Στο συρτάρι ο ανασχηματισμός – Το στοίχημα της Κεντροαριστεράς | dete

Στο συρτάρι ο ανασχηματισμός - Το στοίχημα της Κεντροαριστεράς

Το περιθώριο φαίνεται πως έχει θέσει, προς ώρας τουλάχιστον, το θέμα του ανασχηματισμού ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός, διά των συνεργατών του, μπορεί να βρίσκεται σε διερευνητικές επαφές με πρόσωπα που θα ήθελε να εντάξει στην κυβέρνηση του, ωστόσο δεν φαίνεται να «πιέζεται» όσον αφορά στον χρόνο διεξαγωγής του ανασχηματισμού.  

Για τον Αλέξη Τσίπρα, προτεραιότητα φαίνεται πως έχουν τα θετικά μέτρα αλλά κυρίως το θέμα των «κόκκινων» δανείων. Ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει μηνύματα τόσο στους πολίτες όσο και στους τραπεζίτες. Από τη μια πλευρά θέλει να καθησυχάσει τους δανειολήπτες που πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν πως δεν θα χάσουν το σπίτι τους και από την άλλη να διαβεβαιώσει τους τραπεζίτες ότι δεν θα ρισκάρει την επιβίωση του τραπεζικού συστήματος με στόχο εκλογικά οφέλη.

Με τον Γιάννη Δραγασάκη να έχει αναφερθεί ήδη σε πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών, κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από κύκλους της αγοράς, το οικονομικό επιτελείο καλείται να βρει τη «χρυσή τομή» που δεν θα προκαλέσει νέα προβλήματα και κυρίως την αντίδραση των Θεσμών.

Με την λήξη των εκκρεμοτήτων αυτών υπάρχει η εκτίμηση στο Μέγαρο Μαξίμου πως θα αλλάξει και η εικόνα που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Αν και συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν την θεωρούν κακή, σημειώνοντας πως η αποσυσπείρωση είναι μεγάλη για τον ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμώντας πως το επόμενο διάστημα θα αλλάξει υπέρ του κυβερνόντος κόμματος, εκφράζονται φόβοι πως όσο αυτή διατηρείται δημιουργείται και ένα κλίμα ήττας που δύσκολα μπορεί να ανατραπεί. «Οι αναποφάσιστοι ή δεν πάνε στις κάλπες ή πάνε για τον νικητή» σχολιάζεται χαρακτηριστικά.