ΔΕΗ: Τι θα γίνει με την έκπτωση συνέπειας για τους καταναλωτές | dete

ΔΕΗ: Τι θα γίνει με την έκπτωση συνέπειας για τους καταναλωτές

Διοικητικό συμβούλιο έχει οριστεί για την ερχόμενη Παρασκευή στην ΔΕΗ, το οποίο θα εγκρίνει την πρόταση για τα νέα τιμολόγια ρεύματος.

Η διοίκηση της επιχείρησης έχει στα χέρια της εισηγήσεις και εναλλακτικά σενάρια για το πώς θα πετύχει αύξηση εσόδων χωρίς μεγάλη επιβάρυνση του λογαριασμού των πελατών της.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το τελικό αποτέλεσμα να είναι μηδενικό για τους πελάτες της ΔΕΗ, δηλαδή όσα χρήματα προστεθούν στο ανταγωνιστικό σκέλος (τιμολόγια) να αφαιρεθούν στο ρυθμιζόμενο (ΕΤΜΕΑΡ, το τέλος που πληρώνουν οι καταναλωτές υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας).

Από την άλλη, υπάρχουν προβλήματα που δυσκολεύουν τον στόχο της ΔΕΗ, καθώς το ποσό που αναζητεί η εταιρεία μεγαλώνει, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο το πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις στους καταναλωτές.

Ένα μεγάλο «αγκάθι» παραμένει η έκπτωση συνέπειας για την πληρωμή των λογαριασμών, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 10%.

Η νέα διοίκηση είναι πιθανό να μην θέλει να συνδέσει την πρώτη της απόφαση με μέτρο που «τιμωρεί» τους συνεπείς πελάτες της, με κύκλους του Υπουργείου Ενέργειας να τονίζουν ότι «πάντοτε θα υπάρχει εκπτωτική πολιτική που θα επιβραβεύει τους συνεπείς, αλλά αυτή θα προσδιοριστεί από την ίδια τη ΔΕΗ με βάση τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές και θα ανακοινωθεί από το ΔΣ της εταιρείας».

Με τα τωρινά δεδομένα, η έκπτωση είναι πιθανό να μειωθεί στα επίπεδα του 5% από 10% που είναι σήμερα, απέχοντας πλέον ακόμα παραπάνω από το 15% με το οποίο είχε ξεκινήσει η συγκεκριμένη έκπτωση.