Η απίστευτη εκλογική πρωτοτυπία της Αχαΐας | dete

Η απίστευτη εκλογική πρωτοτυπία της Αχαΐας

Μια ιδιότυπη κατάσταση θα βιώσει η περιοχή της Αχαΐας την τετραετία που έρχεται με αμφίβολες εξελίξεις ως προς τις συνέπειες.

Αρκεί μια απλή ανάγνωση των αποτελεσμάτων των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων για να αντιληφθεί κανείς το περίεργο του πράγματος και το ιδιότυπο του τρόπου με τον οποίο οι πολίτες του νομού συμπεριφέρονται στην κάλπη.

Πέραν των υπολοίπων πρωτοτυπιών της λοιπόν η Αχαΐα και ιδιαίτερα η Πάτρα, έχει να επιδείξει μια απίθανη δυσαρμονία μεταξύ της ψήφου στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού και της ψήφου στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές. Κάπως έτσι σε μια περιοχή με ιδιαίτερα ισχυρά ερείσματα για τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τις εθνικές εκλογές, βρισκόμαστε ενώπιον μιας εκπροσώπησης σε επίπεδο βουλευτών, βάση της οποίας ο μεν νικητής ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει τρεις, η δε ηττημένη Νέα Δημοκρατία διαθέτει τέσσερις Αχαιούς βουλευτές.

Στα αξιοπερίεργα της περιοχής το γεγονός ότι η Αχαΐα, επέλεξε και στήριξε έναν περιφερειάρχη ο οποίος προέρχεται από τη Ν.Δ., το  κόμμα που μειοψήφησε δηλαδή στις εθνικές εκλογές στο νομό, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με τον δήμο Πατρέων, η πόλη που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στα υψηλά του πίνακα των εθνικών της προτιμήσεων, εξέλεξε δήμαρχο από το ΚΚΕ, με συντριπτικό ποσοστό.

Κάπως έτσι βρεθήκαμε με έναν «ροζ» νομό, με έναν «γαλάζιο»  περιφερειάρχη, με έναν «κόκκινο» δήμαρχο, με περισσότερους «γαλάζιους» βουλευτές από τους «ροζ» που είναι πλειοψηφία στο νομό και με κανέναν εκ των βουλευτών μας σε θέση υπουργού ή υφυπουργού.

Πρόκειται για ένα άκρως πολυσυλλεκτικό μίγμα που δύσκολα συναντάς σε άλλη περιοχή του χάρτη, για μια περίεργη … αναλογική η οποία για να λειτουργήσει, προκειμένου να κινηθεί στοιχειωδώς  η περιοχή στη βάση των απαραίτητων συναινέσεων, προϋποθέτει κυρίως ωριμότητα.

Η ιστορία της περιοχής, αλλά και της χώρας δεν μας προϊδεάζει για κάτι τέτοιο, αλλά πάντα υπάρχει περιθώριο για μια καλή αρχή.

Σε κάθε περίπτωση οι δρόμοι είναι δύο. Είτε θα ζήσουμε το απόλυτο χάος, είτε θα γίνουμε πιλότος για νέου τύπου τοπική διακυβέρνηση.

(εφ. 7 Μέρες Ενημέρωση)