Η ντροπή του συστήματος υγείας! Μπονάνος: Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι διαδρομές θανάτου | dete

Η ντροπή του συστήματος υγείας! Μπονάνος: Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι διαδρομές θανάτου

Θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει την ντροπή του συστήματος υγείας στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Το έτος 2019, το δημόσιο σύστημα, αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες ανθρώπων που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο μετά από ρήξη ανευρύσματος ή άλλες αντίστοιχες έκτακτες καταστάσεις, καθώς το κατά τα άλλα τριτοβάθμιο νοσοκομείο του Ρίου, δεν διαθέτει καρδιοχειρουργική κλινική, εδώ και τουλάχιστον 2,5 χρόνια, ως αποτέλεσμα μιας μικρής Οδύσσειας που θέλει τους καρδιοχειρουργούς να αποχωρούν (κάποιοι εξ αυτών ιατροί διεθνούς κύρους), νικημένοι από τις συνθήκες- κατ΄ άλλους  από τα μεγάλα συμφέροντα των ιδιωτικών κέντρων των Αθηνών και τις  τις ντόπιες κλίκες που τα υπηρετούν.

Το θέμα που αφορά χιλιάδες πολίτες, έρχεται κάθε φορά στο φως όχι κατόπιν της υποχρέωσης της Πολιτείας, των διοικήσεων των νοσοκομείων και των φορέων υγείας να το παρακολουθούν και να κινούν τις διαδικασίες για την επίλυσή του, αλλά κατόπιν ενός ηχηρού περιστατικού, όπως οι θάνατοι επωνύμων, (τελευταία παραδείγματα ο θάνατος του Δημήτρη Καλπαξή, Καθηγητή Βιοχημείας και η πρόσφατη απώλεια της η 52 χρονης καθηγήτριας, συζύγου του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος).

Το «ατύχημα» με τον Σπύρου

Η πικρή ιστορία της καρδιοχειρουγικής κλινικής ξεκινάει με ένα πολύ σοβαρό ατύχημα για την περιοχή, καθόλου άσχετο με το ελληνικό δαιμόνιο. Ήταν το 1989 όταν ο κορυφαίος καρδιοχειρουργός Παναγιώτης Σπύρου, ήρθε στην Πάτρα για να διεκδικήσει θέση καθηγητή. Το κατεστημένο του Πανεπιστημίου της εποχής, θορυβημένο  από την παρουσία του και από το γεγονός ότι ο Σπύρου δεν ήταν της κλίκας ή του χεριού τους, αρνήθηκε να τον ψηφίσει και να του δώσει την έδρα.

Η υποψηφιότητά του απερρίφθη με ψήφους 7-6. Αργότερα προκηρύχθηκε θέση στην Ιατρική του ΑΠΘ. Ο Σπύρου υπέβαλε ξανά υποψηφιότητα, η οποία απερρίφθη με ψήφους 35-0! Το αποτέλεσμα εκείνης της ψηφοφορίας ο καρδιοχειρουργός το είχε σχολιάσει ως εξής: «Ευχαριστώ και τους 35 για την ψήφο τους, διότι, εάν υπήρχε έστω και μία ψήφος υπέρ μου, ο καθείς εξ αυτών θα τη διεκδικούσε». Καθηγητής στο πανεπιστήμιο έγινε τελικώς με την τρίτη προσπάθεια, καταλαμβάνοντας έδρα στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο άνθρωπος που  το 1981 ήταν μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου Καρδιοαγγειοχειρουργικής της Αμερικάνικης Καρδιολογικής εταιρείας, είχε ξεπέσει στην εκτίμηση των Πατρινών. Η Ελλάδα είχε από τότε τους δικούς της ανθρωποδιωκτικούς μηχανισμούς για τους άξιους.

Η  ευκαιρία του 1989 ήταν η ευκαιρία  της Πάτρας να αποκτήσει καρδιοχειρουργική κλινική και μάλιστα με έναν Σπύρου στο τιμόνι της. Η παρένθεση Δουγένη, επίσης πολεμούμενου από τα συμφέροντα, (όλοι θυμόμαστε τις συνεχείς εκκλήσεις του να του διατεθεί χειρουργικό κρεβάτι για τους ασθενείς του) δεν κατέστη -παρά τις τεράστιες προσπάθειές του- δυνατή να αποκτήσει η πόλη οργανωμένη καρδιοχειρουργική. Το κενό που άφησε το 2017 αναχωρώντας για την Αθήνα και την αντίστοιχη κλινική του νοσοκομείου “Αττικόν”, διαδέχθηκε ένας «ποταμός» απιθανοτήτων.

