ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ: Το Θαλάσσιο Μέτωπο και τα γενέθλια… | dete

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ: Το Θαλάσσιο Μέτωπο και τα γενέθλια…

Του Θανάση Κούστα

Λοιπόν εγώ θα περίμενα, αύριο 18 Ιουλίου, να γινόταν μεγάλη γιορτή από τον Δήμαρχο της Πάτρας, στον μόλο της Αγίου Νικολάου, να έχει μουσικές, χορευτικά, μπύρες, σουβλάκια και όλα τα σχετικά και βέβαια μια μεγάλη τούρτα με ένα κεράκι.

Να το σβήσουμε και να γιορτάσουμε τον ένα χρόνο από την ημέρα που η κυβέρνηση με το άρθρο 67 του νόμου 4554, παραχώρησε στον Δήμο της Πάτρας, το λεγόμενο θαλάσσιο μέτωπο, δηλαδή την χρήση , διαχείριση και εκμετάλλευση του τμήματος της παραλιακής ζώνης που είχε αποχαρακτηρισθεί από χερσαία λιμενική ζώνη από τον Φεβρουάριο του 2017 με απόφαση του ΟΛΠΑ.

Για την πολυπόθητη αυτή απόφαση, είχαν γίνει επί δύο δεκαετίες σχεδόν (δηλαδή από το 2001 που το Λιμενικό Ταμείο μετατράπηκε σε ΟΛΠΑ), παρεμβάσεις πολλές, διαμαρτυρίες, πορείες, συγκεντρώσεις, ατελείωτα δημοσιεύματα και αρθρογραφία κ.λ.π.

Με ακτιβίστικες ενέργειες είχαν κοπεί συρματοπλέγματα, είχαν αποκολληθεί και μεταφερθεί κιγκλιδώματα παραδοσιακά (άγνωστο που βρίσκονται), είχαν γκρεμισθεί τμήματα του μαντρότοιχου και είχαν δοθεί άπειρες υποσχέσεις πως με την παραχώρηση, άμεσα θα γκρεμισθεί και η μάντρα….

Σύμφωνα με τον νόμο η παραχώρηση έγινε «για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών του Δήμου, την ανάπλαση και αξιοποίηση του χώρου, την ανάπτυξη και προστασία της ευρύτερης περιοχής και την εξυπηρέτηση πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωφελών σκοπών».

Κάνω την βόλτα μου και διαπιστώνω, πως έχουν γίνει πανέμορφες εγκαταστάσεις για αθλητισμό, όπως ένα γήπεδο μπάσκετ, ένα γήπεδο βόλλευ, εγκαταστάσεις για  σκειτμπορντ και μία πίστα για μινι γκολφ….

Το τελωνείο που ήταν στην προβλήτα της Γούναρη έχει φύγει και το κτίριο 2740 τ.μμαζί με το υπόστεγο 2500 τ.μ.,   έχει μετατραπεί σε εκθεσιακό κέντρο, όπου κάθε δύο μήνες γίνονται κλαδικές εμπορικέςεκθέσεις και ενδιαμέσως διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναυλίες.

Βλέπω να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες και σε συνεργασία με τον ΟΛΠΑ, θα γίνει μια μεγάλη και σύγχρονη Μαρίνα με αντίστοιχη διαμόρφωση και του χερσαίου χώρου.

Κάνω την βόλτα μου και διαπιστώνω πως έχει γκρεμισθεί ήδη το κτίριο Υπηρεσιών Λιμένα που έπαθε ζημιές από τον σεισμό του 2008. Μα ήδη αυτό όταν ήταν σε λειτουργία, έτρεμε κάθε φορά που πέρναγε νταλίκα από μπροστά του και λογικό ήταν καθώς κατασκευάσθηκε το 1971 (επί δικτατορίας) πάνω σε μπαζωμένο έδαφος που πριν ήταν παραλία και θάλασσα. Και στην θέση του έχει γίνει ένα θαυμάσιο πάρκο ναυτικής ιστορίας και παράδοσης.

Κάνω και πάλι  την βόλτα μου και διαπιστώνω πως μέσα σε ένα χρόνο δεν έχει μπει ούτε μια βίδα… η ίδια παραμελημένη κατάσταση στο πρόσωπο της πόλης. Και μη μου πεις, πως θα γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και μάλιστα διεθνής γιατί αυτό σημαίνει δέκα χρόνια και βάλε και βέβαια διαμαρτυρίες και πορείες εναντίον των κυβερνήσεων που δεν θα μας δίνουν τα λεφτά για να κάνουμε τα έργα που απαιτούνται.  Καθώς ένας διεθνής διαγωνισμός θα προβλέπει και …φαραωνικά έργα.

Ασχέτως βέβαια, αν η νόμος της παραχώρησης το λέει με σαφήνεια πως «ο Δήμος της Πάτρας υποχρεούται στην, με αποκλειστικά δικές του δαπάνες συντήρηση, βελτίωση και επισκευή του παραχωρούμενου ακινήτου και των επ’ αυτού κτιρίων, έργων και εγκαταστάσεων».

Στον νόμο της παραχώρησης, επίσης  λέει πως «οι υπηρεσίες του τελωνείου (που βρίσκονται στην προβλήτα της Γούναρη), υποχρεούνται να έχουν μετεγκατασταθεί, εντός έξη μηνών από την εξεύρεση άλλου κατάλληλου χώρου»… το πότε  θα βρουν άλλο κατάλληλο χώρο… Άγνωστον.

Και σήμερα που ήλθα στον μόλο για τα γενέθλια, βλέπω σπασμένα πεζοδρόμια, απεριποίητα και ξεχασμένα κηπάρια, μπετά και σίδερα που εξέχουν και οικογένειες με «ρομά» να έχουν κατασκηνώσει και να έχουν απλώσει στα κάγκελα τον ρουχισμό τους,χωρίς καμία ενόχληση, σαν μια φυσιολογική εικόνα.

Και μου έφυγε η χαρά για τα γενέθλια, θα μου πεις κι εσύ τι περίμενες να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο… ε, όχι και τίποτα μα τίποτα εντελώς.

εφ. 7 Μέρες Ενημέρωση