Η αποτελεσματικότητα ενός ναρκωτικού στη μάχη για απεξάρτηση από το αλκοόλ | dete

Η αποτελεσματικότητα ενός ναρκωτικού στη μάχη για απεξάρτηση από το αλκοόλ

Ένα ναρκωτικό, ασφαλές και πιο αποτελεσματικό από τις συμβατικές θεραπείες απεξάρτησης, είναι ένας ισχυρός «σύμμαχος» κατά του αλκοόλ, σύμφωνα με μια νέα έρευνα την οποία επικαλείται ο Guardian. Ο λόγος για το MDMA...

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει εάν η χορήγηση του συγκεκριμένου ναρκωτικού -σε μικρές δόσεις και σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία- μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικότερη από τις συνήθεις θεραπείες αντιμετώπισης της εξάρτησης από το αλκοόλ.

Αν και στη Μεγάλη Βρετανία 8/10 αλκοολικούς υποτροπιάζουν σε ένα διάστημα τριών ετών μετά την ολοκλήρωση κάποιας θεραπείας απεξάρτησης, γιατροί από το Μπρίστολ που πραγματοποίησαν την έρευνα, έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες μετά τη μελέτη δεν παρουσίασαν κανένα σωματικό ή ψυχολογικό πρόβλημα και σχεδόν καμία υποτροπή.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι από τα 11 άτομα που ολοκλήρωσαν τη μελέτη μόνο ένας υποτροπίασε και ξεκίνησε εκ νέου να πίνει στα ίδια επίπεδα που το έκανε πριν από τη χορήγηση MDMA. Από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες οι μισοί δεν ξαναήπιαν ποτέ και οι άλλοι μισοί ήπιαν ένα ή δυο αλκοολούχα ποτά αλλά δεν πληρούσαν τα κριτήρια της διαταραχής χρήσης αλκοόλ.

«Ένα μεγάλο μέρος της εξάρτησης βασίζεται σε υποβόσκοντα τραύματα συνήθως της παιδικής ηλικίας», τόνισε ο δρ. Μπεν Σέσα, ψυχίατρος που ειδικεύεται στις εξαρτήσεις, επικεφαλής ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου Imperial, που διεξήγε τη μελέτη.

Ο ίδιος, μάλιστα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η ψυχοθεραπεία με MDMA είναι το καλύτερο είδος θεραπείας για τα πρώιμα τραύματα, καθώς επιτρέπει στα άτομα που το παίρνουν να ανακαλούν επώδυνες αναμνήσεις χωρίς να κυριεύονται από αυτές, περιορίζοντας δηλαδή τις απαντήσεις φόβου κατά την θύμηση τους.

Οι ερευνητές, αφού εξέτασαν την υγεία των συμμετεχόντων μέσω ιατρικών και ψυχολογικών τεστ, τους παρείχαν 8 εβδομάδες ψυχοθεραπείας. Την τρίτη και την έκτη εβδομάδα τους χορήγησαν το συγκεκριμένο ναρκωτικό. Οι συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν σε ένα νοσοκομείο παρουσία ψυχιάτρου και ψυχολόγου, οι οποίοι παρακολουθούσαν τους συμμετέχοντες για οκτώ ώρες μετά τη χορήγησή του.

«Αφήνουμε τους συμμετέχοντες να κατευθύνουν τη συνεδρία, για να προκύψει ό,τι είναι να προκύψει», δήλωσε ο Σέσα. Τις επόμενες ημέρες συνέλεξαν δεδομένα για τη διάθεση των συμμετεχόντων, την ποιότητα του ύπνου και τον κίνδυνο αυτοκτονίας, τα δεδομένα έδειξαν ότι το ναρκωτικό δεν είχε επίδραση σε αυτές τις καταστάσεις.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα συμπτώματα που υποτίθεται ότι προκαλεί το MDMA σε εκείνους που το παίρνουν για αναψυχή σε πάρτι δεν σχετίζονται με το ναρκωτικό καθαυτό, αλλά με την εξαλλοσύνη που επικρατεί συνήθως σε τέτοια πάρτι. Η χορήγησή του ήταν νόμιμη στις ΗΠΑ το διάστημα 1970-1985 και στην Ελβετία μέχρι το 1993, ενώ έχει δειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD).

Οι ερευνητές και συγκεκριμένα ο καθηγητής νευροψυχοφαρμακολογίας στο Imperial, Ντέιβιντ Νατς, αναφέρονται και στα οικονομικά εμπόδια που συνάντησαν στην έρευνα, λόγω της δυσκολίας παροχής χρηματοδότησης από την κυβέρνηση. Ωστόσο, η άλλη πλευρά επισήμανε τη σημασία ύπαρξης αυστηρών καθεστώτων χορήγησης αδειών για να αποφευχθεί η ακατάλληλη χρήση ουσιών από εγκληματίες.