Άντεξε μόλις 5 μήνες

Στα τέλη του 2018 έρχεται στο νοσοκομείο ο  καθηγητής Ιωάννης Παναγιωτόπουλος ο οποίος πέντε μήνες μετά,

αναχωρεί για το «Ιπποκράτειο» μέχρι να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις λειτουργίας της. Έκτοτε αγνοείται η τύχη του καθώς, προφανώς, δεν εξασφαλίστηκαν οι προϋποθέσεις.

Θα πρέπει να είναι κανείς αφελής για να πιστέψει ότι όλα αυτά συμβαίνουν τυχαία και όχι επειδή έτσι το επιβάλλουν κάποια ιδιωτικά κέντρα των Αθηνών συνεπικουρούμενα και από ντόπιους «ιπποκόμους» τους.

Το ερώτημα βέβαια στρέφεται κυρίως σε μια κατεύθυνση. Στο Υπουργείο Υγείας και στο τι έπραξε από το 2017 έως σήμερα για να προωθήσει το δικαίωμα των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας στην καρδιοχειρουργική. Εννοείται ότι οι δηλώσεις Πολάκη βάση των οποίων θα έπρεπε να σηκωθεί ελικόπετρο από τη βάση του Ακτίου για την άτυχη 52χρονη, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εκληφθούν ως απάντηση.

Εκ των πρώτων που έσπευσαν να σχολιάσουν την επικινδυνότητα της έλλειψης καρδιοχειρουργικής κλινικής, ήταν ο Διοικητής του ΠΠΝΡ την περίοδο 2014-2015, αντιπεριφεριεάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος ο οποίος καταθέτει στις «7Μ» την αγανάκτησή του για την υφιστάμενη κατάσταση, πρώτα από όλα ως πολίτης.

«Οι διαδρομές θανάτου»

«Η έλλειψη καρδιοχειρουργικής σημαίνει πρακτικά ότι υπάρχει τεράστια ανασφάλεια στους κατοίκους της δυτικής Ελλάδας σε θέματα που αφορούν κυρίως ανευρύσματα, δηλαδή επεμβάσεις που θα έπρεπε άμεσα να γίνουν καθώς είναι κρίσιμες για τη ζωή του ασθενούς. Με βάση τα ισχύοντα θα πρέπει αυτοί οι πολίτες που έχουν πρόβλημα να κάνουνε τις διαδρομές θανάτου όπως τις ονομάζωεγώ με το ασθενοφόρο είτε προς την Αθήνα είτε προς τα Γιάννενα. Κάποτε όταν ήμουν διοικητής, ερχόντουσαν τα περιστατικά  από τα Γιάννενα και τις γύρω περιοχές στο ΠΠΝΡ. Τώρα δυστυχώς -και  θλίβομαι για αυτό-, το ΠΠΝΡ αναγκάζεται να κάνει διακομιδές προς τα Γιάννενα» λέει ο κ. Μπονάνος. «Είχαμε πρόσφατα κάποια ηχηρά περιστατικά που απασχόλησαν την επικαιρότητα. Έχουμε όμως και πολλούς μη επώνυμους πολίτες που έχουν χάσει με τον ίδιο τρόπο τη ζωή τους, ή απειλούνται να τη χάσουν. Και αυτό είναι τραγικό, προσβλητικό, απίστευτο και απαράδεκτο.

Απαιτείται η καρδιοχειρουργική κλινική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο να λειτουργήσει άμεσα έστω και υποτυπωδώς. Δεν μιλάω σε αυτή τη φάση για μεγάλες επεμβάσεις όπως είναι οιμεταμοσχεύσεις, αλλά για τις απαραίτητες επεμβάσεις που χρειάζονται ώστε να αντιμετωπιστούν τα έκτακτα περιστατικά και να καλύπτεται και το αιμοδυναμικό τμήμα. Δεν  μπορεί αυτή τη στιγμή στο Ρίο να γίνονται πάνω από 7.000 επεμβάσεις το χρόνο τουλάχιστον και να μην συμπεριλαμβάνονται οι καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις».

