Η Πάτρα και τα απορρίμματα! Ο σχεδιασμός του δήμου, οι απορίες της αντιπολίτευσης… | dete

Η Πάτρα και τα απορρίμματα! Ο σχεδιασμός του δήμου, οι απορίες της αντιπολίτευσης...

Το πακέτο της μελέτης για τον τομέα του καθαρισμού - ανακύκλωσης και των έργων υποδομής που πρόκειται να γίνουν σε ό,τι αφορά την επεξεργασία και τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πάτρας, πρόκειται να επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο και αναμένεται να αποτελέσει πεδίο αντιπαραθέσεων, ενώ εκτιμάται ότι η υπόθεση της διαχείρισης των σκουπιδιών θα είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης τετραετίας (και ο μεγάλος πονοκέφαλος) για το δήμο Πατρέων.

Ήδη επιμέρους ζητήματα που αφορούν τον φάκελο έχουν περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο, όμως αυτή τη φορά, το θέμα που θα απασχολήσει τις δημοτικές παρατάξεις θα περιλαμβάνει όλο το πακέτο, με βάση όσα έχουν διαπιστωθεί στη συμπληρωματική μελέτη.

Ο Ασπράγκαθος και το «αγκάθι»

Ο δήμος, έχοντας προφανώς κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος, βάζει στον ίδιο φάκελο τα θέματα που αφορούν την καθαριότητα και τον τομέα της ανακύκλωσης περιβάλλοντος δημιουργώντας μια υπεραντιδημαρχία.

Ο καθηγητής Νίκος Ασπράγκαθος με κατάρτιση και εξιδεικευμένη γνώση πάνω στον προγραμματισμό, αλλά και στα ζητήματα που αφορούν την ανακύκλωση και τη διαχείριση του περιβάλλοντος, είναι αυτός που θα τρέξει την ακανθώδη υπόθεση των απορριμμάτων από εδώ και στο εξής έχοντας όπως λέει η δημοτική αρχή ως στόχο «μία πόλη καθαρή που θα μπορεί όχι μόνο να διαχειρίζεται τα σκουπίδια της και τα ανακυκλώσιμα υλικά της, αλλά και να εξοικονομεί, κερδίζοντας μέσα από αυτά».
Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Ασπράγκαθος αναλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο βάρος και βάζει ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Να πάρει την ανακύκλωση από την ύπνωση και να την φέρει σε ένα –τουλάχιστον αξιοπρεπές, σημείο.

Ο σχεδιασμός

Όπως είναι γνωστό, το έργο περιλαμβάνει μία Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (εργοστάσιο δηλαδή διαχείρισης), δύο μονάδες κομποστοποίησης και έναν σταθμό μεταφόρτωσης.
Πρόκειται για έργο που θα εξυπηρετεί τους Δήμους Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου, με πληθυσμό 248.777 μόνιμους κατοίκους.
Οι Μονάδες θα κατασκευαστούν στην παραχωρημένη για το σκοπό αυτό έκταση 50 στρεμμάτων εντός του χώρου του ΧΥΤΑ στη θέση «Κάτω Βάθρες» ή «Γκούντα» της τοπικής κοινότητας Φλόκα.

Μέσα σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνεται και η δημιουργία στο Φλόκα μιας ακόμα Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων που θα επεξεργάζεται τα οργανικά απορρίμματα που προέρχονται κυρίως από τους καφέ κάδους των σκουπιδιών, δηλαδή από τα είδη και τα προϊόντα των καταστημάτων εστίασης ή και τα ξύλα από τα κλαδέματα των δέντρων και γενικότερα των αγροτικών εργασιών.

Το συγκρότημα διαχείρισης, επεξεργασίας απορριμμάτων και ανακύκλωσης που θα ανεγερθεί στο Φλόκα θα είναι σε θέση να υποδέχεται πάνω από 53.000 τόνους ετησίως σε σκουπίδια, ενώ η μονάδα βιοαποβλήτων πάνω από 8.200 τόνους κάθε χρόνο.

Η διαδικασία θα έχει ως εξής: Τα αστικά απόβλητα των πράσινων και γκρι κάδων θα οδηγούνται στην μηχανική διαλογή, ενώ τα μηχανικά διαχωρισμένα οργανικά θα οδηγούνται προς κομποστοποίηση. Τα ανακτημένα ανακυκλώσιμα θα προωθούνται στην αγορά.

Η μονάδα στην Ξερόλακκα

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου θα φτάσει τα 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε επίπεδο δήμου Πατρέων θα κατασκευαστεί ακόμα μία μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων στον χώρο της Ξερόλακκας, με βάση την πρόσκληση που έχει γίνει από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η προθεσμία της οποίας λήγει στα τέλη του τρέχοντος έτους.
Όταν μιλάμε για Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι πρόκειται για ένα εργοστάσιο, στην ουσία κομποστοποίησης που θα παίρνει τα βιομηχανικά απόβλητα και θα τα κάνει λίπασμα.
Η μονάδα αυτή θα δημιουργηθεί σε χώρο που έχει βρεθεί μέσα στην Ξερόλακκα και το έργο έχει κόστος περίπου 5.000.00 ευρώ. Εκεί θα βρίσκεται και ο σταθμός μεταφόρτωσης.

