Εστία «πονοκεφάλων»! Άγνωστο αν και πως θα ενσωματωθεί η Εστία του πρώην ΑΤΕΙ με αυτή του Πανεπιστημίου | dete

Εστία «πονοκεφάλων»! Άγνωστο αν και πως θα ενσωματωθεί η Εστία του πρώην ΑΤΕΙ με αυτή του Πανεπιστημίου

Η συγκέντρωση που έκαναν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών μπροστά από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, προτού καν ξεκινήσει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά δείχνει ότι η σεζόν που ξεκινά θα είναι δύσκολη για την φοιτητική εστία και τους σπουδαστές που διαμένουν εκεί.

Η φοιτητική Εστία, παρά τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις των αρμοδίων, παραμένει σε μαύρα  χάλια και σύμφωνα με εκτιμήσεις χρειάζεται ένα κονδύλι τουλάχιστον 6. 000.0000 ευρώ για να γίνει συντήρηση στα κτίρια που αυτή τη στιγμή βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Υγρασία και σοβάδες στους διαδρόμους

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα από τα δωμάτια της έχουν υγρασία, οι σοβάδες πέφτουν στους διαδρόμουςκαι όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να ενοικιάσουν ένα σπίτι στην Πάτρα θα πρέπει να προσαρμοστούν και να ανεχτούν αυτές τις συνθήκες που έχουν γίνει χρόνιες.

Το ένα από τα κτίρια της εστίας αυτή τη στιγμή δεν έχει καν ζεστό νερό, ενώ υπάρχουν και δεκάδες ακόμα προβλήματα που αφορούν διαφόρων ειδών παροχές υπηρεσιών (από διαδίκτυο έως και το καθαριστήριο στεγνωτήριο), κάτι που κάνει την ζωή των σπουδαστών ακόμα πιο δύσκολη.

Η Εστία του Πανεπιστημίου Πατρών έχει αυτή τη στιγμή συνολικά 800 σπουδαστές που διαμένουν, στο κεντρικό της κτίριο αλλά και στα ξενοδοχεία που συνεργάζονται και έχουν αναλάβει την φιλοξενία των φοιτητών που δεν χωρούν στο κεντρικό κτίριο.

Πρόβλημα διαρκείας από το 2008

 Το πρόβλημα δημιουργήθηκε μετά τον σεισμό του 2008 οπότε και κρίθηκαν ακατάλληλα δύο κτίρια. Αποτέλεσμα ήταν το 1/3 των δωματίων να βγουν εκτός και μαζί με αυτά και τα όνειρα για άνετη και αξιοπρεπή στέγαση των φοιτητών.
Από τότε μέχρι σήμερα, έντεκα ολόκληρα χρόνια, καμία κυβέρνηση δεν κινήθηκε στην κατεύθυνση της αποκατάστασης των ζημιών. Η λύση που βρέθηκε ήταν η ενοικίαση δίκλινων δωματίων σε ξενοδοχεία έτσι ώστε δι΄αυτής της οδού να καλυφθεί το κενό στη στέγαση των φοιτητών. Αποτέλεσμα; Να δαπανάται ποσό το οποίο αν είχε διατεθεί για την αποκατάσταση και συντήρηση της υπάρχουσας εστίας, αυτή τη στιγμή δεν θα υπήρχαν τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν και σίγουρα δεν παραπέμπουν σε φοιτητική εστία σε μια χώρα του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Οι κλίνες  που χάθηκαν δεν αντικαταστάθηκαν λοιπόν ποτέ και ακόμα περισσότερο δεν αυξήθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες των δεκάδων φοιτητών που  παρόλο που συγκεντρώνουν τα κριτήρια για να μπουν στην Εστία, ωστόσο μένουν εκτός.

