Γιαμίλα Σέφερ: Το ανερχόμενο αστέρι των Πρασίνων – Τι λέει για τους νέους | dete

Γιαμίλα Σέφερ: Το ανερχόμενο αστέρι των Πρασίνων - Τι λέει για τους νέους

Η Γιαμίλα Σέφερ θέλει οι νέοι να μπορούν να έχουν δικαίωμα ψήφου από τα 16 τους χρόνια και εκτιμά ότι οι αριστερές πολιτικές είναι ελκυστικές για τη νεολαία.

Το 2018, σε ηλικία μόλις 24 ετών, η Σέφερ, που γεννήθηκε το 1993 και είναι φοιτήτρια Κοινωνιολογίας και Φιλοσοφίας, εξελέγη η νεότερη αντιπρόεδρος κόμματος που εκπροσωπείται στο γερμανικό κοινοβούλιο, των Πρασίνων. Ήδη από το 2015 ως το 2017 ήταν εκπρόσωπος της νεολαίας των Πρασίνων και πλέον η 26χρονη συντονίζει «τις πράσινες πολιτικές σε ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο».

«Στα πάρτι συχνά οι άνθρωποι ξαφνιάζονται όταν τους λέω ότι είμαι πολιτικός. Διότι δεν πιστεύει κανείς ότι μία 25χρονη μπορεί να είναι πολιτικός καριέρας», απαντά η Σέφερ σε όσους τη θεωρούν πολύ μικρή για την πολιτική. «Κάποιοι όταν ακούν τη λέξη “πολιτικός” σκέφτονται έναν άνδρα με κοστούμι. Όμως πιστεύω ότι, αν δημοκρατία θέλει να αντεπεξέλθει στις σημερινές απαιτήσεις, χρειαζόμαστε διαφορετικές προοπτικές και μια πιο πολύχρωμη εικόνα των πολιτικών».

Πρώτη φορά η Σέφερ ψήφισε «το 2013 στις βουλευτικές εκλογές, όταν ήμουν 20 ετών. Περίμενα πολύ καιρό για να ασκήσω το πιο βασικό εκλογικό μου δικαίωμα: αυτό της ψήφου. Ενδιαφερόμουν για τα όσα συνέβαιναν γύρω μου και εμπλεκόμουν πολιτικά, γι’ αυτό αισθανόμουν πολύ ανίσχυρη» επειδή δεν μπορούσα να ψηφίσω, θυμάται η ίδια.

Για τον λόγο αυτό το κόμμα της, οι Πράσινοι που είδαν το ποσοστό τους να εκτοξεύεται στις ευρωεκλογές του Μαΐου και να φτάνει το 20,5%, κάνοντάς τους το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στη Γερμανία, ζητούν να μειωθεί η ηλικία ψήφου στα 16 χρόνια.

Η Σέφερ εξηγεί ότι οι νέοι θέλουν και έχουν δικαίωμα να ακουστεί η φωνή τους. «Η δημοκρατία δεν υπάρχει απλώς, πρέπει να ασκείται. Είναι σαν να μαθαίνει κανείς ένα όργανο», τονίζει η νεαρή πολιτικός.