Οι αντισταθμιστικές υποσχέσεις για Ξερόλακκα

Πάντως, σε ότι αφορά την δυναμική και την χωρητικότητα της Ξερόλακκας στο θέμα των σκουπιδιών το έργο που έκανε και ολοκλήρωσε κατά τη διάρκεια της πρώτης της θητείας η δημοτική αρχή ενισχύοντας το τοιχείο και την περίφραξη για την τοποθέτηση των απορριμμάτων, έδωσε παράταση ζωής στον υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ, κάτι που βεβαίως δεν ευχαριστεί τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι προσδοκούσαν σε κλείσιμο του εργοστασίου μετά τις σχετικές υποσχέσεις της δημοτικής αρχής πριν από το 2014. Ο τοίχος αντιστήριξης και η ενίσχυση της περίφραξης στον χώρο τοποθέτησης των σκουπιδιών έδωσε τη δυνατότητα στην Ξερόλακκα να υποδεχθεί περισσότερους τόνους σκουπιδιών.
Ο δήμος εξακολουθεί να τάζει αντισταθμιστικές κινήσεις προκειμένου να απαλλάξει την περιοχή από το μεγάλο βάρος και μαζί με αυτή και το Αρχαιολογικό Πάρκο που πρόκειται να δημιουργηθεί δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο, αναδεικνύοντας το τρίγωνο Μουσείο – Ρωμαϊκό Υδραγωγείο και Μυκηναϊκό Νεκροταφείο σε τόπο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Για τον λόγο πέραν της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων και του σταθμού μεταφόρτωσης, ο δήμος σκοπεύει να μεταφέρει αλλού τις υπόλοιπες δομές και τις υποδομές του τομέα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης. Η πρώτη ανακοίνωση για το θέμα έγινε το 2017, αλλά ακόμη δεν έχει καταστεί δυνατή η μεταφορά του στόλου των οχημάτων του για την καθαριότητα και της ανακύκλωση από την Ξερόλακκα, ούτε των γραφείων της διοίκησης που αφορούν τον τομέα. Τα στελέχη του ωστόσο επιμένουν ότι έχει έρθει κοντά σε συμφωνία για να ενοικιάσει ή και να αγοράσει ακόμα το εργοστάσιο του πρώην Κρητικός (πρώην Καμπέρος) στην Οβρυά για να γίνει εκεί ο νέος χώρος στάθμευσης των οχημάτων της καθαριότητας - ανακύκλωσης του δήμου.

Τι θα γίνει με τα άλλα μισά;
Το μεγάλο ερώτημα και αυτό για το οποίο αναμένονται αντιπαραθέσεις στο δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας, είναι το εξής: Το εργοστάσιο στου Φλόκα, όταν φτιαχτεί, θα μπορεί να διαχειρίζεται τα μισά απορρίμματα της περιοχής, καθώς θα έχει δυνατότητα επεξεργασίας περίπου 53.000 τόνων ετησίως. Όμως οι Δήμοι Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου «παράγουν» περίπου 120.000 τόνους ετησίως. Τι θα γίνουν λοιπόν τα υπόλοιπα σκουπίδια;.
Αυτά, με βάση το σχεδιασμό του δήμου, θα πηγαίνουν για ανακύκλωση ή για κομποστοποίηση στις μονάδες.
Εδώ είναι έρχεται η ένσταση από τη πλευρά της αντιπολίτευσης. Τα μέχρι σήμερα στοιχεία για την ανακύκλωση στο δήμο της Πάτρας δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο 5% και όχι στο 50% και πλέον που απαιτείται για να καλυφθεί το ποσοστό που υπολείπεται από το εργοστάσιο (το οποίο θα καλύπτει το 53% των σκουπιδιών).
Αν όλα αυτά τα χρόνια δεν καταφέραμε να ανεβάσουμε το ποσοστό της ανακύκλωσης στο δήμο από 5% τι είναι αυτό που θα μας κάνει να φτάσουμε στο 47%; Μήπως φτάσουμε στο σημείο να φτιάξουμε εργοστάσιο, αλλά να μην έχουμε λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών; Αυτή είναι η απορία που εκφράζουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο νέο δημοτικό συμβούλιο και αναμένεται να την καταθέσουν στις συνεδριάσεις. Μαζί με αυτή και το ερώτημα για το αν- όταν φτιαχτεί το Εργοστάσιο-, τα δημοτικά τέλη θα αυξηθούν, αφού τα  απορρίμματα θα μεταφέρονται με ειδικά μεγάλα φορτηγά από την Ξερόλακα στο Φλόκα, σε απόσταση δηλαδή 35 χιλιομέτρων.

Οι διαρροές για επέκταση

Πληροφορίες που διέρρευσαν το τελευταίο χρονικό διάστημα κάνουν λόγο για σχέδιο με στόχο τη δημιουργία μεγάλης Μονάδας Βιομηχανικής Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στο ΧΥΤΑ Φλόκα, με επέκταση του εργοστασίου. Στο νέο πλάνο συμπεριλαμβάνονται και οι ακάλυπτες περιοχές, της Πάτρας (οι 50.000 τόνοι που υπολέιπονται) και όλη η Αιγιάλεια, η οποία δεν έχει χώρο εναπόθεσης. Το σενάριο αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από πουθενά, ωστόσο σε περίπτωση που επιχειρηθεί κάτι τέτοιο, αναμένεται «επανάσταση» από την πλευρά των κατοίκων της περιοχής Φλόκα.

(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)