Γιορτάζει το σαββατοκύριακο το Γενέσιο της Θεοτόκου, η Παντάνασσα | dete

Γιορτάζει το σαββατοκύριακο το Γενέσιο της Θεοτόκου, η Παντάνασσα

Την τιμητική του θα έχει το σαββατοκύριακο ο περικαλλής και ιστορικός ιερός ναός της Παντανάσσης Πατρών όπου και φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσης. Στις 8 Σεπτεμβρίου η εκκλησία μας τιμά το Γενέσιο της Υπεραγίας Θεοτόκου και την ημέρα αυτή γίνεται το πανηγύρι της Παντάνασσας, μίας ιδιαίτερα αγαπητής από τους πιστούς, εκκλησία. Μάλιστα αυτές τις μέρες που έχουν έρθει νέοι φοιτητές με τις οικογένειες τους στην Πάτρα και τύχει να περάσουν από το ναό, ρωτούν με θαυμασμό να μάθουν ποιος ναός είναι αυτός.

Την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου 2019 ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στην Θεία λειτουργία που είχε και ξεχωριστό χαρακτήρα καθώς τιμήθηκαν τα 160 χρόνια από τα εγκαίνια του ναού το 1859. Το ερχόμενο Σάββατο 7/9 στις 10.30 το πρωί θα γίνει η λιτανευτική έξοδος της εικόνας της Παναγίας στην είσοδο της εκκλησίας και θα ξεκινήσει το ιερό προσκύνημα από τους πιστούς ενώ στις 19.00 θα τελεστεί ο εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και στις 22.00 το βράδυ θ’ αρχίσει η ιερά αγρυπνία όπου θα λειτουργήσει και θα κηρύξει το Θείο λόγο ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Πατρών, αρχιμανδρίτης Αρτέμιος Αργυρόπουλος.

Ανήμερα την Κυριακή 8/9 το πρωί στην Θεία λειτουργία θα είναι και πάλι ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, ο οποίος αγαπά ιδιαίτερα την Παντάνασσα και ήταν σημαντική η βοήθεια του το διάστημα των εργασιών αποκατάστασης από τις ζημιές που προξένησε ο σεισμός του 2008 (το κόστος που έφτασε τα 3,6 εκατ. ευρώ καλύφθηκε μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος). «Είναι σαν η Παντάνασσα να ξαναχτίστηκε», είπε συγκινημένος απευθυνόμενος στους πιστούς την Κυριακή ο κ.κ. Χρυσόστομος.

Στις 18.30 το απόγευμα της Κυριακής 8/9 θα ψαλεί ο μεθεόρτιος εσπερινός όπου θα προεξάρχει ο αρχιμανδρίτης & ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως π. Χριστόφορος Μυτιλήνης ενώ την Δευτέρα 9/9 στην πρωινή Θεία λειτουργία τους ιερείς της Παντάνασσας θα πλαισιώσει ο ιερέας από τον γειτονικό ναό του Παντοκράτορα, π. Περικλής Ρίπισης.

Η εικόνα της Παναγίας Παντάνασσας θα παραμείνει στην είσοδο του ναού έως και την εορτή του Σταυρού.