Μετά τον Δουγένη

«Από τότε που έφυγε ο Δουγένης έγιναν δύο προσπάθειες. Ήρθε έναςκαρδιοχειρουργός ο οποίος έφυγε και μετά  ένας ακόμη που πήρε απόσπαση για το Ιπποκράτειο, επειδή «άκουσον άκουσον», δεν μπορούσε ο άνθρωπος να δουλέψει γιατί δεν ήταν οργανωμένη η κλινική» λέει ο κ. Μπονάνος.

«Εγώ αυτό που ξέρω είναι τα γεγονότα. Και ποια είναι τα γεγονότα; Μηχάνημα υπάρχει. Αναισθησιολόγοι  ειδικευμένοι υπάρχουνε.Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ευθύνη της πολιτείας και όσων έχουν διοικητικές θέσεις να τρέξουν το θέμα για να μπορέσει να δουλέψει.  Και για να είμαστεσοβαροί θα πρέπει να δοθεί λύση και με έναν επιπλέον καρδιοχειρουργό αν θέλουμε να μιλάμε για οργάνωση. Αυτές  οι λύσεις που δεν απαιτούν δα  και τα τεράστια ποσά, έπρεπε να έχουν δοθεί χθες. Δεν μπορεί να γινόμαστε μάρτυρες καταμέτρησης θυμάτων και ανθρώπων που επαπειλούνταιεπειδή τυγχάνει να ζουν στη δυτική Ελλάδα.

Και να το πω και αλλιώς; Μιλάμε για ανάπτυξη. Μιλάμε για μια δυτική Ελλάδα που θα πρέπει να ανοίξει τα φτερά της. Ποιος επιχειρηματίας θα έρθει εδώ, ποιος τουρίστας θα έρθει εδώ χωρίς να υφίσταται ένα υγειονομικό σύστημα που να πληροί τα στοιχειώδη.

Δεν μπορεί ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο να υποβαθμίζεται σε δευτεροβάθμιο και πρωτοβάθμιο».

Είναι θέμα πολιτικής απόφασης

Ρωτήσαμε τον κ. Μπονάνο αν πιστεύει ότι πίσω από την αδυναμία λειτουργίας της κλινικής κρύβεται πόλεμος συμφερόντων.

«Εγώ ξέρω ότι υπάρχουν συγκεκριμένα χειρουργικά τραπέζια στο Ρίο», απαντά.«Να ανοίξουμε και άλλα; Να ανοίξουμε, με ευθύνη της διοίκησης.  Όπως από αυτά τα χειρουργικάτραπέζια πρέπει  τουλάχιστον το ένα να ανήκει στην Καρδιοχειρουργική κλινική.

Θυμίζω ότι είχαν επιχειρήσει στο παρελθόν χειρουργοί του επιπέδου Σπύρου, Παρίση και Αλιβιζάτου να έρθουν. Όσοι όμως επιχείρησαν  να έρθουν  να δουλέψουνε, ονόματα τρανταχτά,  για έναν περίεργο λόγο δεν στέριωσαν εδώ. Είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης. Και η πολιτική απόφαση είναι μια: ανοίγουμε την καρδιοχεοιρουργική έστω και με τα δεδομένα που έχουμε για τα βασικά, για να σώζουμε ζωές. Όσο για τις ευθύνες;

Κάποιοι που είχαν υψηλές θέσεις ευθύνης τα τελευταία χρόνια να βγουν και να πουν γιατί δεν τοκάνανε. Γιατί δεν παρενέβησαν ώστε να λειτουργήσει η καρδιοχειρουργική κλινική; Και δεν εννοώ απαντήσεις αστείες όπως αυτές του κ. Πολάκη που κατά καιρούς απειλεί κόσμο ότι θα τον θάψει. Να μας πει για τους ανθρώπους που θάβονται εξαιτίας της δικής του αμέλειας».

 

Γ. Κοντογεωργοπούλου

(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)