«Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΑ» ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ – Τα «Αστέρια» που γίνονται «Οδηγοί»! ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ | dete

«Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΑ» ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ - Τα «Αστέρια» που γίνονται «Οδηγοί»! ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ

«Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού είναι μία παγκόσμια, αυτόνομη, ανεξάρτητη οργάνωση με παιδαγωγικό χαρακτήρα που απευθύνεται σε παιδιά και νέους. Είναι η πιο «Μεγάλη Παρέα του κόσμου» σε 140 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, 144 χώρες στον κόσμο και 10.000.000 μέλη σε όλη τη γη.»

Αυτά δεν τα λέμε εμείς, αλλά η επίσημη ιστοσελίδα τους στο διαδίκτυο.

Στην Πάτρα αυτή την στιγμή λειτουργούν Ομάδες σε τρία σημεία της πόλης, όπου ασχολούνται παιδιά διαφόρων ηλικιών, τα οποία χωρίζονται σε ομάδες με μοναδικό κριτήριο την ηλικία. Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, μιλήσαμε με την Μαρίνα Αλεξοπούλου, Γενική Έφορο του Σ.Ε.Ο.

Τι ακριβώς είναι ο Οδηγισμός και ποιος ο σκοπός του;

«Ο Οδηγισμός είναι εθελοντική οργάνωση που δέχεται, χωρίς διακρίσεις, μέλη από κάθε θρησκεία, φυλή και κοινωνική ομάδα.

Σκοπός του Οδηγισμού είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη των παιδιών και των νέων ώστε να γίνουν άτομα υπεύθυνα, ελεύθερα και ικανά να γίνουν φορείς ανάπτυξης και να συντελέσει στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Είναι μια οργάνωση που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους, η οποία έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα αλλά δεν έχει καμία σχέση με το μάθημα του σχολείου. Η διαπαιδαγώγησηγίνεται μέσα από τις βιωματικές δράσεις του Οδηγικού Παιδαγωγικού Προγράμματος. Στόχος του Οδηγικού Παιδαγωγικού Προγράμματοςείναι ταπαιδιά να γίνουν ανεξάρτητα, να αναπτύξουν την προσωπικότητα τους, τις δεξιότητές τους και την ελεύθερη βούληση τους, ώστε να μπορούν μεγαλώνοντας να είναι ενεργοί πολίτες και να παίρνουν πρωτοβουλίες σχετικά με την ζωή τους μέσα από ένα ισχυρό σύστημα προσωπικών αξιών. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ο κόσμος να γίνει καλύτερος, γιατί παιδιά, τα οποία είναι ευαισθητοποιημένα και ενεργά από πολύ τρυφερές ηλικίες, είναι σίγουρο πως μεγαλώνοντας θα μπορούν να αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία τις δυσκολίες και να πρωτοστατούν στη λύση προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κοινωνικό σύνολο».

Υπάρχουν ομάδες παιδιών; Πώς δημιουργούνται και με τι ασχολείται η κάθε ομάδα;

«Οι ομάδες δημιουργούνται με ηλικιακά κριτήρια και εμείς τις ονομάζουμε «κλάδους». Τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά ανήκουν στον κλάδο που ονομάζεται Αστέρια και αφορά ηλικίες 5 έως 7 ετών, η ομάδα ονομάζεται Γαλαξίας. Ακολουθούν τα Πουλιά που είναι για παιδιά από 7 ως 11 ετών και η ομάδα τους ονομάζεται Σμήνος. Μετά έχουμε τα αμέσως μεγαλύτερα παιδιά που είναι ηλικίας 11 έως 14 ετών  και λέγονται Οδηγοί, ενώ τα παιδιά από 14 ως 17 είναι οι Μεγάλοι Οδηγοί. Ένα παιδί το οποίο θέλει να συνεχίσει την πορεία του στον «Οδηγισμό» μετά τα 17 του χρόνια μπορεί ακολουθώντας μια διαδικασία εκπαίδευσης  να γίνει ενήλικας εθελοντής - Στέλεχος.».

