Μια έδρα μείον και… βλέπουμε | dete

Μια έδρα μείον και… βλέπουμε

Με αλλαγές ως προς τον αριθμό των βουλευτών Επικρατείας τίθεται σε δημόσια διαβούλευση έως την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών. Μεταξύ των διατάξεων συμπεριλαμβάνεται η αύξηση των βουλευτών Επικρατείας σε 15 από 12, κάτι που σημαίνει ότι χάνουν από μία έδρα οι εκλογικές περιφέρειες Αχαΐας, Α' Αθηνών και Νότιου Τομέα.

Αυτή η εξέλιξη προκαλεί κάθε άλλο παρά ευχάριστη διάθεση στους υπάρχοντες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στο νομό, ιδίως σε μια περίοδο κατά την οποία γίνεται λόγος για σκέψη του Κυριάκου Μητσοτάκη να προσφύγει στις κάλπες τους πρώτους μήνες του 2020, εφόσον δεν εξασφαλίσει η κυβέρνηση τους 200 βουλευτές που χρειάζεται για την κατάργηση της απλής αναλογικής στις επόμενες εκλογές.

Το σενάριο που θέλει τον Μητσοτάκη να επιχειρεί εκλογές με απλή αναλογική όσο ακόμη έχει κεφαλαιοποημένη τη δυναμική του και  πριν η αντιπολίτευση προλάβει να ανασυνταχθεί ή να μορφοποιηθεί στο πλαίσιο της νέας πολιτικής ισορροπίας που επιχειρεί για την κεντροαριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ, συζητείται όλο και πιο πολύ τελευταία στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια. Θεωρείται μια ιδανική μεταβατική λύση προς μια αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής με μπόνους για το πρώτο κόμμα. Μια αναμέτρηση  που εκτιμάται ότι θα προκύψει μοιραία από την ακυβερνησία της απλής αναλογικής και την αδυναμία της κυβερνησιμότητας μέσω συνεργασιών.

Είναι αμφίβολο αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει μια τέτοια κίνηση, καθώς θα αποτελέσει πλήγμα στο ήπιο, μετρημένο και συνετό  προφίλ που επιθυμεί να οικοδομήσει.

Ωστόσο, η διαρροή και μόνο της φήμης ότι ο πρωθυπουργός γίνεται δέκτης τέτοιων εισηγήσεων τις οποίες δεν  έχει ακόμη αποκλείσει, προκαλεί κραδασμούς στην Αχαΐα στις τάξεις των βουλευτών του κόμματος που ανέρχονται σε 4 και με την απλή κινδυνεύουν να μειωθούν σε 2.

Αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν χτυπήσει συναγερμό οι φήμες για πρόωρες κάλπες  με τα επιτελεία να βρίσκονται  στάση αναμονής για τις αποφάσεις του πρωθυπουργού από το νέο χρόνο.

Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν σίγουρα η καλύτερη για την αντιπολίτευση καθώς η Ν.Δ. δεν έχει προλάβει να υποστεί κυβερνητική φθορά, όπως καταδεικνύεται και από τις δημοσκοπήσεις.

(Το editorial της εφημερίδας 7 Μέρες Ενημέρωση)