Λαμπρινή Παπαπροκοπίου: “Είμαι εδώ για να ανοίξω το δρόμο και να περπατήσουμε όλοι μαζί” | dete

Λαμπρινή Παπαπροκοπίου: "Είμαι εδώ για να ανοίξω το δρόμο και να περπατήσουμε όλοι μαζί"

Συνέντευξη στην Βίκυ Μαυρομάτη

Με μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα διαπιστώσουμε ότι είναι πολλοί εκείνοι που χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους ως "youtubers" προβάλλοντας είτε θέματα της επικαιρότητας, χιουμοριστικά και μη, είτε κάποια διαφήμιση, είτε το αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται. Το τελευταίο διάστημα όμως, μια Πατρινή Youtuber, η Λαμπρινή Παπαπροκοπίου, έχει δημιουργήσει κάτι μοναδικό για τα δεδομένα της Ελλάδας. Ένα «κανάλι» για τους κωφούς! Βασικός στόχος της είναι να μας φέρει λίγο πιο κοντά στους ανθρώπους με προβλήματα ακοής και να αποδείξει πως μπορούν όλοι οι άνθρωποι να είναι ίσοι μεταξύ τους. Αρκεί να βρεθεί κάποιος που θα τολμήσει να κάνει το πρώτο βήμα για την αλλαγή! Και η Λαμπρινή το κατάφερε, κάνοντας την ανατροπή από το πρώτο κιόλας βιντεάκι της, το οποίο μέσα σε λίγες ώρες ξεπέρασε τις 460 προβολές.

Τελειόφοιτη στο τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών, μουσικός, αλλά και ερμηνεύτρια παραδοσιακών ήχων. Ποιος ήταν ο λόγος που σε παρακίνησε να ασχοληθείς με την Νοηματική Γλώσσα, που αποτελεί κάτι τελείως διαφορετικό από αυτά που έχεις ασχοληθεί;

Όταν ήρθα στην Πάτρα για σπουδές γνώρισα έναν μαθηματικό, που ήταν καθηγητής στο σχολείο Κωφών της Αρόης. Εκεί είχα την πρώτη επαφή. Το 2009, η αδερφή μου, Ελένη, ταξίδεψε μέχρι τη Ταιβάν για τους Ολυμπιακούς αγώνες Κωφών. Άλλη μία ευκαιρία για να έρθω σε επαφή με Κωφούς. Μετά από ένα χρόνο ξεκινάω μαθήματα σε σχολή Νοηματικής. Από τα πρώτα κιόλας μαθήματα φάνηκε πόσο θα τη λατρέψω αυτή τη γλώσσα. Το τραγούδι και ο χορός δεν έχει φύγει από τη ζωή μου, αλλά αυτή η γλώσσα ήρθε να γεμίσει όποιο κενό.

Εκτός από τη Νοηματική γλώσσα, κατέχεις και πιστοποίηση γνώσης γραφής Braille ή αλλιώς του συστήματος  γραφής και ανάγνωσης των τυφλών ενώ έχεις επίσης διατελέσει και συνοδός ΑμεΑ σε κατασκηνώσεις. Διακρίνεται λοιπόν μια ευαισθητοποίηση με τα άτομα που χρήζουν βοήθειας και υποστήριξης. Αυτό πηγάζει από μέσα σου ή υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που ασχολήθηκες με όλα αυτά;

Το ένα έφερε το άλλο. Τώρα που με ρωτάτε, καταλαβαίνω πως όλα έχουν γίνει, ας πούμε, ‘’τυχαία’’ κάπως ήρθαν στη ζωή μου. Έπρεπε να έρθουν, μάλλον.

Η πρώτη σου επαφή με τη Διεθνή Νοηματική Γλώσσα έγινε το 2012 στην Τσεχία. Πώς θα το περιέγραφες ως εμπειρία; Διαφέρει πολύ από την Ελληνική Νοηματική;

Αξέχαστη εμπειρία, σίγουρα! Ήμασταν από 6 χώρες, ακούοντες και Κωφοί. 6 Νοηματικές γλώσσες και 6 ομιλούμενες και Αγγλικά και Διεθνή Νοηματική. Η δασκάλα Νοηματικής με είχε επιλέξει να πάω, γιατί ήμουν καλή και είναι ο χαρακτήρας μου ζωηρός και επικοινωνιακός. Στην αρχή, δε μπορούσα να επικοινωνήσω, αλλά μετά από λίγες μέρες γίναμε μια μεγάλη παρέα. Η κάθε χώρα έχει δικιά της Νοηματική γλώσσα. Η Διεθνή Νοηματική θεωρείται κώδικας, γιατί δεν ακολουθεί όλους  τους κανόνες μιας γλώσσας. Είναι αρκετά διαφορετικές, έχω να πω πως η Ελληνική είναι πιο παραστατική και εκφραστική.

