Η αρχαιολογία γίνεται παιχνίδι! ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΤΕΝΤΑ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΑΤΡΙΝΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ | dete

Η αρχαιολογία γίνεται παιχνίδι! ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΤΕΝΤΑ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΑΤΡΙΝΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ

Μικροί αρχαιολόγοι, ηλικίας 4 έως 12 ετών, παίρνουν την εργαλειοθήκη τους και ξεκινούν την ανασκαφή. Το χώμα τους επιστρέφει μια απίστευτη έξαψη, που μόνο μια  ανακάλυψη μπορεί να σου προσφέρει, ενώ από την προσπάθεια έρχονται στο φως αγγεία, αγάλματα, ακόμη και δεινόσαυροι.

‘Ένας άλλος κόσμος ανοίγεται διάπλατα μπρος στους μικρούς Πατρινούς, οι οποίοι δηλώνουν κατενθουσιασμένοι ενώ κάποιοι από αυτούς καταλήγουν πως θα γίνουν αρχαιολόγοι, ή, ακόμη πιο εξειδικευμένα, παλαιοντολόγοι.

Σε μια χώρα στην οποία όπου και αν σκάψεις, θα βρεις έναν μικρό ή έναν μεγάλο θησαυρό, το να μαθαίνουν τα παιδιά από την τρυφερή τους ηλικία τη σημασία του αρχαιολογικού ευρήματος και να διδάσκονται τον σεβασμό στον ανθρώπινο πολιτισμό, είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα παιχνίδι. Είναι ένα μάθημα ζωής.

Kάθε άλλο παρά τυχαίο είναι λοιπόν το γεγονός ότι το archaeolabpatras, κατέκτησε μέσα σε έναν μόλις μήνα τους μικρούς Πατρινούς και «βομβαρδίζεται» από επίδοξους αρχαιολόγους.

 

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ

Η Αλεξάνδρα Φασούλη,η οποία επίσης  υπήρξε κάποτε ένα παιδί που δήλωνε μαγεμένο από το χώρο των ανασκαφών, μας μιλάει για αυτό το concept που ξεκίνησε από την Κρήτη και έφτασε στην Πάτρα, το δεύτερο σταθμό μιας -παγκόσμια κατοχυρωμένης- πατέντας που κάνει την αρχαιολογία παιχνίδι.

«Το archaeolabpatras ξεκίνησε στις 18 Φλεβάρη τα μαθήματα. Ωστόσο η όλη προετοιμασία άρχισε από τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για ένα αρχαιολογικό εργαστήρι για παιδάκια.Η έκταση στην οποία αναπτύσσεται η δραστηριότητα είναι στην  Καρόλου 70 και Σάμης κάτω από το δασύλλιο. Πρόκειται για έναν χώρο περίπου ενός στρέμματος, φτιαγμένος με πολύ αγάπη» λέει η κ. Φασούλη.

«Έχουμε εξωτερικό και εσωτερικό χώρο. Στον εσωτερικό, ο οποίος είναι περίπου 80 τ.μ. και στον οποίο γίνονται και τα εργαστήρια,  ξεκινάει η όλη διαδικασία με μια προβολή  σχετικά με το τι είναι η αρχαιολογία, ποια είναι η δουλειά ενός αρχαιολόγου για ποιο λόγο γίνεται, γιατί σκάβουμε, ποια είναι η σημασία των ευρημάτων, ποιες είναι οι αρχαιολογικές περίοδοι,  το ιστορικό πλαίσιο… Μιλάμε για μια σύντομη ενημέρωση πάνω στο τι πρέπει να ξέρουν οι μικροί αρχαιολόγοι.  Όλοι αυτό βέβαια, το διαφοροποιώ και το προσαρμόζω στην ηλικία των παιδιών γιατί απευθυνόμαστε κυρίως σε ένα κοινό από 4 έως 12 ετών. Στη συνέχεια, στον εξωτερικό, ειδικά διαμορφωμένο χώρο, έχουμε μια προσομοίωση ανασκαφής και τα παιδιά σκάβουν κανονικά με τη μέθοδο ενός αρχαιολόγου. Ο καθένας έχει την εργαλειοθήκη του. Βγαίνουν λοιπόν έξω, κοσκινίζουν το χώμα, πλένουνε τα αγγεία..είναι μια διαδικασία που τους ξετρελαίνει.  Είναι μεγάλη η χαρά της ανακάλυψης και η επαφή με το χώμα, ή με τον πηλό που έρχεται στα χέρια τους. Φυσικά τη μεγαλύτερη πέραση την έχουν οι δεινόσαυροι. Κάνουμε ατομικές ανασκαφές ή σκάβουνε ανά ομάδες  σε μια ανασκαφή που δημιουργείται μόνο για δεινόσαυρους,. Μετά σκάβουμε για αυγά δεινοσαύρων, δημιουργούμε αυγά δεινοσαύρων….».

Το πιο φανατικό κοινό είναι ηλικίας από 4 έως 7 ετών.

Πέρα από το σκάμμα, πραγματοποιούνται και εργαστήρια κατασκευής πήλινων αγγείων, αγαλμάτων  με γύψο, αλλά και υφαντικής στον αργαλειό. Κάθε μέρα έχει ένα διαφορετικό θέμα.

ΤΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Η Αλεξάνδρα Φασούλη, έχει σπουδάσει αρχαιολογία, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, έχει εργαστεί πολλά χρόνια ως αρχαιολόγος σε ανασκαφές στην βόρεια Ελλάδα και κυρίως στην Κοζάνη, στο Δίον, στην Πέλλα και ένα πολύ μικρό διάστημα στο μουσείο της Πάτρας.

«Πάντα ήθελα να κάνω κάτι σχετικό με την αρχαιολογία. Η ιδέα για τη δημιουργία ενός τέτοιου χώρου είναι της συναδέλφου της  Κούλας Μπορμπουδάκη και έχει ξεκινήσει από το Καστέλι της Κισάμου στην Κρήτη.Εδώ στην Πάτρα είναι το πρώτο franchise. Ήμασταν από παλιά συνάδελφοι, το είδα, ενθουσιάστηκα και συνεργαστήκαμε.

Είναι κατοχυρωμένη η πατέντα ως παγκόσμια καινοτομία έχουμεκατοχύρωσεκαι το σήμα του, ενώ η αποδοχή του είναι μεγάλη και σε επιστημονικό επίπεδο καθώς το επικροτούν και τα πανεπιστήμια.  Όλοι οι αρχαιολόγοι που το βλέπουν ενθουσιάζονται από το πως η αρχαιολογία γίνεται παιχνίδι».

 

Η ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΥΠΟΔΟΧΗ

«Η αποδοχή ήταν από την αρχή μεγάλη. Δεν μπορούσα να το πιστέψω ούτε και εγώ. Την πρώτη μέρα που το ανακοινώσαμε μέσω των socialmediaείχαμε βομβαρδισμό μηνυμάτων. Ήδη τα πρωινά δεχόμαστε εκπαιδευτικές εκδρομές σχολείων ενώ το απόγευμα λειτουργεί για τα υπόλοιπα παιδιά. Το μάθημα είναι 1,5 έως 2 ώρες και το έχω όλο υπό την ευθύνη μου. Πιστεύω ότι οι γονείς το αποδέχονται επειδή είναι κάτι διαφορετικό. Θέλωτα παιδιά να έχουν μάθει έστω ένα πράγμα όταν θα φεύγουν από εδώ. Έστω, το χρώμα του χώματος».

 

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

(7 Μέρες Ενημέρωση)