Μαγνήτης η Καστροπολιτεία της Πάτρας! Τα στοιχεία για την επισκεψιμότητα και την προσέλευση των ξένων τουριστών είναι άκρως ενθαρρυντικά | dete

Μαγνήτης η Καστροπολιτεία της Πάτρας! Τα στοιχεία για την επισκεψιμότητα και την προσέλευση των ξένων τουριστών είναι άκρως ενθαρρυντικά

Πάνω από 5.000 τουρίστες πέρασαν το φετινό καλοκαίρι την πύλη της Καστροπολιτείας της Achaia Clauss και επισκέφτηκσν ένα από τα σημεία αναφοράς της Πάτρας που για όσους ασχολούνται με τον τουριστικό κλάδο, γνωρίζουν ότι αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς της πόλης.

Tο ενδιαφέρον που αξίζει να διερευνήσει κανείς σε ότι αφορά την Achaia Clauss  που αποτελεί την κορυφή του οινοτουρισμού της χώρας είναι ότι θα μπορούσε να χαράξει το δρόμο, σε μία νέα μορφή τουρισμού που στην Πάτρα, παραμένει άγνωστη, ωστόσο θα έδινε πολλά κέρδη στην εστίαση και στα καταστήματά της.

Μιλάμε για το γαστρονομικό τουρισμό, μία μορφή τουρισμού που θέλει να αναπτύξει η εστίαση της Πάτρας και που σχετίζεται άμεσα με τον οινοτουρισμό.

Οι γευσιγνώστες ξένοι τουρίστες

Στην Καστροπολιτεία της Achaia Clauss, ένα μεγάλο μέρος των τουριστών που έρχονται για να επισκεφτούν το χώρος, είναι γευσιγνώστες.

Έρχονται, δηλαδή, στο παλαιότερο οινοποιείο της χώρας, όχι μόνο για να δουν το χώρο και να ξεναγηθούν στις αποθήκες, βλέποντας από κοντά τα ιστορικά βαρέλια, αλλά και για να δοκιμάσουν τα κρασιά της από την πηγή στην οποία φτιάχνονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας το φετινό καλοκαίρι έχουν περάσει την πύλη της Καστροπολιτείας πάνω από 5.000 τουριστές.

Αν στους καλοκαιρινούς μήνες προσθέσουμε τους υπόλοιπους τότε παρατηρούμε  ότι το πρώτο εφτάμηνο του 2019, το σύνολο των επισκεπτών έφτασε τις 19.500, με το 80% εξ αυτών να είναι Έλληνες και το 25% ξένοι τουρίστες.

Το ακόμα πιο αισιόδοξο είναι ότι ο δείκτης της επισκεψιμότητας έχει ανοδική τάση και αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τα επόμενα χρόνια.

Τι τραβά το ενδιαφέρον των επισκεπτών

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Γερμανοί που γνωρίζουν την ιστορία του Γερμανού Clauss, (του ανθρώπου που αποδείχτηκε πρωτοπόρος για την εποχή του και έφτιαξε το μεγαλύτερο οινοποιείο), ενώ αρκετοί προέρχονται από την Αμερική, την Ιταλία και τη Γαλλία (δύο χώρες που έχουν τη δική τους παράδοση στον αμπελουργία και στην οινοποιία και αγαπούν το καλό κρασί), αλλά και από τη Ρωσία.

Γενικότερα, η Achaia Clauss είναι ένας πόλος έλξης για τον τουρισμό, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, έχοντας τη δυνατότητα να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει για να αποκτήσει η πόλη μία τουριστική δυναμική, επιλέγοντας στη συνέχεια τις μορφές εκείνες στις οποίες θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερη βάση (βλέπε θρησκευτικός, γαστρονομικός τουρισμός κτλ).

To ενδιαφέρον των τουριστών επικεντρώνεται βέβαια όχι μόνο στα κρασιά της Achaia Clauss, αλλά και γενικότερα στην όλη ατμόσφαιρα της Καστροπολιτείας. Τους αρέσει η ξενάγηση στα μουσειακά εκθέματα της οινοποιίας, στις αποθήκες με τα ιστορικά βαρέλια και δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε όλα, στην κάθε λεπτομέρεια, ταξιδεύοντας επί της ουσίας στο χρόνο, σε μία άλλη εποχή, όπως σχηματίζει κανείς την εντύπωση πηγαίνοντας στα κτίσματα που περιβάλλουν τον "θησαυρό" αυτόν της Πάτρας.

Δείχνει τον δρόμο

Η επισκεψιμότητα  στην Achaia Clauss είναι σταθερή και κρατάει μήνες, ξεκινώντας από τις αρχές της άνοιξης, τον Απρίλιο, φτάνοντας έως και τον Οκτώβριο, στις αρχές δηλαδή του χειμώνα. Η Achaia Clauss δείχνει λοιπόν την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει η Πάτρα στο θέμα του τουρισμού. Μια πορεία που δεν είναι απλώς και μόνο ένα μονοπάτι, αλλά ένας πλατύς ορίζοντας για την ανάπτυξη της οικονομίας της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

(απο εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)