Η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς Unita’ κυκλοφορεί εκτάκτως σε έντυπη μορφή | dete

Η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς Unita' κυκλοφορεί εκτάκτως σε έντυπη μορφή

Η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς (και κεντρικού οργάνου του πρώην ΙΚΚ) Unità κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα και για μόνο μία ημέρα σε έντυπη μορφή, με στόχο να αποφευχθεί η πτωτική πορεία της και με την προοπτική μήπως βρεθεί υποψήφιος αγοραστής.

Όμως η έκπληξη στο παρόν εγχείρημα ήταν η επιλογή διευθυντής σύνταξης του φύλλου αυτού να είναι ένας άνθρωπος που ολίγιστη σχέση διατηρεί με την Αριστερά: την έκτακτη έκδοση της Unità υπογράφει σήμερα ο Μαουρίτσιο Μπελπιέτρο, διευθυντής της υπερσυντηρητικής La Verità και του περιοδικού Panorama.

Στη σημερινή έκδοση περιλαμβάνονται συνεντεύξης των επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων και υπουργού Εργασίας Λουΐτζι Ντι Μάιο και του κεντροαριστερού πλέον Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Νικόλα Τζινγκαρέτι, και του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Αριστεράς (La Sinistra) Νικόλα Φρατογιάνι, οι οποίες όμως ελήφθησαν πριν την επιλογή του Μπελπιέτρο. Αρκετοί σήμερα στην Ιταλία αναρωτιούνται εάν οι τρεις ηγέτες θα είχαν δεχθεί να παραχωρήσουν συνέντευξη εάν γνώριζαν πως διευθυντής αυτής της έκτακτης έκδοσης του φύλλου θα ήταν ο γνωστός για τις συντηρητικές απόψεις του δημοσιογράφος.

Ο ίδιος ο Μπελπιέτρο δήλωσε πως δέχθηκε να διευθύνει την έκτακτη τούτη έντυπη έκδοση της Unità με στόχο «να εγγυηθεί την ελευθερία του Τύπου». Όμως η εφημερίδα ήδη έχει διευθυντή, τον Λούκα Φαλκόνε, ο οποίος προ ενός έτους είχε εκδώσει επίσης ένα έκτακτο φύλλο προκειμένου να επιβραδύνει την πτωτική πορεία της. Πάντως ο Φαλκόνε είναι εκείνος που υπογράφει το κύριο άρθρο στην έκτακτη έκδοση που θα βρούνε στα περίπτερα οι αναγνώστες στη Ρώμη και στο Μιλανο.

Η συντακτική επιτροπή της Unità εκφράζει την μεγάλη της ανησυχία σε ανακοίνωσή της, που αναφέρει ότι «ο Μαουρίτσιο Μπελπιέτρο ως διευθυντής της Unità αποτελεί το τελευταίο πλήγμα στην ιστορία της εφημερίδας που ίδρυσε ο Αντόνιο Γκράμσι. Η είδηση έφθασε έξαφνα και χωρίς καμμία προεπικοινωνία στη συντακτική επιτροπή από την πλευρά του διορισμένου διαχειριστή Γκουΐντο Στεφανέλι, όταν έκλεινε η έκτακτη έκδοση, που αποφασίσθηκε για να σταματήσει το κατρακύλισμα της εφημερίδας».