιδώματα, παρεμβάσεις σε χείμαρρους, ρέματα και αρδευτικά έργα. Επίσης έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, πλην όμως τα ανωτέρω έργα δεν χρηματοδοτούνται παρά ελάχιστα.
Το 2019 λόγω της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης δίνεται πολύ- περισσότερο βάρος στο να γίνουν πολλά και μεγάλα έργα σε αυτόν τον τομέα με δαπάνες από τους πόρους του Δήμου και ΣΑΤΑ. Παρά την υποστελέχωση της Διεύθυνσης Έργων Υποδομής οι εργαζόμενοι εκεί αγωνίζονται ώστε να ολοκληρωθούν μελέτες σε πρωτόγνωρα μεγέθη προϋπολογισμού 50 εκ. ευρώ ή περίπου 25 εκ. ευρώ μετά τις προσδοκώμενες εκπτώσεις στις προσφορές των εργολάβων . Έργα που θα ολοκληρωθούν σε μία περίοδο 2-3 χρόνων . Υπογραμμίζουμε ξανά ότι οι ανάγκες του Δήμου είναι πολλαπλάσιες, οι πόροι του Δήμου μικροί, συνεπώς θα ικανοποιηθούν μόνο με επιτυχή διεκδίκηση πρόσθετων Κρατικών Πόρων

 

Χαρακτηριστικά:
Α) Για ανακατασκευή και συντήρηση οδών και πεζοδρομίων προγραμματίζονται έργα:
1. Κεντρικό και Αρκτικό τμήμα της Πάτρας προϋπολογισμού 5 εκ. ευρώ
2. Στο Ανατολικό και Νότιο Διαμέρισμα έργα αξίας 4,9 εκ. ευρώ
3. Στις ενότητες Βραχνείκων, Παραλίας, Μεσσάτιδας, και Ρίου αξίας 2,1 εκ. ευρώ
Β) Για εργασίες επούλωσης λάκκων και αποκατάστασης οδοστρωμάτων και διαγραμμίσεις οδών, πέρα από τις εργασίες αυτεπιστασίας που εκτελούνται από την υπηρεσία μας, προϋπολογίζουμε έργα αξίας 2,6 εκ.
Γ) Έργα στις Τοπικές Κοινότητες αξίας 1,7 εκ. ευρώ
Δ) Έργα αντιπλημμυρικά και διευθέτησης χειμάρρων προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ
Ε) Νέοι δρόμοι: 1. Η οδός Καραμανλή στην Αγυιά πλάτους 30 μ. η κατασκευή της οποίας θα κάνει εφικτή την δημιουργία του Βόρειου Πάρκου της Πάτρας, 2. Οι παρά το Μείλιχο δρόμοι, πεζοδρόμοι και πεζοδρόμια, 3. Μελέτες που αφορούν κατολισθήσεις, την Μαρίνα, γεωτεχνικά έργα κλπ., 4. Δρόμοι προς Μονή Ομπλού και το Παναχαϊκό όρος.
ΣΤ) Έργα όπως ανάπλαση Αγίας Αικατερίνης ,Καντριάνικα ,περιοχή Ζαρουχλείκων, Γούβας

 

Τεχνικό Πρόγραμμα 2019
Το ύψος του Τεχνικού προγράμματος 2019 ανέρχεται σε 30,87 εκ ευρώ ενώ τα έργα και οι πηγές χρηματοδότησης τους αναφέρονται στους σχετικούς πίνακες. Αναλυτικότερα τα εγκεκριμένα έργα από πόρους ΕΣΠΑ ανέρχονται σε 5,3εκ ευρώ, από Π.Δ.Ε προγράμματα δημοσίων επενδύσεων 3,5 εκ. ευρώ, από ίδιους πόρους 9,4εκ. ευρώ και λοιπούς πόρους (ΣΑΤΑ, ΣΑΤΑ Σχολείων , Πράσινο ταμείο, ΥΠΠΟ, Φιλόδημος, Leader) 13 εκ ευρώ . Σημειωτέον ότι στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019 δεν μπορούν να αναγραφούν έργα προϋπολογισμού ύψους 70 εκ. ευρώ περίπου από ΕΣΠΑ ή ΠΔΕ κλπ αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εγκρίσεις τους σε κωδικούς
Σημειώνουμε ότι εντείνεται το μεγάλο πρόβλημα στις Τεχνικές Υπηρεσίες λόγω έλλειψης δεκάδων μηχανικών και λοιπού επιστημονικού προσωπικού απαραίτητο για το σχεδιασμό την μελέτη την επίβλεψη νέων έργων καθώς και για την λειτουργία υπαρχόντων υποδομών
Ολοκληρώνοντας, πιστεύουμε ότι η αποτελεσματικότητα στο να επιτύχει ο Δήμος την χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση, της Περιφέρειας ,κ.λ.π. τόσο πολλών έργων, πέραν των πρωτοβουλιών και της οργανωτικής μας ικανότητας, καθορίζεται από την γενικότερη αγωνιστική μας στάση και την δυνατότητα κινητοποίησης του λαού στο να διεκδικεί τα δίκια του.
Πιστεύουμε ότι εν τέλει τα αίτημα για «μόνιμη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους» είναι το πιο μεγάλο «έργο» πού όμως απαιτεί άλλη κοινωνική και οικονομική συγκρότηση της χώρας!».