Κτηματολόγιο:«Χαρίζουν» περιουσίες και διπλοδηλώνουν σε Αίγιο και περίχωρα | dete

Κτηματολόγιο:«Χαρίζουν» περιουσίες και διπλοδηλώνουν σε Αίγιο και περίχωρα

Η λειτουργία Κτηματολογικού Γραφείου στο Αίγιο, για πολλές υπόχρεες περιοχές της Αιγιάλειας και η μέχρι τώρα μικρή ανταπόκριση των δημοτών στην κτηματογράφηση, φέρνει στο φως άλλες πτυχές της διαδικασίας, που εφόσον επαληθευτούν, σίγουρα θ' αλλάξουν τα δεδομένα της περιοχής σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό.
Ασχέτως με την παράταση των προθεσμιών, που τελείωνε αρχικά αύριο και μεταφέρεται για τις 7 Ιουνίου και 8 Ιουλίου (αναλόγως ζώνης), σε τίποτε δεν πρόκειται ν' αλλάξει την εικόνα που μεταφέρουν στην «ΠτΔ» κτηματομεσίτες, μηχανικοί, τοπογράφοι, δικηγόροι και κυρίως συμβολαιογράφοι.
Σύμφωνα με ασφαλείς ενδείξεις -που προκύπτουν από ερωτήσεις ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι δεν αρχίζουν και δεν τρέχουν απαραίτητα τη διαδικασία- μέχρι τώρα το ποσοστό τακτοποίησης φακέλων δεν υπερβαίνει το 3,5%! Αυτό που όμως θα επιφέρει αλυσιδωτές παρενέργειες, είναι πως μόνο ένα 65% των υπόχρεων θα κάνει τελικά τα χαρτιά του, ενώ οι υπόλοιποι εκτιμάται ότι θα προτιμήσει ν' αφήσει στην τύχη της την περιουσία τους.
Για κάποιους, οι λόγοι είναι αυστηρά οικονομικοί, αφού δεν έχουν να πληρώσουν ούτε καν τα παράβολα, ενώ άλλοι προκειμένου να γλυτώσουν από ΕΝΦΙΑ και άλλες φορολογικής φύσεως επιβαρύνσεις, έχουν καταλήξει στο να «χαρίσουν» το βιος τους στο ελληνικό Δημόσιο, πολύ δε περισσότερο όταν αρκετοί δεν ενδιαφέρονται για κάποιες εκτάσεις ή αποθήκες. Ακόμα όμως και σε περιπτώσεις που κατέστησαν κληρονόμοι, δεν έχουν τα χρήματα για να κάνουν αποδοχή κληρονομιάς. Ετσι, μετά από λίγα χρόνια (7ετία περίπου) δεν αποκλείεται ένα 30-35% των σημερινών ιδιοκτησιών να έχει περάσει ανεπιστρεπτί στο Κράτος.
Πολύ σοβαρό είναι και το στοιχείο που διαρρέεται, μέσα από ολοκληρωμένους φακέλους ιδιοκτητών. Πολλά ακίνητα (κυρίως οικόπεδα) εμφανίζονται επίσημα να δηλώνονται από πολλούς εμφανιζόμενους ως «κατόχους». Οι εμπλεκόμενοι «τρίβουν τα μάτια τους» με τα διπλοδηλωμένα (κι ακόμα παραπάνω) βλέποντας πως δεκάδες θα καταλήγουν στη δικαιοσύνη. Οπως εξηγούν, μετά το τέλος των προθεσμιών, το Εθνικό Κτηματολόγιο θα στείλει στην εισαγγελία τις περίεργες αυτές υποθέσεις, απ' όπου αυτεπάγγελτα θα κληθούν οι φερόμενοι ιδιοκτήτες να εξηγήσουν πώς προκύπτει το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, με τη συνέχεια αβέβαιη... και πιθανά ποινές και χρηματικά πρόστιμα!