Εκτιμήσεις βάσεων 2019: Πού θα κινηθούν οι βάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ | dete

Εκτιμήσεις βάσεων 2019: Πού θα κινηθούν οι βάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ

Πτώση για τις βάσεις σε όλα τα επιστημονικά πεδία «δείχνουν» τα στατιστικά στοιχεία µε τις βαθµολογικές επιδόσεις των µαθητών στις Πανελλήνιες 2019.Η ανακοίνωση των επιδόσεων των υποψηφίων για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήµια της χώρας εµφανίζει γενικότερα απογοητευτική εικόνα για τις ικανότητες των νέων σε βασικά µαθήµατα.

Τα ποσοστά των γραπτών κάτω της βάσης είναι εξαιρετικά υψηλά και κυρίως στη Βιολογία γενικής παιδείας (64,99%), στα Μαθηµατικά (69,62%) και στην Ιστορία (47,20%). Εξαίρεση αποτελεί µόνο το µάθηµα της Νεοελληνικής Γλώσσας, στο οποίο κάτω από τη βάση έγραψε µικρό ποσοστό, που άγγιξε το 16%.

Φέτος µειώθηκαν και οι αριστούχοι σε όλα τα µαθήµατα, εκτός από τη Βιολογία, γεγονός που επιβεβαιώνει την πτώση των βάσεων ακόµη και στις υψηλόβαθµες σχολές. Το γεγονός που φαίνεται ότι σηµάδεψε τη φετινή χρονιά ήταν το βαθµολογικό «βατερλό» στο µάθηµα της Χηµείας.

Όπως είχαν εκτιµήσει και οι καθηγητές της Χηµείας, τα θέµατα ήταν τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών, γεγονός που είχε ως αποτέλεσµα χιλιάδες υποψήφιοι να γράψουν κάτω από τη βάση και ταυτόχρονα να «εξαφανιστούν» οι αριστούχοι στο µάθηµα αυτό. Πέρυσι στη Χηµεία είχε γράψει κάτω από τη βάση το 26,25% των υποψηφίων, ενώ φέτος το ποσοστό εκτοξεύτηκε στο 42,12%. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι και οι αριστούχοι σχεδόν εξαφανίστηκαν, αφού το ποσοστό που πήρε φέτος βαθµό από 18 έως 20 είναι 4,38%, ενώ πέρυσι ήταν σχεδόν 23%.

Το βασικό συμπέρασμα πάντως είναι πως, παρότι χιλιάδες υποψήφιοι έγραψαν κάτω από τη βάση, δεν θα μείνουν εκτός των πανεπιστημίων, καθώς οι περισσότεροι θα εισαχθούν σε κάποιο τμήμα της περιφέρειας και κυρίως σε αυτά που προέκυψαν από τις συνενώσεις με τα ΤΕΙ.

Όσον αφορά στην ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, το μεγαλύτερο ποσοστό βαθμολογιών κάτω από τη βάση παρατηρήθηκε στο μάθημα της Ιστορίας. Το 47,2% των υποψηφίων έγραψε κάτω από 10, ενώ μόλις το 9,04% συγκέντρωσε βαθμολογία από 18 έως 20.

Στα Αρχαία, το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στις βαθμολογίες 5 – 10 (26,24% των υποψηφίων), ενώ υψηλή βαθμολογία (18 – 20) συγκέντρωσε μόνο 2,84% των υποψηφίων.

Πέρα από όλα αυτά, όμως, η Παρασκευή (28.6.2019) ήταν μια μέρα χαράς για τους περισσότερους υποψήφιους αλλά και αγωνίας γι’ αυτούς που δεν κατάφεραν να κατακτήσουν βαθμολογίες που θα τους οδηγήσουν στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων και τώρα θα βρεθούν μπροστά στην αγωνιώδη αναζήτηση «εναλλακτικών» σπουδών σε άλλες δομές εκπαίδευσης που παρέχουν ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας.