«Κωδικός χρήστη: οι λαοί της θάλασσας»: Ο Πατρινός γιατρός Νίκος Φερεντίνος που έχει στόχο να μας αφυπνίσει | dete

«Κωδικός χρήστη: οι λαοί της θάλασσας»: Ο Πατρινός γιατρός Νίκος Φερεντίνος που έχει στόχο να μας αφυπνίσει

Ο Νίκος Φερεντίνος γεννήθηκε το 1978 στην Πάτρα. Εδώ ζει,  εργάζεται και γράφει. Ο 41χρονος απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Πατρών με εξειδίκευση στην Παθολογία στο ΓΝ Ιωαννίνων, πατέρας δύο παιδιών, είναι ένα ανήσυχο πνεύμα. Αυτό το διαπιστώνει ευθύς αμέσωςκανείς ξεφυλλίζοντας το βιβλίο του «Κωδικός χρήστη: οι λαοί της θάλασσας», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές», ένα βιβλίο, έξυπνο, γρήγορο και εύστροφο: μια δυστοπία που έχει στόχο να μας αφυπνίσει. Μια δυστοπία που απαντά σε όσους πιστεύουν ότι η τεχνολογία από μόνη της φτάνει για να λύσει τα προβλήματα των ανθρώπων.

Γιατρός και συγγραφέας: Πόσο …συμβατοί είναι αυτοί οι ρόλοι;

«Πιο πολύ από ό,τι φαντάζεται κανείς. Είναι συχνό φαινόμενο συγγραφείς να έχουν ως βασική απασχόληση την ιατρική, όπως και γιατροί να ασχολούνται στον ελεύθερο χρόνο τους με κάποια τέχνη. Η ιατρική για εμένα ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι το μεγάλο σχολείο της ζωής, εκτός από μέσο βιοπορισμού. Μέσα από αυτή έχω τη μοναδική ευκαιρία να έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους κάθε είδους, κάθε αντίληψης, να μαθαίνω πράγματα από τον καθένα. Τους κοιτάζω από μια οπτική γωνία που κανείς άλλος δεν έχει την πολυτέλεια να δει, ζω τις αγωνίες τους, τους προβληματισμούς τους, τις προσδοκίες, τις μεγάλες στιγμές τους ακόμα και το θάνατό τους.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι από μικρός είχα αυτά τα δύο όνειρα, το ένα να γίνω γιατρός, το δεύτερο συγγραφέας. Πάντα έγραφα, άσχετα αν τώρα πήρα την απόφαση να στείλω γραπτό μου σε κάποιον εκδοτικό οίκο και νομίζω ότι σε κάθε άνθρωπο χωράνε περισσότερα από ένα όνειρα!»

Ποια ήταν η αφορμή για αυτό το βιβλίο; Ή, αλλιώς, η πηγή της έμπνευσης;

«Ίσως και να μη θυμάμαι ακριβώς τη στιγμή που το εμπνεύστηκα. Είναι αποτέλεσμα της απασχόλησής μου με θέματα τεχνολογίας, μου αρέσει να ασχολούμαι με αυτά που έρχονται πχ τις νέες τεχνολογίες ή την τεχνητή νοημοσύνη. Η προσωπική μου μελέτη γύρω από αυτά και τα συμπεράσματα που βγάζω σαν άνθρωπος πυροδοτούν την ανάγκη να καταθέσω τη δική μου γνώμη. Πίσω από ό,τι γράφω υπάρχει μελέτη, η συγγραφή είναι ένα συνεχές διάβασμα. Δεν υπάρχουν θεόσταλτες εμπνεύσεις, μόνο πολλή δουλειά.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στον αναγνώστη;

«Το θέμα της τεχνολογίας είναι θέμα που καίει στις μέρες μας. Πάντα το μέλλον είναι κάτι που προβληματίζει και φοβίζει ίσως λίγο, αλλά στις μέρες μας είναι τόσο πολλές οι αλλαγές στην καθημερινή ζωή που έρχονται, που θεωρώ ότι πρέπει να προβληματισθούμε περισσότερο από ποτέ.  Επίσης, θέλω να δώσω μια άλλη διάσταση στον κόσμο μου, να πω ότι ο τρόπος που λειτουργεί, παράγει και καταναλώνει η κοινωνία οδηγεί σε αδιέξοδο κι ότι χρειάζεται να γίνουν πράγματα από τους λαούς για να μην μας πνίξουν τα επιτεύγματα του πολιτισμού μας».

