Δυτική Ελλάδα: Εβγαζαν χρυσό από το χαλκό | dete

Δυτική Ελλάδα: Εβγαζαν χρυσό από το χαλκό

Εύκολη λεία φαίνεται ότι θεωρούσαν πέντε νεαροί την κλοπή καλωδίων χαλκού από φωτοβολταϊκά πάρκα. Οι απομακρυσμένες εγκαταστάσεις ήταν άμεσα προσεγγίσιμες. Δεν υπολόγισαν όμως τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης τα οποία, ως αδιάψευστοι μάρτυρες, πρόδωσαν την παρουσία τους. Ανδρες της ασφάλεια από την Αμαλιάδα, σε συνεργασία με την Ασφάλεια Πύργου, έστησαν την παγίδα τους στον Ελαιώνα, προχθές Σάββατο το βράδυ και κατάφεραν να συλλάβουν επ αυτοφώρω και τους πέντε!
Κατά τις έρευνες των προηγούμενων ημερών, οι αστυνομικοί αξιοποίησαν πλήρως τα 'ψηφιακά αποτυπώματα' που συνέλεξαν με τους πέντε να ανοίγουν τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις σε πάρκα φωτοβολατικών σε όλη τη χώρα και τα συνέδεσαν με άλλα στοιχεία που προέκυψαν από ειδικές ανακρίσεις.
Οι πέντε συνολικά αλλοδαποί που συνελήφθησαν το βράδυ προχθές στον Ελαιώνα Ηλείας, είναι ηλικίας από 25 έως 35 ετών. Οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν κόφτες, πένσες, κατσαβίδια αλλά και συρματόσχοινο με γάντζους, τα οποία χρησιμοποιούσαν για την κοπή, έλξη και κλοπή των καλωδίων.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία με κατηγορίες για τρία κακουργήματα, σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διάπραξης διακεκριμένων κλοπών.
Οπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τους τελευταίους έξι μήνες είχαν διαπράξει συνολικά, οκτώ κλοπές και μια απόπειρα, σε εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σε Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Κορινθία, Καρδίτσα και Πιερία.
Είχαν αφαιρέσει καλώδια χαλκού μήκους άνω των 15 χιλιομέτρων, η αξία των οποίων εκτιμάται στα 240.000 ευρώ, ενώ οι φθορές που προκάλεσαν στα πάρκα ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.
Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν τα δύο αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν οι δράστες καθώς και πέντε συσκευές κινητών που βρήκαν στην κατοχή τους.