Θετική η πρωτοβουλία Φαρμάκη για τα σκουπίδια της Αιγιάλειας | dete

Θετική η πρωτοβουλία Φαρμάκη για τα σκουπίδια της Αιγιάλειας

Σημαντικό βήμα προόδου, στο δυσεπίλυτο πρόβλημα των σκουπιδιών και της μόνιμης διαχείρισής τους, φαίνεται να έγινε, σε τρίωρη συνάντηση που είχε στην Περιφέρεια ο Ν. Φαρμάκης με τον δήμαρχο Αιγιάλειας και συνεργάτες τους.
Στο τραπέζι της συζήτησης κατατέθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια για το μέλλον, που περιελάμβαναν, τη σημερινή αναγκαστική λύση μεταφοράς των στερεών αποβλήτων στη Β.Ελλάδα, το γνωστό «αγκάθι» του κλειστού ΧΥΤΑ Αιγείρας και το προς ολοκλήρωση περιβαλλοντικό έργο του ΧΥΤΥ Παπανικολού.
Από τη συνεργασία των δύο πλευρών ιεραρχήθηκαν τα από δω και πέρα βήματα, από τα οποία   προκύπτει πως ίσως να μην απαιτηθούν καν στο τέλος. Η νέα περιφερειακή αρχή του κ.Φαρμάκη, κόμισε πρόταση ενός ευρύτερου σχεδιασμού για τα απορρίμματα, που θα περιλαμβάνει και την Αιγιάλεια, το οποίο και θα οδηγήσει στη μη χρήση σημερινών μέσων.
Η πρόταση έχει να κάνει με την κατασκευή μεγάλης Μονάδας Βιομηχανικής Διαλογής, σε επίπεδο σίγουρα Αχαΐας (αν όχι Δυτικής Ελλάδας), χωρίς να ανατρέπεται η υλοποίηση του εργοστασίου στο «Φλόκα» για Πάτρα, Αχαγιά, Ερύμανθο και Καλάβρυτα.
Ενήμερος για την εξέλιξη και σύμφωνος με' αυτήν είναι και ο παρόντας Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών Μανώλης Γραφάκος, ενώ η δημοτική αρχή του κ.Καλογερόπουλου, επρόκειτο χθες βράδυ να μελετήσει τα παραπάνω πριν δώσει από πλευράς της το «πράσινο φως» για την εξέλιξη του κανούργιου μακροπρόθεσμου γενικού προγραμματισμού.
Μέχρι τότε, τα τρία βήματα στα οποία που υπάρχει απολύτως κοινή αντίληψη Δήμου και Περιφέρειας, είναι η αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Αιγείρας, η ολοκλήρωση της «Παπανικολού» (με προσεκτική μελέτη της θετικής απόφασης του ΣτΕ) και η κατασκευή μικρού εργοστασίου στο «Νησί» Τεμένης (υπό εξέταση).
Επίσης, υπήρξε συμφωνία για κοινή πρωτοβουλία προμήθειας κάδων ανακύκλωσης, καθώς και πλατιάς ενημέρωσης των πολιτών για την αναγκαιότητα να επιτύχει η εφαρμογή της.
πηγή: Πελοπόννησος.