Εντός 10 ημερών φεύγουν από τον ΑΣΟ! Τα καρναβαλικά πληρώματα στο… κυνήγι της στέγης – Τι προτείνει ο Δήμος και ποιες οι δυσκολίες | dete

Εντός 10 ημερών φεύγουν από τον ΑΣΟ! Τα καρναβαλικά πληρώματα στο... κυνήγι της στέγης - Τι προτείνει ο Δήμος και ποιες οι δυσκολίες

Tα μαζεύουν εντός δεκαημέρου από τον ΑΣΟ και μετακομίζουν τα πληρώματα του Κρυμμένου Θησαυρού που φιλοξενούνται στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις όπου και δημιουργούν τα άρματά τους και φιλοτεχνούν ανάλογες «βαριές» κατασκευές. Οι εργασίες για την αναμόρφωση του ΑΣΟ ξεκινούν, αλλά με μια μικρή λεπτομέρεια. Η λύση που είχε προταθεί για τη μετεγκατάσταση, σε χώρο δηλαδή στην Πειραϊκή Πατραϊκή, βγαίνει εκτός του σεναρίου για λόγους διαδικαστικούς που ωστόσο δεν διευκρινίστηκαν επαρκώς.

Σε συνάντηση που είχαν με την νέο πρόεδρο του καρναβαλικού οργανισμού Ήρα Κουρή, τα πληρώματα ενημερώθηκαν ότι ο συγκεκριμένος χώρος, τον οποίο είχαν επισκεφθεί και είχαν κάνει και τις απαραίτητες μετρήσεις, δεν προσφέρεται πλέον, οπότε πολύ πριν ξεκινήσει το κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού, θα πρέπει να ξεκινήσει το κυνήγι της εξεύρεσης νέου χώρου και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές.

 Η πρόταση του Δήμου

 Οι εγκαταστάσεις που αντιπροτάθηκαν στα πληρώματα, είναι αυτές του Δαφαράνου στον Καστελλόκαμπο. Όπως ενημερωθήκαμε εκεί υπάρχει ένας χώρος έκτασης 1.000 τμ. και άλλος ένας παραπλεύρως, έκτασης 700 τμ.

Ο πρώτος κρίνεται ότι δεν χωράει τους φιλοξενούμενους καρναβαλιστές οι οποίοι ξεπερνούν τους 21, ούτε όσους πιθανόν θα επιθυμούσαν να ενταχθούν στο μέλλον. Αν όμως προστεθεί και  ο δεύτερος χώρος, το πρόβλημα λύνεται. Λύνεται πράγματι;

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις είναι μεν καθαρές, με τουαλέτες και άλλες βασικές υποδομές, αλλά η στέγη είναι από αμίαντο, κάτι που δεν ενθουσιάζει τους καρναβαλιστές.

Πέραν τούτου, τα άρματα θα πρέπει να διανύσουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της διαδρομής από τη μια άκρη της πόλης έως την άλλη. Το χειρότερο δε, είναι ότι θα πρέπει να περάσουν δύο γέφυρες με ύψος 4,5 μέτρα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ακόμη και το μικρότερο από τα άρματα που κατασκευάζονται από τα πληρώματα, είναι αδύνατον να διέλθει.

Η λύση που αντιπροτάθηκε ήταν να γίνει ανάποδα η διέλευση. Να σταματήσει δηλαδή η κυκλοφορία και να πάνε ανάποδα τα άρματα από άλλο δρόμο προκειμένου να αποφευχθούν οι δύο γέφυρες.

Αναζητούνται άλλοι χώροι

Στη νέα αυτή και δύσκολη εξίσωση, τα πληρώματα αντιπρότειναν να ψάξουν και σε άλλες περιοχές, άλλους χώρους που θα μπορούσαν να ενοικιαστούν άμεσα από το δήμο και να πληρούν τις προδιαγραφές. Ένας άλλος χώρος που συζητήθηκε είναι αυτός πίσω από το ετοιμόρροπο κτίριο του παλιού τελωνείου, ενώ συζητείται και άλλος χώρος στην περιοχή της Παραλίας.

 Γιατί όχι στο Πετρωτό;

Το σενάριο της φιλοξενίας των πληρωμάτων από το καρναβαλικό εργαστήριο στο Πετρωτό, απορρίφθηκε εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ήρα Κουρή σχεδιάζει τη διαμόρφωση του χώρου έτσι ώστε αυτός να είναι επισκέψιμος. Κάτι σαν τη δημιουργία ενός μικρού πάρκου δηλαδή με παγκάκια, όπου θα μπορούν να πηγαίνουν οι μαθητές, να μαθαίνουν για την τέχνη των αρμάτων και να κάνουν κατασκευές. Τόνισε μάλιστα ότι δεν επιθυμεί ο δήμος να στεγαστεί εκεί η ιδιωτική πρωτοβουλία, και ο χώρος θα πρέπει να παραμείνει δημοτικός.

Τα πληρώματα φέρεται να συμφώνησαν με αυτό το σκεπτικό εξ ου και δεν είχαμε τις συνήθεις διαμαρτυρίες.

Η καρναβαλική ιστορία του  ΑΣΟ

Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΣΟ παραχωρήθηκε για να στεγαστούν τα πληρώματα που κατασκευάζουν άρματα, επί Αντιδημαρχίας Γ. Ζαφειρόπουλου. Μέχρι σήμερα, εκει στεγάζονταν από 20 έως 25 καρναβαλικά πληρώματα, καθάριζαν τον χώρο, τον συντηρούσαν και παρενέβαιναν βελτιωτικά σε αυτόν.

Η συνύπαρξή τους στον ίδιο χώρο, τους έχει δώσει τη δυνατότητα της συνεργασίας, της ανταλλαγής τεχνικών και πληροφοριών που βελτιώνουν τις κατασκευές, της αλληλοβοήθειας με στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα.

Μέσα στον χώρο παρέμεναν τα εργαλεία, οι κατασκευές και οι πλατφόρμες, αλλά και παλιότερες κατασκευές που ανασκευάζονται και χρησιμοποιούνται εκ νέου.

Σε ανακοίνωση που είχαν παλαιότερα εκδώσει οι καρναβαλιστές είχαν δώσει τις παρακάτω προδιαγραφές: ο νέος χώρος που θα ανευρεθεί να είναι κλειστός, να μπορούν να αποθηκεύουν τα εργαλεία τους και τις κατασκευές τους ασφαλώς, να διαθέτει πόρτα αντίστοιχη με αυτήν του ΑΣΟ, ώστε να μπορούν να βγουν τα άρματά τους, να έχει διέξοδο σε δρόμο που να χωράει τα άρματα να κυκλοφορήσουν και τέλος να είναι όλοι μαζί.

Θα ανευρεθεί αυτός ο χώρος εντός 10 ημερών; Οι καρναβαλιστές το έχουν πάρει πατριωτικά και ψάχνουν εναλλακτικές.

Γ. Κοντογεωργοπούλου

(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)