ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ: Καρναβάλι χωρίς αυτοκίνητα στο Ιστορικό Κέντρο της Πάτρας | dete

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ: Καρναβάλι χωρίς αυτοκίνητα στο Ιστορικό Κέντρο της Πάτρας

Το Καρναβάλι 2020 απέχει λίγους μήνες και ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Πάτρας ρίχνει στο τραπέζι την πρώτη του πρόταση! Μέλη του Συλλόγου σχεδιάζουν το κέντρο της πόλης… χωρίς αυτοκίνητα και δίκυκλα έτσι ώστε το μεγάλο πάρτι να πραγματοποιείται σε όλη την έκταση του ιστορικού κέντρου. Σύμφωνα με την πρόταση που μας έθεσε το μέλος του ΣΚΕΑΝΑ και υπεύθυνος για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης Κώστας Σακκής, είναι στα χέρια του Δήμου σε συνεργασία με την Τροχαία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία η καθιέρωση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο, καθ’ όλη τη διάρκεια του καρναβαλικού τριημέρου. Ουσιαστικά τα τροχοφόρα θα μπορούν να εξυπηρετούνται από την Όθωνος Αμαλίας και την Καραϊσκάκη, στις οποίες θα μπορούσε να απαγορευθεί και η στάθμευση, έτσι ώστε από την Κανακάρη μέχρι και την Αγίου Ανδρέου οι καρναβαλιστές να μπορούν να απολαμβάνουν το ξέφρενο πάρτι που κάθε χρόνο στήνεται!

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο ΣΚΕΑΝΑ μπαίνει μπροστά για το καρναβάλι. Ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης Αναψυχής Νομού Αχαΐας, είχε διοργανώσει πέρυσι  ημερίδα με τίτλο «Τι καρναβάλι θέλουμε;»!

Στόχος της ημερίδας ήταν  να αξιολογηθεί η εικόνα της πόλης των Πατρών στο Καρναβάλι και μέσα από ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αρχές να διαμορφωθεί μία κοινή πρόταση - ψήφισμα 10 σημείων προς το Δήμο Πατρέων, με σκοπό τη βελτίωση της εικόνας της πόλης την περίοδο του καρναβαλιού, μέσα από την κοινή προσπάθεια όλων.

Η θεματολογία της ημερίδας ήταν η εξής:

Α. Προβολή και Επισκέπτες

Η επικοινωνιακή ταυτότητα της πόλης και το «προϊόν» που προβάλλουμε

  • Οι ενέργειες προβολής, πριν και μετά το καρναβάλι
  • Η δημιουργία φυλλαδίου-χάρτη της εκδήλωσης, εστιασμένη στο τελευταίο τριήμερο, με όλα τα απαραίτητα: πρόγραμμα, parking, συστάσεις για αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων (πχ πώληση αλκοόλ από πλανόδιους)
  • Το αίσθημα ασφάλειας στην πόλη κι οι ενέργειες για την τόνωσή του
  • Η ποιοτική και ποσοτική έρευνα εντυπώσεων επισκεπτών

Β. Υπηρεσίες και Καταναλωτές

  • Προφίλ καταστημάτων εστίασης στην διάρκεια του Καρναβαλιού (διακόσμηση, μεταμφίεση, pins, υπηρεσίες )
  • Η ασφαλής κατανάλωση τροφίμων και ποτών κι η αντιμετώπιση του υπαίθριου ψητοπωλείου, καθώς και του πλανόδιου πωλητή αλκοόλ (μαυροδάφνη, τεντούρα κλπ)
  • Οι έλεγχοι των αρχών (Επιθεώρηση Εργασίας, ΣΔΟΕ, Υγειονομικό, ΕΦΕΤ, Χημείο του Κράτους προς την πλανόδια και υπαίθρια εστίαση).

Γ. Πρωτοβουλίες

  • Το κοινωνικό αποτύπωμα στις ευπαθείς ομάδες.
  • Το γαστρονομικό στίγμα των Αποκριών στην Αχαΐα (Γαλακτομπούρεκο, σουβλάκι, τυρόπιτα)