ΚΡΑΤΟΥΝ ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ- Έρχεται μείωση ΦΠΑ σε τρόφιμα… και εστίαση! | dete

ΚΡΑΤΟΥΝ ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ- Έρχεται μείωση ΦΠΑ σε τρόφιμα… και εστίαση!

Ένα σχέδιο που προβλέπει τη μετάταξη από την υψηλή κλίμακα του ΦΠΑ 24% στη χαμηλότερη του 13%, και αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις τιμές τροφίμων, επεξεργάζεται το επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο να το παρουσιάσει κατά την προεκλογική περίοδο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο πακέτο αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο διάστημα προ των ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου.

 

Αφορμή ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια στάθηκε το υπερπλεόνασμα που καταγράφηκε το 2018, το οποίο «εκτοξεύτηκε» στο 4,3% του ΑΕΠ.

 

Κατά τις ίδιες πηγές, πέρα από τις αλλαγές στον ΦΠΑ, η κυβέρνηση εξετάζει ένα ακόμη πακέτο παροχών, που ενδέχεται να έχει τη μορφή μιας 13ης σύνταξης.

 

Οι ελαφρύνσεις θα στοχεύσουν στη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων στην οποία περιλαμβάνονται τα εξής προϊόντα:

 

Καφές

Κακάο

Τσάι

Χαμομήλι

Άλλα αφεψήματα

Ζάχαρη

Αλάτι

Ξύδι

Μπαχαρικά

Αλλαντικά

Μαρμελάδες

Σοκολάτες

Γκοφρέτες

Μπισκότα

Παγωτά

Κρουασάν

Παξιμάδια

Κονσέρβες

Σνακ (πατατάκια, ποπ κορν κ.ά)

Δημητριακά

Ηλιέλαια

 

Παρότι το τελικό σχέδιο βρίσκεται από εξέταση, τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης «ζυγίζουν» και το σενάριο μειωμένου ΦΠΑ στον χώρο της εστίασης.

 

Μια τέτοια αλλαγή θα επιφέρει σημαντικές μειώσεις στον χώρο της εστίασης που σήμερα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24%.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μετάταξη στον ΦΠΑ των προϊόντων και υπηρεσιών -από το 24%- στο 13%, αναμένεται να ακολουθηθεί από μια σταδιακή μείωση του φόρου της υψηλής κλίμακας, από το 24%, στο 22%.

 

Βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί πως σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρο Στεργίου, ο κλάδος ζητά πλέον… μονοψήφιο ΦΠΑ οπότε η μείωση κατά 2 μονάδες είναι μάλλον ψίχουλα! Θα περίμεναν για παράδειγμα μείωση της τάξης των 11 μονάδων (ΦΠΑ στο 13%) ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στον κλάδο τους. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, τα καταστήματα πολλά, και αρκετά και τα «λουκέτα» που μπαίνουν τελευταία!