Ζαφειρώ Γκιάλη: «Όλοι είμαστε εν δυνάμει εθελοντές!» | dete

Ζαφειρώ Γκιάλη: «Όλοι είμαστε εν δυνάμει εθελοντές!»

Η Ζαφειρώ Γκιάλη θα μπορούσε να παραδεχτεί κάποιος πως από μικρή ζει με το «μικρόβιο» του εθελοντή. Φοιτήτρια του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και με ιδιαίτερη ενασχόληση με τον αθλητισμό, έβρισκε πάντα χρόνο να προσφέρει και να βοηθά όποιον έχει ανάγκη. Η ενέργειά της αυτή καθώς και η αισιοδοξία της την οδήγησαν από την Έδεσσα μέχρι την Πάτρα όπου προσέφερε τις υπηρεσίες της εθελοντικά στους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες. Οι αγώνες αυτή αποτέλεσαν για εκείνη ένα όνειρο ζωής, αφού δεν είχε ποτέ συνεισφέρει σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση- κάτι το οποίο ήθελε πολύ. Η Ζαφειρώ λάτρεψε την Πάτρα μέσα από τον καλύτερο τρόπο και μας μιλάει για την εμπειρία της.

Πόσα  χρόνια ασχολείσαι με τον εθελοντισμό ;

Με τον εθελοντισμό ασχολούμαι περίπου από το γυμνάσιο όταν εγγράφηκα στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων συμμετέχοντας στη συλλογή τροφίμων για την προώθησή τους σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη.  Αργότερα στο λύκειο συμμετείχα και ως εθελόντρια στην ποδηλατική ανάβαση στο όρος Καϊμακτσαλάν αλλά ποτέ δεν είχα συμμετάσχει σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση όπως οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες.  Συνεχίζοντας στο Πανεπιστήμιο ξεκίνησα να ασχολούμαι ακόμα πιο ενεργά. Όντας εθελόντρια για μια χρονιά στην εκδήλωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου "ΑΠΘ την Κυριακή" και για τρεις χρονιές στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της "Φοιτητικής Εβδομάδας" ΑΠΘ.  Εδώ και δύο χρόνια επίσης πήρα τη σημαντική απόφαση να εγγραφώ και στο μητρώο εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Τέλος, από το 2018 αρθρογραφώ εθελοντικά στο blog infititis.gr.

Τι αποκόμισες από την εμπειρία σου ως εθελόντρια στον Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες ;

Για μένα οι Μεσογειακοί, Παράκτιοι Αγώνες ήταν πραγματικά μια από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής μου . Γιατί ένιωσα και εγώ πως συνεισφέρω πραγματικά με τις υπηρεσίες μου στο γραφείο τύπου στις εγκαταστάσεις "Ήρα". Επιπλέον, γνώρισα και συνομίλησα με πολλούς αθλητές αλλά και έζησα από κοντά τον παλμό των αγώνων και τις αξιέπαινες προσπάθειες τους καθώς μετά από τη βάρδια μου παρακολουθούσα διάφορα αθλήματα.  Σίγουρα είναι κάτι που θα το ξαναέκανα γιατί πρωτίστως έκανα πολλούς φίλους από όλον τον κόσμο και έμαθα καινούρια πράγματα αλλά και γνώρισα από κοντά τα παράκτια αθλήματα.

Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να ταξιδέψεις από την Έδεσσα στην Πατρα με σκοπό να προσφέρεις εθελοντικά τις υπηρεσίες σου στους αγώνες ;

Από την πρώτη στιγμή που έμαθα για τους Μεσογειακούς, Παράκτιους Αγώνες δήλωσα συμμετοχή αν και δεν περίμενα να με επιλέξουν λόγω απόστασης. Αυτό που με ώθησε κυρίως να έρθω από την Έδεσσα είναι το γεγονός πως τέτοια μεγάλα αθλητικά γεγονότα δεν λαμβάνουν συχνά χώρα στην Ελλάδα. Αλλά και επειδή γνωρίζω πόσο σημαντικό είναι το έργο των εθελοντών αλλά και η συμβολή τους οπουδήποτε. Τέλος, για μένα ήταν ένα όνειρο να παρακολουθήσω από κοντά κάποτε μια τόσο σημαντική διοργάνωση και τόσα πολλά και διαφορετικά αθλήματα. Το όνειρο μου εκπληρώθηκε και γι' αυτό ευχαριστώ όλους όσους δούλεψαν για την επιτυχία των αγώνων και όλους τους ανθρώπους που συνεργαστήκαμε.

