Διαμαρτυρίες για το «κούρεμα» των δέντρων στα Ψηλαλώνια | dete

Διαμαρτυρίες για το «κούρεμα» των δέντρων στα Ψηλαλώνια

Για απροσεξία, η οποία σε κάποια σημεία αγγίζει τα όρια της «σφαγής», κάνουν λόγο κάτοικοι και καταστηματάρχες της περιοχής των Υψηλών Αλωνίων στην Πάτρα, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι κάποια από τα  δέντρα (πολλά από τα οποία βρίσκονται επί πολλά χρόνια στην περιοχή και την χαρακτηρίζουν) κόπηκαν πολύ άγαρμπα από τα συνεργία του δήμου, ένα μάλιστα από αυτά, κυριολεκτικά κατακρεουργήθηκε.

Ορισμένα δέντρα, όπως λένε  διαμαρτυρόμενοι γεωπόνοι, κόπηκαν σύριζα από τον κορμό, ενώ κάποια από τα πεύκα θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να συνέλθουν μετά το κουτσούρεμα.

Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν μείνει μόνο οι κορμοί των δέντρων να χάσκουν σαν χοντρά κοντάρια, ικέτες της εύνοιας του καιρού που πρέπει να περάσει για να μπορέσουν να ξαναγίνουν δέντρα.

Ο ζήτημα της κοπής των δέντρων δεν απασχολεί για πρώτη φορά την περιοχή. Κατά καιρούς (και από τις εποχές προηγούμενων δημοτικών αρχών) εκφράζονται διαμαρτυρίες για τον τρόπο με τον οποίο τα συνεργεία εφορμούν για να κλαδέψουν, αφήνοντας πίσω τους «γυμνές», περιοχές οι οποίες είναι ταυτόσημες με το πράσινό τους, όπως εν προκειμένω η πλατεία Υψηλών Αλωνίων.

Η αλήθεια είναι ότι το πρόσφατο παράδειγμα  της πτώσης του μεγάλου κλαδιού θορύβησε καταστηματάρχες και θαμώνες των Υψηλών Αλωνίων καθώς απειλήθηκε ατύχημα.

«Από το ένα άκρο όμως έως το άλλο, υπάρχει ωκεανός» λένε θαμώνες των Υψηλών Αλωνίων που δεν μπορούν να συνηθίσουν το ριζικό κλάδεμα και ήδη νοσταλγούν την παλιά εικόνα της πλατείας και επισημαίνουν ότι  τόσο μεγάλης έκτασης κλάδεμα, αλλοιώνει την εικόνα πλατειών και  δημόσιων χώρων και ξενίζει τους πολίτες.

Το ερώτημα είναι αν μεταξύ ασφάλειας και αισθητικής υπάρχει ένα ενδιάμεσο στάδιο για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, περισσότερο φιλικών προς τα δέντρα  και αν όντως υπάρχει, γιατί πηγαίνουμε κατευθείαν στο κούρεμα των δέντρων τύπου «νόμος 4000» για τους αείμνηστους τέντυ μπόις.

Γ. Κοντογεωργοπούλου

(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)