Κατρούγκαλος: Περισσότερες οι υποχρεώσεις της Βόρειας Μακεδονίας | dete

Κατρούγκαλος: Περισσότερες οι υποχρεώσεις της Βόρειας Μακεδονίας

H Σύμφωνια των Πρεσπών θα τεθεί σε ισχύ με την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ από την χώρα μας, κάτι που δίνει στην Ελλάδα την δυνατότητα να ελέγξει την εφαρμογή της Συμφωνίας από την γειτονική χώρα μέχρι να ολοκληρωθεί η επικύρωση από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών κι Άμυνας της Βουλής, όπου πριν λίγο ολοκληρώθηκε η σχετική συνεδρίαση δίνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής που συνεδριάζει αύριο το πρωί.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε την πίεση να ενταχθεί η Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ για να κερδίσει περισσότερα πράγματα, ο Γ. Κατρούγκαλος αναρωτήθηκε τι ζήτησε η κυβέρνηση της ΝΔ όταν εντάχθηκε η Αλβανία στο ΝΑΤΟ, χώρα με την οποία υπάρχουν ανοιχτά και κρίσιμα εθνικά θέματα, όπως το ζήτημα της Ελληνικής μειονότητας.

Ο Γ. Κατρούγκαλος παρατήρησε ότι όσο θα φεύγει το δηλητήριο που υπάρχει στις σχέσεις της Ελλάδας με την Βόρεια Μακεδονία τόσο θα εξαλείφονται οι προσπάθειες να μην εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Γ. Κατρούγκαλος θύμισε ότι η γειτονική χώρα θα κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να εφαρμόσει την Συμφωνία των Πρεσπών με εκτεταμένες μετονομασίες σε όλη την χώρα σχολιάζοντας ότι έχουν αναλάβει "πολύ βαρύτερες υποχρεώσεις στο συμβολικό και ψυχολογικό επίπεδο". Ο Γ. Κατρούγκαλος αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά "μόνο για εμάς το όνομά μας είναι η ψυχή μας;"