Ηλεία: Στο «κόκκινο» οι φορείς για τον Αλφείο – Ανέβηκε η στάθμη του επικίνδυνα | dete

Ηλεία: Στο "κόκκινο" οι φορείς για τον Αλφείο - Ανέβηκε η στάθμη του επικίνδυνα

Ανεβαίνει διαρκώς η στάθμη του ποταμού Αλφειού και ήδη οι παρόχθιοι δήμοι και η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας έχουν ενεργοποιηθεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Πέραν του ότι άνοιξαν από την πρώτη στιγμή που εντοπίστηκε ο κίνδυνος τα θυροφράγματα στο φράγμα Αλφείου, οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των δήμων ενημέρωσαν κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους για να απομακρύνουν ζώα και μελίσσια μέσα από τις όχθες του ποταμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ενημερωθεί και τσιγγάνοι που διαμένουν πλησίων του ποταμού στην περιοχή του Πύργου για να είναι σε ετοιμότητα να εγκαταλείψουν τον οικισμό τους.

Τα νερά του ποταμού έχουν φτάσει σε σημαντικό ύψος στα αναχώματα τόσο πάνω από το φράγμα, όσο και κάτω από αυτό.

Στην περιοχή των Μακρισίων το ανάχωμα έσπασε σε σημείο που δεν έχει γίνει έργο προφύλαξης με αποτέλεσμα το νερό να περνά κάτω από το δρόμο σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις πίσω από αυτό.

Σημαντικές πλημμύρες και στην περιοχή των Καλυβακίων όπου από τα συστήματα που υπάρχουν για την αντιπλημμυρική προστασία, τα νερά του ποταμού πέρασαν και πλημμύρισαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε μια κρίσιμη περίοδο κυρίως για τα πορτοκάλια.

Στην περιοχή της Ολυμπίας γίνονται παρεμβάσεις στο χώρο του βιολογικού καθαρισμού προκειμένου να προφυλαχθεί το έργο, ενώ μέτρα λαμβάνονται και για πιθανή απειλή του αρχαιολογικού χώρου.

alfeios pirgos2

Ο ποταμός Αλφειός στο ύψος της γέφυρας στην Ε.Ο. Πύργου - Κυπαρισσίας, κινείται σε όλο το πλάτος του μέσα στα αναχώματα.

alfeios makrisia11 2

alfeios makrisia11 3

Φορτηγά του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων ενισχύουν το ανάχωμα που "έσπασε".

alfeios makrisia11 4

Το σημείο που τα νερά του ποταμού περνούν με ορμή κάτω από το ανάχωμα.

alfeios makrisia11 5

alfeios makrisia11 6