Δέσποινα Μουρτά: Η πρωταθλήτρια, το τίμημα της επιτυχίας και οι νέοι στόχοι! | dete

Δέσποινα Μουρτά: Η πρωταθλήτρια, το τίμημα της επιτυχίας και οι νέοι στόχοι!

Η Δέσποινα Μουρτά, αν και μικρή ακόμα σε ηλικία, είναι μια από τις πιο επιτυχημένες αθλήτριες στίβου αυτή την εποχή διατηρώντας στο ενεργητικό της πολλές διακρίσεις, με την πιο πρόσφατη να "ακούει" στον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ελλάδος στα 400 μ. Η Δέσποινα μιλάει για όλες τις επιτυχίες της που αποτελούν κίνητρο κάθε φορά να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα αλλά και για τις αποτυχίες της -που αν μη τι άλλο είναι φυσικό να υπάρξουν- οι οποίες όχι απλά την πείσμωσαν αλλά της δίδαξαν να μην το βάζει κάτω! Παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα παιδιά της γενιάς της, αποδεικνύει πως με αφοσίωση, σκληρή δουλειά και συγκέντρωση, τα μεγάλα όνειρα δεν είναι ακατόρθωτα!

Σε μικρή ηλικία έχεις καταφέρει να αποκτήσεις αρκετές διακρίσεις. Αυτό για σένα αποτελεί έναυσμα για να πετύχεις ακόμα περισσότερα πράγματα ή σε αγχώνει περισσότερο;

Το ότι έχω διακριθεί από μικρή ηλικία σίγουρα μου δίνει κίνητρο να συνεχίσω να προσπαθώ ώστε μέρα με τη μέρα να βελτιώνομαι. Ωστόσο υπάρχουν στιγμές που αυτό με αγχώνει, καθώς οι απαιτήσεις αυξάνονται και περιμένω πολύ περισσότερα από τον εαυτό μου. Άλλωστε το πιο δύσκολο δεν είναι να φτάσεις σε υψηλό επίπεδο, αλλά να διατηρηθείς εκεί.

 

Τελευταία σου σημαντική διάκριση ήταν πριν λίγο καιρό που αναδείχθηκες Πρωταθλήτρια Ελλάδας στα 400μ. με 53.52. Τι σημαίνει η διάκριση αυτή για σένα;

Αυτή η διάκριση για μένα ήταν μια δικαίωση και παράλληλα μια ανακούφιση. Οι αγώνες της χρονιάς που είχα κάνει μέχρι εκείνη τη στιγμή δε με είχαν ευχαριστήσει καθώς οι χρόνοι δεν ήταν αυτοί που περίμενα. Ήταν ιδιαίτερη στιγμή να τερματιζω στην πρώτη θέση στην πόλη μου, την Πάτρα. Παρόλα αυτά ήταν μια μέρα η οποία πέρασε και μαζί με την προπονητρια μου Κωνσταντίνα Μπορνιβελλι κοιτάμε την επόμενη.

 

Πρωταθλητισμός σημαίνει αφοσίωση, συγκέντρωση και σίγουρα πολλές θυσίες. Ποιο ήταν το τίμημα που κλήθηκες να πληρώσεις για να καταφέρεις να ανέβεις τόσο ψηλά;

Ο στίβος για μένα είναι τρόπος ζωής. Συνεπώς εάν κάνεις αυτό που αγαπάς θεωρώ ότι δεν υπάρχει τίμημα. Σίγουρα κάνω κάποιες υποχωρήσεις ωστόσο οι εμπειρίες που έχω αποκομίσει με έχουν "αποζημιώσει". Γενικά ένας αθλητής πρέπει να προσέχει τη διατροφή του, να κοιμάται νωρίς, να φροντίζει για την αποκατάσταση του και γενικότερα να είναι συγκεντρωμένος στο στόχο του.

Σίγουρα θα υπήρξαν και αποτυχίες σε αυτή τη διαδρομή. Ποια «αποτυχία» σου λοιπόν θα ξεχώριζες και τι κατάφερε να σου διδάξει;

Οι αποτυχίες δυστυχώς είναι μέσα στο πρόγραμμα. Για μένα η χειρότερη αποτυχία ήταν το 2015 που λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού δε μπόρεσα να συμμετάσχω στους αγώνες της θερινής σεζόν. Ωστόσο κατάφερα να το ξεπεράσω και με υπομονή και επιμονή να επανέλθω ξανά.

Πιστεύεις πως είναι σημαντικό και ταυτόχρονα εφικτό να μπορεί κάποιος στις μέρες μας να ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα με το κομμάτι του πρωταθλητισμού;

Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό ο κόσμος να ασχολείται με τον αθλητισμό για τη διατήρηση της καλής του υγείας και εννοείται πως είναι εφικτό. Φυσικά υπό την καθοδήγηση κατάλληλων ανθρώπων οι οποίοι είναι γνώστες του αντικειμένου και μπορούν να δώσουν σωστές συμβουλές. Όσον αφορά τον πρωταθλητισμό, έχουμε ανάγκη από νέα παιδιά με όρεξη για δουλειά και αγάπη για οτιδήποτε επιλέξουν να κάνουν. Ωστόσο στις μέρες μας πολλοί νέοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν νωρίς τον πρωταθλητισμό λόγω διαφόρων παραγόντων όπως π.χ. η εργασία ή επειδή δεν έχουν κίνητρο.

Γιατί επέλεξες τα 400 μ. και όχι κάποιο άλλο κομμάτι του αθλητισμού;

Γενικά επέλεξα το στίβο γιατί με το που μπήκα στο στάδιο, σε ηλικία 12 ετών, και έκανα την πρώτη μου προπόνηση ξετρελάθηκα. Μου αρέσει γιατί είναι ένα ατομικό άθλημα και μαθαίνεις να στηρίζεται αποκλειστικά στις δυνάμεις σου. Επέλεξα 400 μέτρα γιατί από την αρχή έκανα καλές επιδόσεις σε αυτή την απόσταση. Ωστόσο, επειδή προέρχομαι από μεγαλύτερες αποστάσεις θα ήθελα να δοκιμάσω και τα 800 μέτρα.

Ποιοι είναι οι στόχοι και τα όνειρά σου;

Στόχος μου είναι να βελτιώνομαι μέρα με τη μέρα και να δίνω το 100% του εαυτού μου. Θα ήθελα να διατηρηθω σε υψηλό επίπεδο και να είμαι παρούσα στις μεγάλες διοργανώσεις. Φυσικά το όνειρό μου είναι η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι πολύ δύσκολο όμως προσπαθώ καθημερινά για αυτό.

Ποιες συμβουλές θα έδινες σε κάποιον που απλά θέλει να κρατηθεί σε φόρμα και να προσέξει λίγο παραπάνω το σώμα και τον εαυτό του;

Το να φροντίζει κάποιος το σώμα του και την καλή του υγεία σημαίνει ότι αγαπάει τον εαυτό του. Οι συμβουλές που θα έδινα είναι η καλή διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση. Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και το κάθε σώμα αντιδρά διαφορετικά. Συνεπώς είναι απαραίτητο να αναζητάμε συμβουλές από τους κατάλληλους ανθρώπους. Εάν κάποιος καταφέρει να εντάξει τον αθλητισμό στην καθημερινότητα του και γενικότερα στη ζωή του τότε αυτή μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο.

Στην Βίκυ Μαυρομάτη