Lamprini Papaprokopiou Channel λοιπόν! Ένα πρόσφατο εγχείρημά σου το οποίο είναι και ιδιαίτερα ξεχωριστό αφού δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο. Πώς γεννήθηκε η ιδέα να γίνεις youtuber δημιουργώντας ένα «κανάλι» για τους κωφούς;

Ναι! Είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό. Ήθελα με κάποιο τρόπο να επικοινωνήσω πάλι με όλους. Με τα πολιτιστικά είχα αυτή τη δυνατότητα και ήταν κάτι που μου έλειπε. Από την άλλη, με ενοχλούσε και με ενοχλεί που δε μπορούν όλοι οι φίλοι μου να δουν τα βίντεο στο youtube. Έκανα δειλά το βήμα να ξεκινήσω... Η ανταπόκριση από τους συνδρομητές, από την κοινωνία γενικά, τρομερή και… συνεχίζω! Το κανάλι δεν είναι για τους κωφούς, αλλά για όλους. Δεν είναι κάτι ξεχωριστό οι κωφοί, απλά είναι προσβάσιμο και για αυτούς. Θα έχει διερμηνεία στη Νοηματική και υπότιτλους.

Ποια σκοπεύεις να είναι η θεματολογία του καναλιού και πόσο συχνά θα παρουσιάζεις νέο βιντεάκι;

Κάθε Δευτέρα καινούργιο βίντεο. Όλα τα θέματα! Υγείας, ενημερωτικά, shopping, make up, καλλιτεχνικά!

Ποιος είναι ο σκοπός δημιουργίας του συγκεκριμένου καναλιού;

Δεν το δημιούργησα με κάποιον σκοπό! Απλά ήθελα να δημιουργήσω , να επικοινωνήσω και αφού μπορώ να ενημερώνω. Πάντα με σεβασμό σε όλους.

Ένα κανάλι για κωφούς θα μπορούν να το παρακολουθήσουν και οι ακούοντες;  Με ποιο τρόπο;

Το βίντεο είναι όπως όλων των youtuber. Απλά παράλληλα πέφτουν υπότιτλοι και υπάρχει διερμηνεία στη Νοηματική.

Υπήρχαν τελικά άτομα εκεί έξω που ήθελαν και ίσως είχαν ανάγκη το συγκεκριμένο κανάλι;

Μετά από τη δημοσίευση του πρώτου βίντεο, τα μηνύματα που έλαβα δεν είχαν προηγούμενο. Όταν έφτασα στη σχολή Νοηματικής, που εργάζομαι, συνάντησα το γιο ενός δασκάλου. Είναι 11 χρονών κωφό παιδί και με κοίταξε μέσα στα μάτια με χαρά και μου είπε: ‘’ είδα τι είπατε με τον γιατρό για τον ήλιο! Θα τα κάνω όλα’’. Μόνο αυτό χρειάζομαι! Η αγάπη από όλους τους φίλους και τους γνωστούς με τα μηνύματα τους... Δε ξέρω πως να σας το περιγράψω… Με έκαναν ευτυχισμένη. Συγγενείς και φίλοι να με στηρίξουν , να δημοσιεύσουν. Λαμβάνω μήνυμα Δευτέρα πρωί, ότι περιμένουν το βίντεο. Σπουδαίο μέσα σε τόσο λίγο χρόνο να έχουμε φτιάξει μια τόση μεγάλη παρέα. Τους ευχαριστώ και πάλι όλους από καρδιάς.

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον; Έχεις ίσως στο μυαλό σου κάποιο παρόμοιο εγχείρημα που θα έπρεπε να περιμένουμε;

Συντονιστείτε στο κανάλι! Κάντε εγγραφή και έρχονται πολλά! Συνεχίζω στη Κέντρο Ελληνικής Νοηματικής (Κ.ΕΛ.ΝΟ.) και την εργασία μου ως επίσημη διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Είμαι εδώ για να ανοίξω το δρόμο και να περπατήσουμε όλοι μαζί και να γίνουμε μια μεγάλη παρέα. Και κάτι τελευταίο... Ένα τεράστιο ευχαριστώ στη Λαμπρινή, την ξαδελφή μου, που διαχειρίζεται τη σελίδα στο facebook ‘’Lamprini Papaprokopiou’’ καθημερινά.  Εκεί μπορείτε να βρείτε δημοσιεύσεις σχετικά με το κανάλι και με έμενα. Σας είπα έχω πολλούς ανθρώπους δίπλα μου και είμαι πολύ συγκινημένη.