Κώστας Κρεμμύδας: Παράκτιοι Αγώνες- Μια χαμένη ευκαιρία αξιοποίησης τους υπέρ των αθλητικών υποδομών της πόλης και του Αθλητισμού | dete

Κώστας Κρεμμύδας: Παράκτιοι Αγώνες- Μια χαμένη ευκαιρία αξιοποίησης τους υπέρ των αθλητικών υποδομών της πόλης και του Αθλητισμού

Αντιμετωπίζοντας με επιφυλακτικότητα τους ψιθύρους και τις φήμες για την νομιμότητα της διαδικασίας των αναθέσεων από την Οργανωτική Επιτροπή και βλέποντας με προβληματισμό τα λάθη και τις παραλείψεις της, μεταξύ άλλων και την αδυναμία της να προσελκύσει θεατές με αποτέλεσμα να ζητά από τους εθελοντές να κάνουν και αυτόν τον ρόλο (εθελοντές που αποτέλεσαν την ευχάριστη έκπληξη), το στοίχημα των αγώνων χάθηκε.

Χάθηκε τόσο η δυνατότητα αξιοποίησής τους για βελτίωση των αθλητικών υποδομών της πόλης μας όσο και η δυνατότητα για την βελτίωση των υποδομών των σωματείων.  

Μετά τους διθύραμβους  όταν μας ανατέθηκαν οι αγώνες και την αρχική πρόβλεψη για συμμετοχή σε αυτούς πάνω από 2500 αθλητές, καταλήξαμε στο τελευταίο χρονικό διάστημα να συζητάμε για ματαίωση αυτών και τελικά να πραγματοποιούνται, με συμμετοχή μόνο 700 περίπου αθλητών, το δε κόστος τους να τριπλασιάζεται και να φτάνει άνω των 7  εκατομμύριων ευρώ. 

Ο Δήμος διαμαρτυρόμενος αποχώρησε συμβολικά από την οργανωτική επιτροπή, πριν την διεξαγωγή των αγώνων. Δήμος όμως που καθυστέρησε πολύ να το πράξει, ενώ δεν ανέλαβε τον ρόλο που του αναλογούσε δηλαδή πρωταγωνιστικό/ διευθυντικό. 

Από την άλλη, διαμαρτυρόμενος ότι δεν θα υπάρξουν υποδομές που θα μείνουν στην πόλη, δεν γνωρίζω εάν εννοούσε και το πρώην κολυμβητήριο της Αγυιάς.

Και αυτό γιατί με έκπληξη έβλεπα κατά καιρούς να προκρίνεται ο συγκεκριμένος χώρος για να λάβουν χώρα κατασκευές και να πραγματοποιηθούν εκεί οι αγώνες. Άλλωστε ήταν πριν από αρκετά χρόνια όταν διαπίστωνα στα πλαίσια ελέγχου γαι υποβολή πρότασης ανεγέρσεως αθλητικού κέντρου, ότι ο συγκεκριμένος χώρος έχει χαρακτηριστεί εσφαλμένως ως προστατευόμενη περιοχή (ΠΕΠ5), όπου επιτρέπονται μεταξύ άλλων ..παρατηρητήρια πουλιών !!!  Τότε ο Δήμος είχε αντιδράσει  στην επένδυση θέλοντας να αξιοποιηθεί ο χώρος από τον ίδιο, πλην όμως μετά από αρκετά χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα, ενώ και τώρα χάθηκε η ευκαιρία. 

Όπως χάθηκε και για τον ΝΟΠ, ο οποίος πάντα ήταν πρωτεργάτης στον εθελοντισμό (παραχώρηση οικοπέδων για ανέγερση παλαιού κολυμβητηρίου και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων κλπ). Πλην όμως η παραχώρηση των εγκαταστάσεων του δεν έλαβε χώρα όπως συμφωνήθηκε αρχικά (ήτοι δωρεάν με πραγματοποίηση συγκεκριμένων έργων στο κολυμβητήριο) αλλά περιορίστηκε σε εργασίες πολύ μικρής κλίμακας. Και δυστυχώς η διοίκησή του υπαναχώρησε σε αυτήν την ..έκπτωση. ΝΟΠ ο οποίος το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχει να αντιμετωπίσει τα διοικητικά λάθη του παρελθόντος σε πολυεπίπεδο στάδιο. 

Χαμένη ευκαιρία και για το ΠΕΑΚ το οποίο μπορούσε να πραγματοποιήσει ουσιαστικές εργασίες στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του. Το δε Κολυμβητηριό του, διατηρεί σύμφωνα με τους αθλητές, μια πολύ κρύα πισίνα (παρά τα περί αντιθέτου ισχυριζόμενα) με αποτέλεσμα οι αθλητές να αδυνατούν να προπονηθούν σωστά. 

Και μετά από αυτά, με οποιαδήποτε ιδιότητα και εάν το κρίνω (είτε του πρώην αθλητή/πρωταθλητή, είτε του πρώην καθηγητή ΤΕΦΑΑ κλπ είτε με την τωρινή αλλά κυριότερα με αυτή του γονέα με τέκνα αθλητές, το αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο απογοητευτικό. 

Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα κλειθούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του σωματειακού ερασιτεχνικού αθλητισμού ο οποίος πάσχει από έλλειψη πόρων. Αυτό σε συνδυασμό είτε με διοικητικά λάθη των διοικήσεων, είτε με εξωγενείς παράγοντες δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για την ανάπτυξη του αθλητισμού,

Εάν είχαν αξιοποιεί σωστά οι αγώνες, τα ανωτέρω προβλήματα θα είχαν μετριαστεί κατά πολύ. 

 

Κώστα Κρεμμύδας - Δικηγόρος LL.M Eur

Γ.Γ Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών