Εκσυγχρονίζεται το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας της Πάτρας – Απαντά και στο 112 | dete

Εκσυγχρονίζεται το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας της Πάτρας - Απαντά και στο 112

Εκσυγχρονίζεται το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας της Πάτρας, το οποίο πλέον θα μπορεί να απαντά και στον αριθμό για τις επείγουσες ανάγκες «112», που λειτουργεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1991.

Τα μέλη του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ Πάτρας εκπαιδεύτηκαν από στελέχη του Κέντρου που είχαν on line σύνδεση με άλλα παραρτήματα, μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή.

Είναι ένα πρόγραμμα που «τρέχει» με καθυστέρηση στην χώρα μας και στόχος της διοίκησης του ΕΚΑΒ Πάτρας είναι να εφαρμόσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά τα νέα δεδομένα με «οδηγό» την σύγχρονη τεχνολογία.

Πλέον, από την οθόνη του υπολογιστή από την Πάτρα οι υπάλληλοι του ΕΚΑΒ θα μπορούν να διαχειρίζονται όλα τα συμβάντα της περιφέρειας. Η αρχή έγινε με τον Πύργο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αντιδράσεις από την περιοχή της Ηλείας και φόβοι για καθυστέρηση στην διαχείριση των συμβάντων.

Σημείο-κλειδί επίσης είναι η σωστή και άμεση λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος, καθώς πλέον όλα τα συμβάντα θα αποτυπώνονται ηλεκτρονικά.

112: Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης

Το 112 καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ως ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης. Χρησιμοποιείται για δωρεάν κλήση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε όλες τις χώρες της ΕΕ, διευκολύνοντας την τηλεφωνική πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμος αριθμός για τους πολίτες που ταξιδεύουν εντός της ΕΕ και έρθουν αντιμέτωποι με καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο εξωτερικό.

Το 112 λειτουργεί σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε παράλληλα με τους εθνικούς αριθμούς κλήσης έκτακτης ανάγκης. Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ αποτελεί ωστόσο τον μοναδικό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης. Λειτουργεί επίσης σε μερικές χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ελβετία και η Νότια Αφρική.

Στην Ελλάδα, το 112 λειτουργεί όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και συνδέει τον καλούντα, ανάλογα με το περιστατικό έκτακτης ανάγκης που αυτός αναφέρει με:

·         την Αστυνομία

·         τo Πυροσβεστικό Σώμα

·         το ΕΚΑΒ

·         το Λιμενικό Σώμα

·         την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056

·       την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000

Στις τηλεφωνικές κλήσεις προς το 112 απαντούν αμέσως ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές  στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.

Η κλήση προς το 112 είναι χωρίς χρέωση και μπορεί να γίνει από σταθερό ή  κινητό τηλέφωνο (ακόμη και χωρίς κάρτα SIM).

Η κλήση προς το 112 μπορεί να γίνει και από δημόσιους τηλεφωνικούς θαλάμους χωρίς τηλεκάρτα.

Ο αριθμός 112 λειτουργεί εντός της εμβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Αν η περιοχή του συμβάντος δεν καλύπτεται από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του καλούντος, η κλήση προς το 112 πραγματοποιείται μέσω άλλων δικτύων κινητής τηλεφωνίας που καλύπτουν τη συγκεκριμένη περιοχή (λειτουργία υπηρεσίας εθνικής και διεθνούς περιαγωγής).

Η κλήση στο 112 παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού της θέσης του καλούντος. Αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία του 112  στην Ελλάδα είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.