Πιστεύετε ότι είμαστε κοντά σε μια κοινωνία όπως αυτή που περιγράφετε στο βιβλίο σας;

«Πιστεύω ότι οι δυστοπίες, οι κόσμοι που έχουν γράψει πολλοί συγγραφείς που περιγράφουν ένα ζοφερό μέλλον, γράφονται για να αποφεύγονται.  Θεωρώ ότι είναι στο χέρι μας να σταματήσουμε κάποιες καταστάσεις ή, όπως λέω στο βιβλίο μου, ο άνθρωπος πρέπει να μάθει την ιστορία, προκειμένου να είναι σε θέση να την αλλάξει».

Η κοινωνία που περιγράφω βλέπω να υλοποιείται μέρα με τη μέρα, η ελληνική κρίση, για παράδειγμα, μου έδωσε πολλά στοιχεία για να χτίσω τον κόσμο που περιγράφω. Άρα η απάντηση είναι ότι το μέλλον αυτό δεν είναι κάπου μακριά, αλλά το ζούμε ήδη».

Γράφετε στο οπισθόφυλλο ότι η τεχνολογία από μόνη της δε φτάνει για να λύσει τα προβλήματα των ανθρώπων. Πιστεύετε και ότι τα δημιουργεί;

«Η τεχνολογία είναι ένα ουδέτερο πράγμα. Τα πάντα εξαρτώνται από τις ίδιες τις κοινωνίες. Ο προβληματισμός μου είναι ότι ίσως έχουμε φτάσει σε σημείο που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε μια τεχνολογία που καλπάζει. Βλέπεις καθημερινά ανθρώπους σκυφτούς πάνω από ένα κινητό, προτιμούμε να περάσουμε ώρες μπροστά σε μια οθόνη και να ασχολούμαστε με τα κοινωνικά δίκτυα, παρά να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να ακούσουμε μουσική ή να δούμε μια κινηματογραφική ταινία. Είναι πράγματα που τα βλέπουμε γύρω μας, δε χρειάζεται να περιμένουμε το μέλλον για να τα δούμε. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της έλλειψης κατανόησης από την κοινωνία των θεμάτων της τεχνολογίας. Ο βασικός κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε πλέον είναι να μας προσφέρεται μια εικονική ζωή και μέσα από αυτή να ικανοποιείται η πλειοψηφία των αναγκών μας και να σταματήσουμε να ενδιαφερόμαστε για την πραγματική μας ζωή.

Λένε ότι η συγγραφή είναι εθισμός. Να περιμένουμε και επόμενο βιβλίο από εσάς;

«Ναι, δεν αργώ να το τελειώσω. Πάλι επιστημονική φαντασία είναι και πάλι αναφέρεται στα ηθικά διλήμματα  που βάζει η τεχνολογία, μόνο που αυτή τη φορά αγγίζω και θέματα ύπαρξης και αντίληψης του εαυτού μας. Το αν θα το δείτε στο ράφι του βιβλιοπωλείου δεν εξαρτάται πλέον από εμένα, έχω την πρόθεση να το τελειώσω σύντομα και να απευθυνθώ και πάλι στους εκδοτικούς οίκους.

Η βασική μου επιδίωξη είναι να συνεχίσω να γράφω, είναι το πάθος μου. Γράφω και σε φόρουμ διηγήματα, μόνο που δεν έχω επιλέξει να τα στείλω πιο πέρα. Πιστεύω ότι δε θα σταματήσω να γράφω κι ότι κάποια από αυτά που θα ακολουθήσουν θα τα μοιραστώ και με το ευρύ κοινό».

 

Γ. Κοντογεωργοπούλου

(από εφημερίδα 7Μέρες Ενημέρωση)