Η επιστροφή στο δικομματισμό | dete

Η επιστροφή στο δικομματισμό

Στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι μέσα στην ήττα τους, υπάρχει μια μεγάλη νίκη. Και δεν έχουν άδικο. Το 31,53%, εγκαθιστά πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ τον νέο ισχυρό πολιτικό πόλο και μάλιστα τον βασικό εκφραστή  της Κεντροαριστεράς, σε ένα παιχνίδι που επέστρεψε εκεί από όπου ξεκίνησε: στον διπολισμό. Σε απλά, πολιτικά ελληνικά, στον δικομματισμό.

Σε αυτή την εικόνα εξοικειωθήκαμε από τη μεταπολίτευση και σε αυτήν επιστρέφουμε μετά τη μετέωρη περιπλάνηση στα χρόνια της κρίσης, περίοδο κατά την οποία δόθηκε η ευκαιρία σε μικρότερα κόμματα να διεκδικήσουν παρουσία «κόβοντας» λίγο τα .. πλευρά των μεγάλων κομμάτων, τα οποία στη διαδρομή αποκαταστάθηκαν πλήρως.

Η Νέα Δημοκρατία επέστρεψε στα υψηλά ιστορικά της ποσοστά και ο  ΣΥΡΙΖΑ παγιώθηκε ως η νέα μεγάλη δύναμη αντικαθιστώντας το ΠΑΣΟΚ, με ανθεκτικότητα που θυμίζει τα παλιά υψηλά ποσοστά του άλλοτε κραταιού κόμματος ακόμη και στις περιόδους βαριάς  ήττας. Είναι ως φαίνεται μέσα στο πολιτικό dna του Έλληνα να μην κατακερματίζει την ψήφο του, αλλά να επιθυμεί σταθερές κυβερνήσεις, βρίσκοντας ικανοποίηση στο δίπολο μεταξύ ενός κόμματος που επιβραβεύει και ενός κόμματος που τιμωρεί.

Η αλήθεια είναι ότι οι συνεργασίες δεν περιλαμβάνονται στην κουλτούρα του Έλληνα και η ανησυχία για το τι θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση που αυτές ήταν επιβεβλημένες, είναι εν πολλοίς δικαιολογημένη.

Η καθιέρωση του ΣΥΡΙΖΑ σε δεύτερο πόλο μετά την αδυναμία του ΚΙΝ.ΑΛ. να επαναπατρίσει τους ψηφοφόρους του, υπογράφει αυτή την ελληνική ...ισορροπία  και τον καθιερώνει ως την βασική εναλλακτική δύναμη μέσα στο πολιτικό σύστημα, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις ότι η μεγάλη άνοδος του Αλέξη Τσίπρα ήταν μια συγκυρία της κρίσης που θα κατέρρεε μετά την απομάκρυνση από το Μαξίμου.

Πάμε σαν άλλοτε με λίγα λόγια με αλλαγή του ενός παίκτη και με κλίμα συγκρούσεων που όσο θα περνάει ο καιρός θα «στριμώχνει» όλο και πιο πολύ τα μικρότερα κόμματα.

(εφ. 7 Μέρες Ενημέρωση)