ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας – Ξεκίνησαν οι πρόβες για τον Προμηθέα Δεσμωτή | dete

ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας - Ξεκίνησαν οι πρόβες για τον Προμηθέα Δεσμωτή

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Πάτρας όπως ήδη γνωρίζουμε, θα πάρει μέρος φέτος στο Φεστιβάλ Επιδαύρου με την ιδιαίτερα φιλόδοξη παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου, «ίσως το πιο φωτισμένο κείμενο όλων των εποχών», όπως αναφέρει ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ, Σταύρος Τσακίρης, ο οποίος υπογράφει & τη σκηνοθεσία της παράστασης που θ’ ανέβει στις 9 και 10 Αυγούστου 2019 στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί σε επιλεγμένους σταθμούς ανά την περιφέρεια με πρώτο σταθμό την Πάτρα.

Οι πρόβες έχουν ήδη ξεκινήσει ενώ τον βασικό ρόλο του Προμηθέα θα υποδυθεί η Κάθριν Χάντερ. Ο Σταύρος Τσακίρης είδε στο πρόσωπο και την ερμηνευτική δεινότητα της Kathryn Hunter (Κάθριν Χάντερ) τον ιδανικό Προμηθέα και η Ελληνικής καταγωγής διεθνούς φήμης ηθοποιός, αποδέχθηκε με θέρμη την πρόσκληση - πρόκληση να ενσαρκώσει τον ομώνυμο και εμβληματικό αυτό ρόλο.

Η τιμημένη με βραβείο Olivier, ηθοποιός Κάθριν Χάντερ αναμένεται να βρεθεί για 1η φορά στην Επίδαυρο, για να παίξει και δη αρχαία τραγωδία. Η συνάντηση του Σταύρου Τσακίρη με τη μεγάλη Βρετανίδα ηθοποιό έγινε πέρυσι το καλοκαίρι στην Πάτρα όπου η Κάθριν Χάντερ είχε έρθει και είχε δει πρόβες της περσινής παράστασης που είχε ανεβάσει το ΔΗΠΕΘΕ και ο κ. Τσακίρης με κεντρικό πρόσωπο τον Οιδίποδα. Στην Πάτρα και στον γεμάτο ιστορία χώρο του Αρχαίου Ρωμαικού Ωδείου έμελλε να συμφωνηθεί η συνεργασία.

«Η Κάθριν Χάντερ είναι Ελληνικής καταγωγής αλλά δεν έχει ερμηνεύσει έως τώρα κάποιον ρόλο στην ελληνική γλώσσα. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου κι έχει αναγνωρισθεί παντού σαν μια από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς της εποχής μας. Μάλιστα η Χάντερ έχει ενσαρκώσει πληθώρα ανδρικών ρόλων, ενώ ήταν και η πρώτη γυναίκα ηθοποιός που ερμήνευσε το ρόλο του Βασιλιά Ληρ το 1977», ανέφερε ο κ. Τσακίρης.

Με την παράσταση αρχαίου δράματος «Προμηθέας Δεσμώτης» αναμένεται να είναι η πέμπτη παρουσία του κ. Τσακίρη ως σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Αθηνών/Επιδαύρου.

Στην ήδη πολυαναμενόμενη παράσταση, συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, του Φεστιβάλ Αθηνών και των επιχειρήσεων Τάγαρη, τον κεντρικό ρόλο του «Αφηγητή» κρατά ο σημαντικός ηθοποιός και ιδιαίτερα έμπειρος στο απαιτητικό είδος του αρχαίου δράματος Νικήτας Τσακίρογλου, ο οποίος έχει υποδυθεί και ο ίδιος τον Προμηθέα στο παρελθόν δυο φορές.

Στο ρόλο του Ήφαιστου θα είναι ο Δημήτρης Πιατάς που για 1η φορά ερμηνεύει έναν τραγικό ρόλο, παρά την πλούσια παρουσία του σε παραστάσεις του Φεστιβάλ Επιδαύρου. Η Πέγκυ Τρικαλιώτη υποδύεται την Ιώ. Ο Γεράσιμος Γενατάς κρατά τον απαιτητικό ρόλο του Ωκεανού και ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης το ρόλο του «Κράτους».

Το ρόλο του Ερμή μοιράζονται τρεις από τους πιο πολλά υποσχόμενους ηθοποιούς της νεότερης γενιάς: η Ηλιάνα Μαυρομάτη, η Αντιγόνη Φρυδά και ο Κωσταντίνος Νικούλι. Ο 9μελής χορός έχει ως κορυφαίο το παλαιό στέλεχος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ηθοποιό και σκηνοθέτη Περικλή Βασιλόπουλο.

Τα σκηνικά θα είναι του διεθνούς φήμης Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσου και τα κοστούμια του σημαντικού ενδυματολόγου Γιάννη Μετζικώφ που έχει «ντύσει» περισσότερες από 80 παραγωγές αρχαίου Ελληνικού δράματος. Μία ακόμη σημαντική συνεργασία στην παράσταση του «Προμηθέα Δεσμώτη» είναι κι αυτή του Ιταλού Marcello Magni, ο οποίο και θα έχει την ευθύνη για την κίνηση. Ο φημισμένος αυτός Ιταλός καλλιτέχνης είναι ένας εκ των συνιδρυτών του διεθνώς γνωστού θιάσου Complicite.