Αποτέλεσμα είναι αρκετοί  από τους φοιτητές που οι γονείς τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να πληρώνουν ενοίκια και μισθώματα να αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές τους. Όμως ακόμα και αυτοί που μένουν σε ξενοδοχεία εκτός εστίας αντιμετώπισαν τις περασμένες χρονιές σοβαρό πρόβλημα, κινδυνεύοντας να μείνουν στο δρόμο από τη στιγμή που οι ξενοδόχοι είχαν μείνει απλήρωτοι από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

Το ίδρυμα αυτό είναι ο φορέας που έχει αναλάβει την ευθύνη, τη διαχείριση και την κάλυψη των εξόδων των φοιτητικών εστιών της χώρας, ωστόσο, κάθε χρόνο τα κονδύλια μειώνονται, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, ακόμα και σε στοιχειώδεις ανάγκες.

Ας μην ξεχνάμε το κλείσιμο του εστιατορίου της εστίας πριν από δύο χρόνια αφού είχαν τελειώσει οι προμήθειες και το μόνο που σέρβιραν για αρκετές εβδομάδες στους σπουδαστές ήταν μακαρόνια και ζυμαρικά, ενώ κάθε χειμώνα σχεδόν η Εστία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την θέρμανση.

Πρόκειται για προβλήματα που σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το όλο θέμα είναι αρκετά πιθανό να υπάρξουν και φέτος αφού το κονδύλια παραμένουν χαμηλά και δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της Εστίας.

Υπό διάλυση και η Εστία του πρώην ΑΤΕΙ

Παρόμοια και ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι φοιτητές της εστίας του πρώην ΑΤΕΙ η οποία μέχρι ώρας παραμένει άγνωστο αν και πως θα ενσωματωθεί με την Εστία του Πανεπιστημίου, μετά τη συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων.

Τα κτίρια της Εστίας εκεί είναι σε εξίσου κακή κατάσταση, διαδίκτυο δεν υπάρχει το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου, υπάρχουν ελλείψεις σε πλυντήρια και κουζίνα, ενώ τα περισσότερα από τα ντους είναι κατεστραμμένα.

Ωστόσο, οι φοιτητικοί σύλλογοι πιστεύουν ότι η απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία Εστιών με τη Σύμπραξη Ιδιωτικού Δημόσιου Τομέα θα οδηγήσει το όλο θέμα στην ιδιωτικοποίησή τους από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που έχοντας ως σκοπό τους το κέρδος θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο τα προβλήματα για τους σπουδαστές αναγκάζοντας τους να φύγουν από τις δομές έως και να παρατήσουν τη σχολή τους.

«Από τη στιγμή που το κράτος και η πολιτεία, με όποια κυβέρνηση ήταν στην εξουσία κατά καιρούς, δεν προχώρησε στην κατασκευή νέων κτιρίων, αλλά αντίθετα μείωσε τα κονδύλια για να υποβαθμιστούν ακόμα περισσότερο οι υπάρχοντες δομές, το θέμα της στέγασης για τους μη κατέχοντες σπουδαστές φαίνεται ότι οδηγείται σε αδιέξοδο», λένε.

1.000 από τις 30.000

Οι φοιτητές στην Πάτρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, φτάνουν τις 30.000 και από αυτούς οι εστίες των Πανεπιστημίου Πατρών και του ΑΤΕΙ, διαμένουν μόλις 1.000. (800 στην Εστία του Πανεπιστημίου, γύρω στους 200 στο ΑΤΕΙ).

Υπάρχουν αρκετοί σπουδαστές που ενώ έχουν μπει στην εστία περιμένουν από την περασμένη χρονιά εξαιτίας των προβλημάτων και της έλλειψης κλινών. Η εστία που έφτιαξε και ολοκλήρωσε η Ιερά Μητρόπολη Πατρών στην Φιλοποίμενος, είναι αρκετά μικρή και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες.

Η εστία που θέλησε να δημιουργήσει στο κτίριο Σώκαρη ο δήμος Πατρέων δεν έχει προχωρήσει.

 

Κ. Α.

(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)