Η φωτιά στο αεροδρόμιο του Αράξου “μπλόκαρε” τα δρομολόγια | dete

Η φωτιά στο αεροδρόμιο του Αράξου "μπλόκαρε" τα δρομολόγια

Πολύ σοβαρή φαίνεται ότι είναι η κατάσταση στο πολιτικό Αεροδρόμιο Αράξου, μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε προχθές το πρωί.
Με νότα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, τέθηκε εκτός λειτουργίας, τουλάχιστον μέχρι αύριο (υπάρχουν φόβοι πως για την αποκατάσταση των ζημιών θα χρειαστεί μία εβδομάδα) και όλες οι πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί, εκτρέπονται στην Καλαμάτα ή στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος στην Αθήνα.
Οπως δήλωσε στην «Π» ο αερολιμενάρχης Γιώργος Γκουβίτσας, η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης στα γραφεία ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης, εκτός από τις επιφανειακές φθορές λόγω του έντονου καπνού που γέμισε το κτίριο, προκάλεσαν και ζημιές σε κρίσιμα συστήματα του αεροδρομίου.
Η πτώση τμήματος της ψευδοροφής στην αίθουσα αναμονής και η καταστροφή αεραγωγών, φαίνεται ότι ήταν οι ορατές ζημιές, αφού στην πορεία αποκαλύφθηκε ότι ζημιά υπέστη και το σύστημα κλιματισμού, αλλά και κεντρικές καλωδιώσεις δικτύων ηλεκτροδότησης και πληροφορικών συστημάτων.
Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι και χθες, το αεροδρόμιο δεν είχε ηλεκτροδότηση, ενώ είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας όλα τα συστήματα πληροφορικής, το μηχάνημα ακτινών Χ με το οποίο ελέγχονται οι αποσκευές των επιβατών και ο υπολογιστής ελέγχου διαβατηρίων. Με απλά λόγια, το αεροδρόμιο ήταν «νεκρό».
Μάλιστα, ο αερολιμενάρχης Γιώργος Γκουβίτσας, δήλωσε στην «Π» ότι είναι ακόμα άγνωστο, πότε θα αποκατασταθούν οι ζημιές και η εύρυθμη λειτουργία του αεροδρομίου, ενώ είναι πιθανό να χαθεί η υπόλοιπη περίοδος πτήσεων μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Να σημειωθεί ότι τη στιγμή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς, το αεροδρόμιο δεν βρισκόταν σε λειτουργία και ήταν κλειστό. Η Πυροσβεστική βρέθηκε αμέσως στο σημείο του συμβάντος, μετά από ειδοποίηση του συστήματος συναγερμού πυροπροστασίας.
Επί τόπου έσπευσαν οκτώ οχήματα της Πυροσβεστικής με 20 άνδρες από την 116 ΠΜ και την ΒΙΠΕ Πατρών, που έσβησαν αμέσως τη φωτιά. Ο κ. Γκουβίτσας αποκάλυψε χθες, ότι αν η φωτιά δεν είχε γίνει εγκαίρως αντιληπτή, θα μπορούσε να καταστρέψει ολοσχερώς το πολιτικό αεροδρόμιο, καθώς υπάρχουν πολλά εύφλεκτα υλικά.
Εν αναμονή του πορίσματος του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής, το μόνο σίγουρο όπως αναφέρει ο κ. Γκουβίτσας, είναι ότι η φωτιά ξεκίνησε από το γραφείο εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα στην αίθουσα αναμονής η οποία έχει υποστεί τεράστια ζημιά.
Ήδη συνεργείο εργάζεται από προχθές, για την αποκατάσταση των ζημιών, όμως κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου.
Μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου, υπολογίζεται ότι είχαν προγραμματιστεί πτήσεις αεροσκαφών για 40.000 αφίξεις και αναχωρήσεις τουριστών.
Ο Γιώργος Γκουβίτσας, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη και τον απερχόμενο δήμαρχο δυτικής Αχαΐας Χρήστο Νικολάου, οι οποίοι έθεσαν θέμα βοήθειας όπου μπορούν και είναι δυνατόν.