“Ελάχιστες οι πιθανότητες να επαναλάβει ο Ερντογάν μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία” | dete

"Ελάχιστες οι πιθανότητες να επαναλάβει ο Ερντογάν μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία"

Παρά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες στις περιοχές της βόρειας Συρίας εξακολουθούν να βρίσκονται Κούρδοι μαχητές, των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), τους οποίους ο Τούρκος πρόεδρος αποκαλεί τρομοκράτες, είναι αμφίβολο εάν η Άγκυρα επαναλάβει μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή.

Στην εκτίμηση αυτή προχώρησαν Ρώσοι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η ρητορική Ερντογάν απευθύνεται πρωτίστως στο εσωτερικό της χώρας του.

Ο διευθυντής του Κέντρου Μέσης και Εγγύς Ανατολής το οποίο υπάγεται στο Ρωσικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών(ΡΙΣΜ), Βλαντίμιρ Φίτιν, εκτιμά ότι μια νέα τουρκική στρατιωτική επιχείρηση είναι ελάχιστα πιθανή.

«Επειδή, παρόλα αυτά, κάποιοι μεμονωμένοι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μπορεί να έχουν μείνει κάπου, αυτό δεν σημαίνει ότι στη ζώνη αυτή έχουν παραμείνει μεγάλα στρατιωτικά τμήματα. Πολύ περισσότερο που συνεχίζονται οι κοινές περιπολίες της ρωσικής Στρατιωτικής Αστυνομίας και των Τούρκων στρατιωτών», δήλωσε σχετικά.

Παρεμφερής είναι η εκτίμηση του Μπορίς Βολκόφ, που είναι ο παλαιότερος επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Αραβικών και Ισλαμικών Μελετών, που υπάγεται στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

«Δεν αξίζει να μιλάει κανείς για μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση», είπε ο Βολκόφ, αν και παραδέχθηκε ότι η Άγκυρα μπορεί να προβεί σε κάποιες μεμονωμένες ενέργειες στην ζώνη ασφαλείας. «Ο Τουρκικός Στρατός δεν σταμάτησε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις που σχετίζονται με την δημιουργία ζώνης ασφαλείας, αλλά θα έλεγα ότι τις ανέστειλε… Μεμονωμένες επιχειρήσεις του Τουρκικού Στρατού είναι καθ’ όλα πιθανές», σημείωσε σχετικά.