Μια άλλη, αγνώριστη, καρναβαλική Πάτρα! Σπάνιες ανέκδοτες φωτογραφίες από τις δεκαετίες του ’40 και του ’50! | dete

Μια άλλη, αγνώριστη, καρναβαλική Πάτρα! Σπάνιες ανέκδοτες φωτογραφίες από τις δεκαετίες του '40 και του '50!

Aύριο η πόλη, θα «τσικνίσει». Έθιμο παλιό, ανακατεμένο με το χαρμάνι του χρόνου που το μετέτρεψε σε αμιγώς γαστριμαργική υπόθεση. Η Πάτρα, θα κάνει πάλι τα δικά της σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της με τις άνω γειτονιές να διεκδικούν από τις κάνω μερίδιο…  προϊστορίας στην υπόθεση «υπαίθρια ψησταριά», αλλά και στην υπόθεση «Γιαννούλα Κουλουρού» που φέτος αποχωρεί εμφατικά από το προσκήνιο, ως έθιμο διασυρμού ατόμων ψυχικά πασχόντων και αφήνει πίσω της μια γλυκόπικρη γεύση και πολλούς παραπονεμένους οπαδούς που λένε ότι τίποτε δεν θα είναι το ίδιο.

Σε κάθε περίπτωση η αυριανή Πέμπτη, φέρνει μαζί της χαρά, με τον δήμο να επιστρέφει στο Νότιο Πάρκο, σε μια εκδήλωση που θα διαρκέσει από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα με την Αθηναϊκή Κομπανία αυτή τη φορά που δεν προκάλεσε τη περσινή… θύελλα Βελισσάρη. Δωρεάν θα είναι τα  σουβλάκια, οι μπύρες  και το κρασί.

Από τις 12.00 έως τις 15.00 μπάντες χάλκινων πνευστών από Έδεσσα, Φλώρινα, Αριδαία, Νάουσα και Κοζάνη, με τη συνοδεία του Χορευτικού Τμήματος του Δήμου Πατρέων θα ξεσηκώσουν τις συνοικίες, ενώ μετά τη 1 το μεσημέρι, θα συναντηθούν στην πλατεία Όλγας και στις 14.00 θα παρελάσουν παίζοντας παραδοσιακούς σκοπούς ακολουθώντας τον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου από την πλατεία Όλγας μέχρι το τέλος του πεζόδρομου στην Τριών Ναυάρχων.

Με αφορμή την αυριανή εορταστική λοιπόν οι «7Μ» φέρνουν στο φως ανέκδοτες φωτογραφίες  από το αρχείο του Χρήστου Γραμμένου, ο οποίος τις  κληρονόμησε από τον παππού του, γνωστό φωτογράφο Αθανάσιο Ανθόπουλο. Οι φωτογραφίες είναι από τις δεκαετίες 40 και 50 και φέρνουν στο φως μια άλλη Πάτρα. Την Πάτρα της νοσταλγίας.

 

Γ. Κοντογεωργοπούλου

(από Εφ. 7 Μέρες Ενημέρωση)