Ισχυρές καταιγίδες πλήττουν την Δυτική Ελλάδα – Σε επιφυλακή Περιφέρεια και Δήμοι | dete

Ισχυρές καταιγίδες πλήττουν την Δυτική Ελλάδα - Σε επιφυλακή Περιφέρεια και Δήμοι

Nέο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων, με κύριο χαρακτηριστικό του καιρού , τις ισχυρές καταιγίδες  , τους κεραυνούς , τη χαλαζόπτωση και τα χιόνια στον ορεινό όγκο της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με το έκτακτο ανακοινωθέν της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, τα φαινόμενα θα επικρατήσουν στην περιοχή έχουν ως εξής

Σε συνέχεια του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ (α.α. 3/2019) που εκδόθηκε την Tρίτη (22-01-2019) και δημοσιοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εκδίδεται το παρόν Έκτακτο  Δελτίο προς επικαιροποίηση και επισημαίνεται:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες,

που τοπικά θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, θα εκδηλωθούν σήμερα Παρασκευή (25-01-2019) από τις πρωινές ώρες στη Δυτική Ελλάδα, την  Πελοπόννησο, την Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής),  την Εύβοια και γρήγορα στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και από το μεσημέρι, θα επεκταθούν στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα.

Το Σάββατο (26-01-2019), τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και από τις απογευματινές ώρες βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Β. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές,

θα σημειωθούν την Παρασκευή (25-01-2019) στα ορεινά και τα ημιορεινά της Ηπείρου,  της Δυτικής Στερεάς και της Δυτικής Μακεδονίας.

Γ. Θυελλώδεις Νότιοι άνεμοι,

που η ένταση τους θα φθάνει τα 8 και στο Αιγαίο την Παρασκευή (25-01-2019) τοπικά τα 9 μποφόρ. 

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Σε έγγραφό της η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αναφέρει σχετικά: «Παρακαλούνται οι υπηρεσίες, που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και τον αντίστοιχο σχεδιασμό τους».

Σε άλλο αρχείο επισυνάπτονται Γενικές Οδηγίες για έντονα καιρικά φαινόμενα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.