Καλογήρου: Fake news τα όσα γράφτηκαν για «φωτογραφική» διάταξη για Κουφοντίνα | dete

Καλογήρου: Fake news τα όσα γράφτηκαν για "φωτογραφική" διάταξη για Κουφοντίνα

Κατηγορηματικά διέψευσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, ότι διάταξη που αφορά τους φυλακισμένους που εργάζονται σε αγροτική ή κτηνοτροφική εργασία, είναι «φωτογραφική». Ο υπουργός έκανε λόγο για αναπαραγωγή fake news, διαστρέβλωση της αλήθειας και εσφαλμένες απόψεις όσων το υποστηρίζουν.

Η εν λόγω διάταξη επεκτείνει και για τις μονάδες αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής σε αγροτικές φυλακές, το ευεργετικό μέτρο με το οποίο η μία μέρα εργασίας προσμετράται για τρεις μέρες για τους φυλακισμένους που εργάζονται σε αγροτική ή κτηνοτροφική εργασία.

Όπως είπε ο κ. Καλογήρου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η διάταξη έχει στόχο να τεθεί ενιαίος κανόνας ισχύος του μέτρου σε όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα και να πάψει να προσμετράται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε φυλακή, και αλλού να υπολογίζεται η μία μέρα για δύο μέρες και αλλού για τρεις.

Νωρίτερα, ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ Μάκης Βορίδης, είχε καλέσει τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποσαφηνίσει αν το συγκεκριμένο μέτρο αφορά τον Δημήτρη Κουφοντίνα (που εκτίει την ποινή του στις αγροτικές φυλακές του Βόλου και εργάζεται ως αρτοποιός) σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα τέτοιο μέτρο ισχύει μόνο για το αρτοποιείο της Κεντρικής Αποθήκης Φυλακών.

«Η διάταξη δεν είναι καθόλου φωτογραφική», απάντησε ο κ. Καλογήρου. «Το θέμα έθεσε εγγράφως η διευθύντρια των φυλακών Χανίων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που υπάρχει, ώστε να μην μετράει διαφορετικά στις φυλακές» συμπλήρωσε. Όσον αφορά τον Δημήτρη Κουφοντίνα, και ακόμα και αν του προσμετρώνται 3 μέρες, έχει εκτίσει ήδη 19 χρόνια καθαρά από τα 25 μεικτά που είχε καταδικαστεί, και έχει υπερκαλύψει τα μεροκάματα που του υπολογίζονται.

«Αυτό που επιδιώκουμε εμείς είναι να υπάρχει ενιαίος κανόνας ως προς την εφαρμογή του μέτρου και να μην λειτουργούν με δύο ταχύτητες τα σωφρονιστικά καταστήματα. Μπορούμε να αναπτύξουμε θεωρίες για την σωφρονιστική πολιτική και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνει η πολιτεία. Δεν πρέπει όμως να διαστρεβλώνουμε τα στοιχεία», επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης.