Ι. Φωτήλας: Θα βρεθεί επιτέλους λύση στη φιλοξενία των αδέσποτων ζώων στην Πάτρα; | dete

Ι. Φωτήλας: Θα βρεθεί επιτέλους λύση στη φιλοξενία των αδέσποτων ζώων στην Πάτρα;

Στην αδυναμία εξεύρεσης μιας ολοκληρωμένης λύσης στο πρόβλημα της φιλοξενίας και διαχείρισης αδέσποτων ζώων στο Δήμο Πατρέων αναφέρεται με ερώτησή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής Αχαΐας και Αν. Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση, καθορίζονται οι ενέργειες διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Η χρηματοδότηση αυτή ανέρχεται σε ποσοστό μέχρι 70% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει και εξοφλήσει οι Δήμοι και 50% για το κόστος σίτισης. Όμως, ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχουν δοθεί κάποιες λύσεις για τη δημιουργία σταθμού φύλαξης των αδέσποτων ζώων, καμία από αυτές δεν έχει προχωρήσει από τη δημοτική αρχή. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός σε ποιες ενέργειες έχει προβεί μέχρι σήμερα ο Δήμος Πατρέων και εάν άμεσα θα υπάρξει μια οριστική λύση.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης με ΑΚΕ:

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: Θα βρεθεί επιτέλους λύση στη φιλοξενία των αδέσποτων ζώων στην Πάτρα;

 

Το πρόβλημα της φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων στο Δήμο Πατρέων αλλά και των όμορων Δήμων του Νομού Αχαΐας το έχω θίξει αρκετές φορές (ερωτήσεις αρ. πρωτ. 3692/03.03.2016 και 63/04.10.2016). Παρά, όμως, τις επανειλημμένες οχλήσεις μου, το Υπουργείο φαίνεται αδύναμο στην εξεύρεση μίας ολοκληρωμένης λύσης.

Σύμφωνα με το άρθ. 9, παρ. 1 του Νόμου 4039/2012 όπως αυτός τροποποιήθηκε με το άρθ. 46, παρ. 6 του Ν. 4235/2014 (ΦΕΚ Α’ 32/11.2.2014), οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Η αρμοδιότητα αυτή δύναται να ασκηθεί και από συνδέσμους Δήμων καθώς και από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία, δυνάμει σχετικής προηγούμενης εγγράφου συμφωνίας με τον αρμόδιο Δήμο, ο οποίος έχει τη συνολική εποπτεία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς εντός των διοικητικών του ορίων.

Σύμφωνα με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση, καθορίζονται οι ενέργειες διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Η χρηματοδότηση αυτή ανέρχεται σε ποσοστό μέχρι 70% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει και εξοφλήσει οι Δήμοι και 50% για το κόστος σίτισης. Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Πανεπιστήμιο Πατρών παραχωρεί χώρο στον Ριγανόκαμπο για τη δημιουργία σταθμού φύλαξης των αδέσποτων ζώων. Ο Δήμος, όμως, από την πλευρά του δεν φαίνεται διατεθειμένος να αξιοποιήσει το χώρο αυτό. Το αποτέλεσμα είναι ότι το πρόβλημα όχι μόνο παραμένει, αλλά διαρκώς μεγαλώνει, όπως αποδεικνύεται από τα συχνά δημοσιεύματα του ντόπιου τύπου. Ο αρμόδιος Υπουργός ξεκάθαρα φαίνεται ότι δεν μπορεί να αποκτήσει από την παρούσα δημοτική αρχή απαντήσεις ή έστω ξεκάθαρες προτάσεις/ λύσεις επί του θέματος, ενώ και οι διαβεβαιώσεις της παρούσας δημοτικής αρχής πέφτουν στο κενό.

Επειδή η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τους πολίτες από αρρώστιες ή επιθέσεις αδέσποτων ζώων

Επειδή τα αδέσποτα ζώα έχουν υπάρξει ζώα συντροφιάς και οφείλουμε να τα προσέχουμε

Επειδή  ο Δήμος Πατρέων πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους το πρόβλημα της φιλοξενίας και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στο Δήμο Πατρέων δεν έχει επιλυθεί εδώ και τόσα χρόνια;
  2. Υπάρχει ολοκληρωμένος φάκελος αναφορικά με την επίλυση του εν λόγω ζητήματος όπως η ίδια η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε ότι θα έχει σύμφωνα με την υπ’ αριθμ πρωτ. 1018/10.03.2016 απάντησή της; Εάν ναι, παρακαλώ όπως κατατεθεί ο σχετικός φάκελος.
  3. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχετε προβεί για την άμεση εξεύρεση πιθανού χώρου φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων στο Δήμο Πατρέων; Έχουν υπάρξει σχετικές προτάσεις αναφορικά με το χώρο; Αν ναι, ποιες είναι αυτές; Για ποιο λόγο δεν υλοποιήθηκαν;
  4. Σε ποιες ακριβώς ενέργειες έχει προβεί μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή για την προστασία των συμπολιτών μας από πιθανές επιθέσεις αδέσποτων ζώων;
  5. Προτίθεστε να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να βρεθεί μια οριστική λύση στην φιλοξενία και διαχείριση των αδέσποτων ζώων στο Δήμο Πατρέων; Εάν ναι, ποιες είναι αυτές;