Γυναίκα μούσα: Μια μουσικοποιημένη παράσταση βασισμένη στη ποίηση του Παλαμά | dete

Γυναίκα μούσα: Μια μουσικοποιημένη παράσταση βασισμένη στη ποίηση του Παλαμά

Μια μουσικοποιητική παράσταση, όπου η μελοποιημένη ποίηση του Κ. Παλαμά βρίσκεται σε αντιστικτικό διάλογο με ποιήματα και κείμενα που μαρτυρούν τη σχέση του ποιητή με τη «Γυναίκα-Μούσα», που αποτελεί και ένα από τα κυρίαρχα θέματα της ποίησής του.

Η καινούργια συνθετική δουλειά του Σάκη Παπαδημητρίου πάνω στην ερωτική ποίηση του Κωστή Παλαμά γίνεται αφορμή και πρόκληση για μια ιδιαίτερη συνεργασία με το καταξιωμένο πατρινό γυναικείο μουσικό σύνολο A Companhia Artistica με υπεύθυνη την πιανίστα Μαρία Νικολοπούλου, ερμηνεύτρια τη σοπράνο Πόλυ Νικολοπούλου, τη Φωτεινή Γεροπούλου στο βιολί, την Ευγενία Κοΐνη στο φλάουτο και την Κωνσταντίνα Σέλληνα στο βιολοντσέλο.

Στην αναζήτηση ενός κοινού μουσικού τόπου συνέβαλε με τις ενορχηστρώσεις της, η Άσπα Παπαδημητρίου, ενώ η συγγραφέας Μαρία Παναγιωτακοπούλου δημιούργησε πάνω σε δικό της κείμενο μια πρωτότυπη μουσική παράσταση καταδεικνύοντας τη σχέση του Παλαμά με τη γυναίκα «Μούσα», που, χαρίζοντάς του την έμπνευση, του συμπαραστάθηκε στον διαρκή αγώνα του με τη φθορά , τον μαρασμό και τον θάνατο.

Μελοποιημένα ποιήματα, κείμενα και θεατρικοί διάλογοι συνθέτουν ένα ιδιαίτερο μουσικό θεατρικό αναλόγιο με τους ηθοποιούς Στέλιο Σοφό και Ιωάννα Στεφανάτου στους ρόλους του Κ. Παλαμά και της γυναίκας του Μαρίας Βάλβη και τη χορεύτρια Βασιλική Ζέρβα, στο ρόλο της «γυναίκας-μούσας».

Η παράσταση θα έχει την πρώτη της παρουσίαση στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2019 στις 11 Ιουλίου και ώρα 21:30 ενώ θα παρουσιαστεί επίσης στις 26 Ιουλίου στην Ερμούπολη Σύρου, στις 22 Αυγούστου στο φεστιβάλ Σύμης και στις 26 Αυγούστου στο θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

ΣΥΝΘΕΤΗΣ : ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: A COMPANHIA ARTISTICA:

Κείμενο-σκηνοθεσία: ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ενορχηστρώσεις /παρτιτούρες : ΑΣΠΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Χορογραφίες : ΧΟΡΟΠΟΛΙΣ Γαβριέλα Καραζάνου

A COMPANHIA ARTISTICA

Πόλυ Νικολοπούλου: Σοπράνο

Μαρία Νικολοπούλου: Πιάνο

Φωτεινή Γεροπούλου: Βιολί

Ευγενία Κοΐνη: Φλάουτο

Κωνσταντίνα Σέλληνα: Βιολοντσέλο

Ηθοποιοί: Στέλιος Σοφός, Ιωάννα Στεφανάτου

Χορεύει η Βασιλική Ζέρβα

Φωτογραφίες : keylight photography

Τόπος: Αίθριο Παλαιού Νοσοκομείου Πάτρας

Ημερομηνία: 11 Ιουλίου 2019, 9.30μ.μ.

Διάρκεια: 90’

Τιμή εισόδου: 5 Ευρώ