Καιρός: Το shelf cloud που «κατάπιε» τον Αττικό ουρανό | dete

Καιρός: Το shelf cloud που «κατάπιε» τον Αττικό ουρανό

Ο καιρός άλλαξε μέσα σε λίγα λεπτά, με ένα ξαφνικό μπουρίνι να κάνει άνω - κάτω την Αττική. Μετά το μπουρίνι που έπληξε την Αττική ο ουρανός έγινε πολύχρωμος με ένα μεγάλο ουράνιο τόξο να κάνει την εμφάνιση του.

Ωστόσο, πριν από αυτό... ένα shelf cloud έκανε την εμφάνιση του με τις εικόνες να μοιάζουν απόκοσμες χάρη στο σπάνιο φαινόμενο. Κι αν αναρωτιέστε τι είναι το hself cloud... οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Πρόκειται για ένα τεράστιο σύννεφο που οι άκρες του δίνουν την αίσθηση ότι πλησιάζουν το έδαφος.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, το shelf cloud είναι ένα σύννεφο σφηνοειδούς σχήματος, που σχηματίζεται σε χαμηλό ύψος κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας και συνοδεύεται από ισχυρή βροχόπτωση ισχυρούς ανέμους.

Μάλιστα συνήθως προηγείται ο ισχυρός άνεμος και ακολουθεί το ξέσπασμα της καταιγίδας. Τα σύννεφα αυτά προκαλούνται από τις απότομες μετακινήσεις θερμών και ψυχρών αέριων μαζών. Φαίνονται εντυπωσιακά, ίσως ακόμη και τρομακτικά και πολλοί τα μπερδεύουν με ανεμοστρόβιλο καθώς εμφανίζονται σχετικά γρήγορα στον ορίζοντα.

Στην πραγματικότητα όμως, τα shelf clouds είναι ακίνδυνα αλλά άκρως εντυπωσιακά.