 

Με τι ασχολούνται τα παιδιά και ποιες είναι οι δράσεις τους;

«Το πρόγραμμα που υλοποιείται προκύψει από τις επιθυμίες και τις ανάγκες των παιδιών. Στην αρχή κάθε χρονιάς τα παιδιά προτείνουν θέματα - δράσειςμε τα οποία θα τα ενδιέφερε να ασχοληθούν και τα πραγματοποιούν είτε όλοι μαζί, είτε χωρισμένα σε μικρότερες ομάδες, πάντα όμως με τον συντονισμό και την υποστήριξη ενός εκπαιδευμένου Στελέχους. Τα παιδιά ασχολούνται με δραστηριότητες που δίνουν ευκαιρίες για διασκέδαση και παιχνίδι που στοχεύει να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τις ικανότητές τους, να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να γίνουν ικανοί να παίρνουν αποφάσεις, να κάνουν νέες φιλίες, να γίνουν πιο ανεκτικοί, δίκαιοι, ευγενικοί, τίμιοι και να μάθουν την αξία της ομαδικής δουλειάς και να αναπτύξουν ηγετικές ικανότητες.

Το Οδηγικό Παιδαγωγικό Πρόγραμμα επιτρέπει στα παιδιά να προτείνουν και να υλοποιούν δραστηριότητες για  να προστατεύσουν το φυσικό περιβάλλον και να κατανοήσουν τον κόσμο και τους ανθρώπους και να ασχοληθούν με τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα.

 

Πότε μπορεί να εγγράφει ένα παιδί και τι αρμοδιότητες θα έχει μέσα στην ομάδα;

«Καλό είναι οι εγγραφές να γίνονται στην αρχή του έτους γιατί τα παιδιάπου ξεκινούν μαζί δένονται καλύτερα μέσα από την δουλειά στην ομάδα.Στην ομάδα μαθαίνουν να συνεργάζονται με συνομήλικους και να αλληλεπιδρούν. Μαθαίνουν να συναποφασίζουν, να αναλαμβάνουν να ηγηθούν μιας μικρότερης αυτοδιοικούμενης ομάδας, να μοιράζονται αρμοδιότητες που βοηθούν τη λειτουργία της ομάδας τους ανάλογα μετα ενδιαφέροντα που έχουν ή που θέλουν να καλλιεργήσουν. Μαθαίνουν να ακολουθούν και να σέβονται τις δημοκρατικές διαδικασίες και κυρίως να αξιολογούν κάθε δράση τους, αλλά και τον εαυτό τους και τους άλλους και να μάθουν μέσα από τα θετικά και αρνητικά κάθε ενέργειας.

 

 

Που αποσκοπούν αυτές οι ενέργειες;

«Υπάρχουν τρείς άξονες που κατευθύνουντην επιλογή των δράσεων του Οδηγικού Παιδαγωγικού Προγράμματος: η προσωπική ανάπτυξη των παιδιών, η επαφή τους με τη φύση και η προσφορά στην κοινωνία.

Οι περισσότερες συγκεντρώσεις μας γίνονται το Σάββατο το πρωί, αλλά φυσικά στο πρόγραμμα μας συμπεριλαμβάνονται και δράσεις προσφοράς, εκδρομές, κατασκήνωση, συνεργασίες με άλλους φορείς του τόπου μας κ.α»

 

 

Γιατί ένας γονιός να στείλει το παιδί του στον Οδηγισμό;

«Για να μάθει μέσα από τη φιλία, για να ζήσει την περιπέτεια κοντά στη φύση ξεφεύγοντας από τα ηλεκτρονικά και τις οθόνες, για να γίνει ψυχικά δυνατό μέσα από τον προσωπικό πειραματισμό και τις νέες εμπειρίες, για να κοινωνικοποιηθεί και να γίνει ανεξάρτητο, για να διασκεδάσει και γίνει ευτυχισμένο και αισιόδοξο».

 

Επικοινωνία

Αστέρια (5-7 ετών): Νικήτα 9-13 &Καραντζά, Σάββατο 12.00 - 13.30

Πουλιά (7-11 ετών): Νικήτα 9-13 &Καραντζά, Σάββατο 12.00 - 14.00

Γιαννιτσών 19, Σάββατο 12.00 - 14.00

Οδηγοί (11-14 ετών): Βαλτετσίου 19 & Κανακάρη, Σάββατο 12:00 - 14:00

Μεγάλοι Οδηγοί (14-17 ετών): Βαλτετσίου 19 & Κανακάρη, Σάββατο 17:00 - 19:00

e-mail: [email protected]
Σελίδα Facebook: ΣΕΟ Τοπικό Τμήμα Πάτρας

e-mail: [email protected]

 

Της Μακρίνας Σκληβανιώτη

(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)