Σκηνοθετικό Σημείωμα

Ίσως η αρχαιότερη τραγωδία.

Ίσως το πιο φωτισμένο κείμενο όλων των εποχών.

Ίσως το πιο κρυπτικό κείμενο του κόσμου.

Ίσως το πιο βλάσφημο που γράφτηκε ποτέ.

Ίσως το πιο ευσπλαχνικό κείμενο γι’ αυτό το ον που σπαράζει ανάμεσα στο πολύ φως του σύμπαντος και το βαθύ σκοτάδι που προσπαθούν να του επιβάλουν στο μυαλό.

Μέγας τυραννισμένος ο Άνθρωπος και νυν και αεί.

Αναρωτιέσαι αν η ζωή που βιώνουμε είναι μια τιμωρία που ακολούθησε το προπατορικό αμάρτημα ή μια επιλογή του ανθρώπου να ορίσει ο ίδιος τη γήινη μοίρα του.

Η φωτιά που έκλεψε ο Προμηθέας είναι το φως που συνεχίζει να καίει. - Σταύρος Τσακίρης

Προμηθέας Δεσμώτης

Ο αφηγητής αφού εξιστορήσει τη μάχη των θεών για την εξουσία των ουρανών και την επικράτηση του Δία, παρακολουθεί την πτώση του ανθρώπου και του μόνου υποστηρικτή του, του Προμηθέα, στη γη.

Στην κορυφή του Καυκάσου, ο Ήφαιστος και οι συνοδοί του στήνουν ένα ψηλό στύλο όπου δένουν τον τιμωρημένο Προμηθέα. Αυτός, μόνος πια, θρηνεί για την άδικη έκπτωσή του και μέμφεται την αχαριστία του Δία.

Μόνοι του συμπαραστάτες οι άνθρωποι που νίκησαν τον φόβο τους. Κάποια στιγμή φτάνει ο Ωκεανός. Πλάσμα της φαντασίας του Προμηθέα ή πραγματικός ευσπλαχνικός Θεός; Άγνωστο. Του προτείνει να συμβιβαστεί με τον Θεό και να ζητήσει συγνώμη. Ο Προμηθέας δεν τον εμπιστεύεται και τον διώχνει. Μόνος στα δεσμά του συνεχίζει.

Μετά φτάνει η Ιώ, που φέρνει την Άνοιξη στον έρημο τόπο. Ο Προμηθέας χαίρεται, αλλά γνωρίζει ότι σύντομα η Ιώ θα χαθεί μέσα στους μεγάλους δρόμους, όπως είναι η μοίρα που της έδωσε η κατάρα της Ήρας. Έτσι και θα συμβεί. Καταχνιά σκεπάζει τα πάντα και πάλι.

Ο Προμηθέας πιο απελπισμένος από ποτέ τριγυρνά, όσο του επιτρέπουν οι αλυσίδες του σαν φυλακισμένο θηρίο. Τότε εμφανίζεται ο τρισυπόστατος και ερμαφρόδιτος Ερμής που του ανακοινώνει την τελική καταδίκη του. Ο Προμηθέας χάνεται στο παντοτινό σκοτάδι.

“Γιατί εμένα Θεέ μου;”, αναρωτιέται για πολλοστή φορά.

Η Ιστορία εξελίσσεται σαν ένας παλιός λαϊκός μύθος με συνεχείς ανατροπές, όπου το πραγματικό και το υπερβατικό εναλλάσσονται διαρκώς. Οι μορφές των ονείρων μιλούν, άνθρωποι πουλιά τιμωρούν και ο Ουρανός με τ’ άστρα κατεβαίνει στη γη. Οι εποχές αλλάζουν και μόνο ο αλυσοδεμένος άνθρωπος (μέχρι και σήμερα) περιμένει τη σωτηρία του από κάθε σκλαβιά, κάθε προκατάληψη.

Γιατί όμως μια γυναίκα να ενσαρκώσει έναν ανδρικό ρόλο;

Ο Προμηθέας είναι ο άνθρωπος – Θεός. Ένας εκπεπτωκώς άγγελος. Δεν είναι ούτε άντρας, ούτε γυναίκα. Είναι αυτός/αυτή που αρνήθηκε τον όποιον διαχωρισμό ανάμεσα στους ανθρώπους. Τους αγάπησε και τους υπερασπίστηκε. Θρηνεί για τη γήινη μοίρα τους, που είναι ο Θάνατος. Μια μοίρα κοινή για όλους.

Ο Σκηνικός Χώρος

Ένα έρημο, παγωμένο τοπίο όπου δεσπόζει ένας κόκκινος στύλος πάνω στον οποίο είναι δεμένος ο Προμηθέας. Γύρω του ένας δεκαοκταμελής θίασος με προεξάρχοντα έναν αφηγητή, αναβιώνει τα πάθη του ήρωα με ελπίδα να κρατήσει ζωντανό το μύθο του.

Μουσικές λαϊκές από τον Καύκασο, την Ελλάδα, την Ανατολή, αλλά και σύγχρονες. Συντεθειμένες και αυτοσχεδιαστικές, σταχυολογημένες σαν μια κιβωτός, απόηχος ενός κόσμου που επιμένει να υμνεί τη ζωή.