Τι σημαίνει εθελοντισμός για σένα ;

Στη ζωή μου η συγκεκριμένη λέξη είναι πολύ σημαντική. Εθελοντισμός για μένα σημαίνει να βοηθώ και να συνεισφέρω ό, τι μπορώ για έναν καλό σκοπό ή να βοηθώ οποιονδήποτε το έχει ανάγκη!

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πιστεύεις πως πρέπει να διαθέτει κάποιος με σκοπό να μπορεί να συνεισφέρει ως εθελοντής;

Όλοι είμαστε εν δυνάμει εθελοντές. Αρκεί να μπορούμε να διαθέσουμε λίγο από τον χρόνο μας, να έχουμε καλή διάθεση και χαμόγελο και να είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε όσο περισσότερο μπορούμε.

Ποια είναι η σχέση σου με τον αθλητισμό ;

Από μικρή στον ελεύθερο μου χρόνο έπαιζα ποδόσφαιρο με τα αγόρια στη γειτονιά ή πήγαινα στο κολυμβητήριο. Μεγαλώνοντας ξεκίνησα το βόλεϊ, το οποίο αγαπώ πολύ αλλά λόγω των σχολικών υποχρεώσεων σταμάτησα στο λύκειο. Δυστυχώς το σχολείο δεν στηρίζει τον αθλητισμό όσο και όπως θα έπρεπε. Περίπου το 2010 από μόνη μου ξεκίνησα να παρακολουθώ το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Νότια Αφρική, το Euro 2012 και 2016 και φυσικά τους Ολυμπιακούς σε Πεκίνο, Λονδίνο και Ρίο αλλά και πολλές από τις διοργανώσεις άλλων αθλημάτων που πρόβαλε η ΕΡΤ. Τότε άρχισα να συνειδητοποιώ ότι το κομμάτι του αθλητισμού με γοητεύει.

Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια από τώρα;

Η συγκεκριμένη ερώτηση πάντα με δυσκολεύει. Αρχικά θα ήθελα να έχω ταξιδέψει σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και σε χώρες εκτός Ευρώπης. Σίγουρα να συνεχίσω να προσφέρω εθελοντικά στην κοινωνία. Και θα ήθελα πολύ μετά το πρώτο μου πτυχίο να συνεχίσω σπουδές στη δημοσιογραφία.

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σου ;

Ο επόμενός μου στόχος σίγουρα είναι να πάρω πρώτα το πτυχίο μου στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Στη συνέχεια θα ήθελα να κάνω σπουδές στη δημοσιογραφία. Αλλά σίγουρα θα ήθελα και κάποια στιγμή να καταφέρω να πάω στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως εθελόντρια ή και ως δημοσιογράφος ή και γιατί όχι και τα δύο.

Ποια είναι η «γεύση» που σου άφησε η Πάτρα;

Η αλήθεια είναι πως δεν είχα άπλετο χρόνο να τη γνωρίσω. Ωστόσο, από τις βόλτες που έκανα μου άρεσαν πολύ τα στενάκια στο κέντρο της πόλης  και τα σπίτια με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική και τις αμέτρητες γλάστρες με τα πολύχρωμα λουλούδια. Επίσης μου άρεσε πολύ το ηλιοβασίλεμα και η θέα από τις εγκαταστάσεις του ΝΟΠ. Είναι κάτι που θα θυμάμαι για πάντα. Οι άνθρωποι με αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή και μερικοί κιόλας με μαλωσαν επειδή δεν τους είπα από τη πρώτη στιγμή ότι είμαι από μακριά για να με στηρίξουν παραπάνω. Έκανα πολλούς φίλους οι οποίοι ενθουσιάστηκαν που ήρθα από μακριά και σίγουρα θα ξαναβρεθούμε κάποτε. Το μόνο που με προβλημάτισε μόνο είναι λίγο η συμπεριφορά των οδηγών ειδικά μπροστά από την Ακτή Δυμαίων. Τα αυτοκίνητα ανέπτυσσαν μεγάλη ταχύτητα. Θεωρώ πως θα πρέπει γενικότερα να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στους δρόμους.

Στην Βίκυ Μαυρομάτη

(εφημερίδα Κόσμος)