Εκρέμ Ιμάμογλου: Αναλαμβάνει καθήκοντα στον δήμο Κωνσταντινούπολης | dete

Εκρέμ Ιμάμογλου: Αναλαμβάνει καθήκοντα στον δήμο Κωνσταντινούπολης

H τελετή ανάληψης των καθηκόντων του Εκρέμ Ιμάμογλου στο Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18:30, όπως ανήρτησε στο πολύ ενεργό twitter του, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος από τις επαναληπτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, καλώντας τους πολίτες να παραστούν στη μεγάλη στιγμή.

Αναμένεται οι δημότες να ανταποκριθούν στο κάλεσμα, δημιουργώντας την αυθόρμητη κοσμοπλημμύρα που υπήρξε μετά τη νίκη της Κυριακής σε όλα τα εκλογικά γραφεία του ρεπουμπλικανικού CHP.

Μιλώντας πάντως στους δημοσιογράφους, ο Ιμάμογλου υποβάθμισε το γεγονός ότι η εντολή για να αναλάβει το αξίωμά του καθυστέρησε επί τούτου λίγες μέρες, συνεχίζοντας στη συγκαταβατική μετριοπαθή “γραμμή” που ακολούθησε και προεκλογικά: «Πιστεύω ότι πρόκειται για ζήτημα απλής ρουτίνας», ανέφερε ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης, που, στο μεταξύ, προέβη, όπως είχε δεσμευτεί τηλεοπτικά, σε ανακοίνωση των περιουσιακών στοιχείων τού ίδιου (κατέχει το 80% οικογενειακής περιουσίας) της συζύγου του και του πατέρα του, όπου προκύπτει η μεγάλη ακίνητη οικογενειακή περιουσία.

Παρόλο που και ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε συμφωνήσει on air να δημοσιοποιήσει τα περιουσιακά του στοιχεία του, δεν το έπραξε. Αντί για αυτό υπέβαλε μήνυση κατά του ειδησεογραφικού T24, που αμφισβητεί τον τρόπο προέλευσης της περιουσίας του.

Η απόλυση και ο ακτιβιστής

Στον αντιπολιτευτικό πάντως Τύπο κεντρικό θέμα από χτες είναι η απόλυση της εκπαιδευτικού στο Δημόσιο Κέντρο Εκπαίδευσης Χοζάτ, στο Ντερσίμ, Έβριμ Τσκάμακ, επειδή ανέβασε σε λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία του Φιντέλ Κάστρο, με τη φράση «αν ηττηθούμε, θα σηκωθούμε και θα προσπαθήσουμε ξανά, αν οι δικτάτορες ηττηθούν, θα είναι το τέλος τους».

Η Έβριμ Τσάκμακ κατηγορήθηκε ότι με την ανάρτησή της «προσβάλλει τον Τούρκο Πρόεδρο». Η ίδια, αμυνόμενη, υποστήριξε ότι μοιράστηκε την εικόνα για να σχολιάσει την κατάσταση στη Βενεζουέλα και ότι δεν είχε καμία σχέση η αναφορά της με την Τουρκία. Ως επίσημος λόγος για την απόλυσή της, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, είναι το ότι δεν «εκτελεί τις πράξεις και τις ενέργειες που απαιτούνται από το καθήκον της με τον κατάλληλο τρόπο και δεν εμφανίζει στα μαθήματα τη στάση και την αξιοπρέπεια που αναμένεται από τους δημόσιους λειτουργούς».

Έπειτα από 221 ημέρες στη φυλακή απελευθερώθηκε, κατά την προχθεσινή ακρόαση (25 Ιουνίου) στην δίκη για το κίνημα στο Γκεζί Πάρκου, που ‘λαβε χώρα το 2013, ο ακτιβιστής Γ. Ακσάκογλου, που είχε συλληφθεί στις 17 Νοεμβρίου 2018, με την κατηγορία της προσπάθειας ανατροπής του καθεστώτος. Κατά την έξοδό του από το κρατητήριο δήλωσε:  «Υπάρχουν πολλοί συλληφθέντες χωρίς κανένα βάσιμο στοιχείο. Η Δικαιοσύνη πρέπει να έρθει σε αυτή τη χώρα το συντομότερο δυνατό». Για τη συνέχιση της κράτησης του γνωστού φιλάνθρωπου επιχειρηματία Osman Kavala, του οποίου η σύλληψη, επίσης για τη δράση του στο Γκεζί Πάρκο, δεν σταματά, ο Ακσάκογλου υπογράμμισε: «Λυπάμαι πολύ που παραμένει κρατούμενος εδώ και 20 μήνες χωρίς κανένα απολύτως λόγο”.

Στη δίκη για το Γκεζί Πάρκο, με ποινές ισόβιας κάθειρξης, βρίσκονται αντιμέτωποι 16 ακτιβιστές.