Μετά μουσικής… η συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας για την Πρωτομαγιά – ΦΩΤΟ | dete

Μετά μουσικής... η συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας για την Πρωτομαγιά - ΦΩΤΟ

Με συγκέντρωση έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Πάτρας εργαζόμενοι και σωματεία τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά και τα θύματα του αγώνα για το 8ωρο και τα πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Στην ανακοίνωση του εργατικού κέντρου αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Η 1η Μάη είναι η μέρα που οι εργάτες όλου του κόσμου τιμούν τους νεκρούς της τάξης τους, τους ηρωικούς εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, τις εργατικές αιματηρές κατακτήσεις, στην ανειρήνευτη πάλη με τους εκμεταλλευτές μας.

Το σύνθημα «ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ – ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΕΡΓΑΤΙΑ» είναι ζωντανό, επίκαιρο, θα υπάρχει και θα βροντοφωνάζεται από εργάτες σε όλον τον κόσμο. Το οφείλουμε σε αυτούς που πάλεψαν πριν από εμάς, στους χιλιάδες νεκρούς της τάξης μας, στους νεκρούς του Σικάγο, στους εργάτες της πρώτης ματωμένης πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το 1924, του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, στους 200 της Καισαριανής.

Η ματωμένη θυσία των εργατών του Σικάγου διδάσκει πως η εργατική τάξη δε μπορεί να περιμένει βελτιώσεις στη ζωή της, αν δεν αγωνιστεί. Τίποτα δε χαρίζεται. Όλα κατακτιούνται με σκληρούς αγώνες.

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες εργαζομένων και σωματείων στο ΕΚΠ για εργοδοτικές αυθαιρεσίες σε μια σειρά χώρους δουλειάς ή και ολόκληρους κλάδους. Αυξήθηκαν τα φαινόμενα απληρωσιάς, εξοντωτικών ωραρίων χωρίς διάλλειμα, κομμένα ρεπό, βλαπτικές μεταβολές συμβάσεων και η λίστα δεν έχει τέλος…

Έχει ξεσαλώσει στην Πάτρα η εργοδοσία. Και πώς να μην το κάνει άλλωστε; Αφού διατηρείται ενεργό όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, όλοι οι μνημονιακοί νόμοι. Είναι ψεύτικα λοιπόν, τα περί «δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης» και «προστασίας των φτωχών και αδυνάτων» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση. Για τα αφεντικά σχεδιάζει και νομοθετεί, ώστε να μπορούν να αυγαταίνουν τα κέρδη τους σε βάρος των δικών μας δικαιωμάτων".